Powered By Blogger

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ποιος είναι ο υπ. Παιδείας-Πολιτισμού-Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς

 
Ο πανεπιστημιακός Αριστείδης Μπαλτάς αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.
 
Γεννημένος το 1943 στην Κέρκυρα, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.
 
Μετά τις σπουδές του ως Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου στο Ε.Μ.Π., έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων XI, ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία.
 
Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη φιλοσοφία της επιστήμης και μελέτησε ιδιαίτερα το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν.
 
Τον Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού".
 
Ο Αριστείδης Μπαλτάς θεωρείται φυσιογνωμία της ανανεωτικής αριστεράς στην Ελλάδα, βαθιά διανοούμενος και έντονα πολιτικοποιημένος από την εποχή της χούντας οπότε ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.
 
Επιστρέφοντας από το Παρίσι, στη μεταπολίτευση, συνδέθηκε οργανωτικά με τον Συνασπισμό και σήμερα είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ακαδημαϊκό χώρο ήταν πάντα ενεργός. Είχε ταχθεί ανοικτά κατά του νόμου Διαμαντοπούλου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει άμεσα.
 
Επίσης, ήταν υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου