Powered By Blogger

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Σοκάρει το αδιέξοδο της Ελλάδος – Ρήξη σημαίνει χρεοκοπία, συμφωνία σημαίνει οικονομική καταστροφή και βαθειά ύφεση

Το αδιέξοδο και η φτώχεια είναι ο μονόδρομος της ελληνικής παρακμής.
Λίγες ώρες πριν το ιστορικό Eurogroup έχουν ανακύψει τεράστιες διαφορές Ελλάδος και δανειστών.
Τα μαύρα σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες έχουν πυκνώσει επικίνδυνα.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός σε κατάσταση έκδηλης ανησυχίας βλέπει αδιέξοδο «δεν δέχονται τα ισοδύναμα που προτείνουμε, οι ευρωπαίοι δείχνουν να μην θέλουν την συμφωνία»..
Η δήλωση σοκάρει.
Όμως η πηγή του προβλήματος είναι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Schaeuble που έχει κρατήσει πολύ σκληρή στάση και θέση ζητώντας μάλιστα άμεσα capital controls και βεβαίως το ΔΝΤ το οποίο εκτιμά ότι οι ελληνικές προτάσεις οδηγούν σε αδιέξοδο την οικονομία.
Το ΔΝΤ αμφισβητεί ευθέως τα 7,9 δισεκ. ευρώ των ελληνικών προτάσεων, θεωρεί ότι οι πηγές εσόδων είναι έωλες και ατεκμηρίωτες και ζητάει πρόσθετα μέτρα 2,5 με 3 δισεκ.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ προβλέπει – και ορθά – ότι τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο την παραπαίουσα οικονομία, θα βαθύνουν την ύφεση και θα ενεργοποιήσουν σπιράλ θανάτου στην οικονομία.
Λίγο πριν το ιστορικό Eurogroup σήμερα 24 Ιουνίου φαίνεται αδιέξοδο και η εκτίμηση της Goldman Sachs πολύ έγκαιρα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, θα προηγηθούν capital controls, χρεοκοπία και μετά συμφωνία….αρχίζει να επανέρχεται στο προσκήνιο.
Το σενάριο της ρήξης, της χρεοκοπίας, της επιβολής capital controls και εν συνεχεία να συρθεί η Ελλάδα σε μια εξευτελιστική συμφωνία, αρχίζει να επανεμφανίζεται στο προσκήνιο των πιθανών σεναρίων.
Το πρόβλημα όμως για την Ελλάδα είναι ακόμη βαθύτερο.
Αν η Ελλάδα επιλέξει τον δρόμο της ρήξης, θα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει στάση πληρωμών, θα επιβληθούν capital controls στις τράπεζες και η οικονομία παγιδευμένη στην στασιμότητα θα…σέρνεται μέχρις ότου οι δανειστές επιβάλλουν τις θέσεις τους με το έτσι θέλω.
Η χρεοκοπία είναι χρεοκοπία, καταστροφή και χάος θα επικρατήσει στην εθνική οικονομία που θα καταρρεύσει πολύ άμεσα.
Η ελληνική οικονομία θα έχει αυτοκτονήσει αν επιλέξει την χρεοκοπία.
Από την άλλη πλευρά αν η Ελλάδα συμφωνήσει και εφαρμοστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, τότε βαθειά ύφεση θα πλήξει την οικονομία, πάλι αδιέξοδο με την διαφορά ότι δεν θα υπάρχει χρεοκοπία.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της βρίσκεται σε αδιέξοδο, σοκάρει το αδιέξοδο της Ελλάδος.
Με ρήξη χρεοκοπία και φτώχεια, με συμφωνία οικονομικό αδιέξοδο, μεγάλη ύφεση και πάλι φτώχεια.
Το αδιέξοδο και η φτώχεια είναι ο μονόδρομος της ελληνικής παρακμής.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου