Powered By Blogger

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί το γερμανικό «όχι» στην παράταση δεν προεξοφλεί την έκβαση του Eurogroup

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Euroworking Group

Γιατί το γερμανικό «όχι» στην παράταση δεν προεξοφλεί την έκβαση του EurogroupΔεν πρέπει να αποκλείεται συμφωνία ακόμη και στο αυριανό Eurogroup - Ο «μάγος» Γιούνκερ και η πυροσβεστική παρέμβαση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Γκάμπριελ - Τι επιδιώκουν οι Γερμανοί από την ελληνική κυβέρνηση

«Δεν αποφασίζει το Βερολίνο αλλά οι Βρυξέλλες». Η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου με την οποία η Αθήνα σχολιάζει την κίνηση του Βερολίνου να απορρίψει την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη με την οποία ζητείται η 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση έχει ακόμη πολύ δρόμο. Και σίγουρα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ουδείς θα πρέπει να προεξοφλεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές.



Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου οι 19 εμπειρογνώμονες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κάνουν την λεγόμενη τεχνική ανάλυση του εγγράφου που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητώντας παράταση της δανειακής σύμβασης για διάστημα έξι μηνών.

Ο κ. Βαρουφάκης, ήδη από την Παρασκευή επισήμανε ότι «μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα κανένας δεν μπορεί να το προϊδεάζει» και τόνισε ότι η αίτηση την οποία απέστελε στον κ. Ντάισελμπλουμ ήταν γραμμένη με τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. «Αν συνεχίσουμε σ' αυτό το κλίμα, την Πέμπτη, στο EuroWorking Group θα υπάρξει μια καλή κατάληξη σε τεχνικό επίπεδο, τεχνικής ανάλυσης του κειμένου που θα έχει συμφωνηθεί». Με απλά λόγια ουδείς επί του παρόντος μπορεί να προεξοφλήσει την αποτυχία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Το Χρηματιστήριο, παρά το όχι του Βερολίνου στις συγκεκριμένες διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή με την οποία ζητούσε παράταση του δανειακού προγράμματος στις 17.00 ενισχυόταν ελαφρώς δείχνοντας ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο ασυμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων δανειστών.

Αξιόπιστες πηγές έλεγαν στο protothema.gr ότι οι υπάρχουσες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι στο Eurogroup της Παρασκευής είναι πολύ πιθανό να επέλθει συμφωνία της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και άρα με την γερμανική πλευρά.

Σήμερα Πέμπτη στο Euroworking Group, κυρίως όμως αύριο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και στο μεσοδιάστημα, αναμένεται να συνεχιστούν οι παρασκηνιακές κινήσεις για την γεφύρωση του χάσματος. Η επιστολή Βαρουφάκη ενδέχεται να επικαιροποιηθεί με την συμπερίληψη αμοιβαία αποδεκτών διατυπώσεων που θα ικανοποιούν τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτό που πολλοί προεξοφλούν είναι η παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που θεωρείται... μάγος στην γεφύρωση των διαφορετικών απόψεων και στο αποκαλούμενο «drafting» (την επεξεργασία των προσχεδίων συμπερασμάτων δηλαδή) προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Η δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δείχνει ότι μάλλον βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία απ' ότι ορισμένοι νομίζουν.

Σαφώς πιο ήπιος από τον σκληρό Σόιμπλε, ο Γκάμπριελ δήλωσε: «Δεν πρέπει να πολύ γρήγορα ένα ναι ή ένα όχι στην Ελλάδα» και επισήμανε πως «δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στην Ελλάδα». Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους «δε μπορούμε να πούμε “ναι” στην ελληνική πρόταση» και διευκρίνισε ότι οι προτάσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους Έλληνες, εννοώντας πως η ελληνική κυβέρνηση δε θα πρέπει να ζητά επιπλέον χρηματοδότηση. Παρ΄όλα αυτά, συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ενημερωμένες πηγές έλεγαν στο protothema.gr ότι η κίνηση των Γερμανών να σπεύσουν να απορρίψουν την επιστολή Βαρουφάκη έχει μια συγκεκριμένη στόχευση: Να αποσπάσει το Βερολίνο όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις από την Αθήνα στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group αλλά και στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. «Οι Γερμανοί ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις ότι η συμφωνία θα τηρηθεί» επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ανακοίνωση συμφωνίας ακόμη και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.


Το γερμανικό «όχι» στην επιστολή Βαρουφάκη
Λίγα μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού είχε δημοσιευθεί η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής συμφωνίας.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.



«H Γερμανία λέει όχι!» , είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Bild" σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικού αιτήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου.  H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες αντιδρούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν.

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement". Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.
 Πρώτο Θέμα
ATCOM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου