Powered By Blogger

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Citygroup: "Οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα - Δεν θα υπάρξει Grexit"

ΜΕΤΑ ΤΙΣ UBS KAI COMMERZBAΝΚ
Άλλος ένας σημαντικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός όπως η Citygroup "βλέπει" επικείμενη "έντιμη" συμφωνία μεταξύτ της Ελλάδος με την ΕΕ και αποφυγή της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της -ιδιαίτερα με την ΕΚΤ- «βλέπει» η Citigroup, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι θα αποτραπεί μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως για να μην φτάσει η Ελλάδα στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία, πιθανότατα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τη  Citigroup, η συμφωνία αυτή θα διατηρήσει την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες σε χρηματοδότηση μέχρι και τέσσερις μήνες και η ΕΚΤ θα παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Επίσης, υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει μια πιο ουσιαστική και διαρκή συμφωνία για ένα επόμενο πακέτο διάσωσης που θα «κλειδώσει» σε αυτή την περίοδο.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία και στα δύο μέτωπα, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και από τις δύο πλευρές να περιορίσουν σημαντικά τις διαφορές τους και να δουν τους κινδύνους που ενέχει η αποτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών», επισημαίνει η Citigroup.
Σημειώνεται ότι ως "βέβαιη" και "αναπόφευκτη" χαρακτηρίζει την "συμφωνία-γέφυρα" Ελλάδος και δανειστών έκθεση κα της ελβετικής τράπεζας UBS η οποία σπάνα πέφτει έξω στις αναλύσεις της και οι εκθέσεις της οποίας τις περιόδους που όλοι οι αμερικανικοί οίκοι προέβλεπαν έξοδο από το ευρώ διακρίνονταν για την επιμονή τους στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ευρωζώνη, κάτι στο οποίο επιβεβαιώθηκαν.
Η έκθεση της UBS εμφανίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά στην Ελλάδα σχεδόν ουδείς την δημοσίευσε, αφού τα συστημικά ΜΜΕ έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα να πείσουν τους αναγνώστες/επισκέπτες/τηλεθεατές/ακροατές ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής επειδή οι πολίτες δεν ψήφισαν ... Αντώνη Σαμαρά και Ε.Βενιζέλο για να τους σώσουν"!
Μόλις χθες και η γερμανική Commerzbank κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.
Επίτευξη συμφωνίας και παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Commerzbank στο βασικό της σενάριο με πιθανότητα 75%, «καθώς κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, η εν λόγω συμβιβαστική συμφωνία θα προβλέπει τα εξής:
Ελάφρυνση του χρέους: Νέα επιμήκυνση των διμερών δανείων 30ετούς διάρκειας, ενώ πιθανή είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής με τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Το επιτόκιο αποπληρωμής θα μειωθεί κατά μερικές μονάδες βάσης, ενώ θα συμφωνηθεί και 10ετές μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους, όπως συμβαίνει με τα δάνεια του EFSF.
Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν αναμένεται, ωστόσο, όσον αφορά στα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Νέα χρήματα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους: Η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει νέα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και καταπολέμηση της διαφθοράς: Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα δεσμευτεί για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσει με την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Επιβράδυνση των μεταρρυθμιστικών μέτρων: Δεν θα αναιρεθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τον ασφαλιστικό τομέα, ωστόσο, οι συντάξεις και ο κατώτερος μισθός θα αυξηθούν ελαφρώς.
Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος: Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, το πρωτογενές πλεόνασμα ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ.
Λιγότερη εποπτεία: Οι πιστωτές θα παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, ωστόσο θα αφήσουν μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών στην ελληνική κυβέρνηση κατά τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων.
Πιθανή η κατάργηση των τριμηνιαίων εκθέσεων που συνέτασσε μέχρι πρότινος η τρόικα.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου