Powered By Blogger

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Αυστριακός οικονομολόγος : "Οι δανειστές "έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό" της ελληνικής κυβέρνησης"

Την άποψη, πως με την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, οι δανειστές "έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό" της νέας ελληνικής κυβέρνησης, θέτοντας το δίλημμα "συνεργασία ή τέλος της χρηματοδότησης", εκφράζει ο Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαιστερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "΄Εστεραιχ".
Απαντώντας στο ερώτημα για το τί βρίσκεται πίσω από αυτή την απόφαση της ΕΚΤ, ο Στέφαν Σούλμαιστερ κάνει λόγο για δύο εκδοχές, αναφέροντας ως πρώτη εκδοχή, ότι "η Γερμανίδα καγκελάριος πέτυχε να σχηματίσει έναν ενιαίο συνασπισμό ανάμεσα στην ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες τις σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης και στην περίπτωση αυτή η κατάσταση θα είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολη".
Η δεύτερη εκδοχή του, θέλει την απειλή διακοπής της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ να αποτελεί μόνον μια προ-αψιμαχία, για να εξαναγκάσει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας σε πορεία λιτότητας.
Σε προχθεσινή αποκλειστική συνέντευξή στη Βιέννη, ο Αυστριακός οικονομολόγος είχε χαρακτηρίσει ως "καθοριστικό του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα την πανευρωπαϊκή προοπτική του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος επιτυχημένος πολιτικός στην Ευρώπη, ο οποίος επιτίθεται μετωπικά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνοντάς την".
Ακριβώς εδώ βρίσκεται, κατά την άποψη του Στέφαν Σούλμαιστερ, "η προσδοκία, ότι άλλοι πολιτικοί σε χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία ή Γαλλία, θα έχουν την τόλμη, ίσως όχι τόσο ριζοσπαστικά αλλά με την ίδια τάση, να αμφισβητήσουν την έως τώρα κοινοτική πολιτική".
Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, διότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται και οι προτάσεις λύσεων που παρουσιάζει, αγγίζουν τους ανθρώπους και έγκειται στην επιδεξιότητα του Αλέξη Τσίπρα να διατυπώσει με επαρκή σαφήνεια την πανευρωπαϊκή προοπτική των αιτιάσεών του.
Ο κ. Σούλμαιστερ θέλει να πιστεύει, όπως είπε, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε στη διάρκεια του ελληνικού προεκλογικού αγώνα - απειλώντας, ότι η Ελλάδα "ντε φάκτο" θα μπορούσε να αποκλειστεί από την Ευρωζώνη, ότι η ίδια θα διαπραγματευτεί με τον καθένα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή χρέους - γιατί η τωρινή στάση της κ. Μέρκελ θα είναι αποφασιστική για το πώς θα συνεχιστεί αυτό το πολιτικό παιχνίδι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου