Powered By Blogger

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τhe Times:"Ο Α.Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει Ρωσία και Κίνα για να μειώσει το χρέος"

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ν.ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τα "φίδια" άρχισαν να ζώνουν την Δύση για τη νέα ελληνική κυβέρνηση την οποία δίνουν "φιλορωσικό" προσανατολισμό, κάτι που θα αξιοποιήσεις στις διαπραγματεύσεις για την μείωση του χρέους" αναφέρουν οι Times.
 
Επίσης ανησυχούν ότι "η φιλορωσική θέση του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να περιπλέξει την πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας αφού θα χρησιμοποιήσει αυτο το χαρτί για να διαπραγματευθεί την μείωση του χρέους. Επίσης και οι σχέσεις με την Κίνα θα είναι πολύ καλές", σύμφωνα με το άρθρο.
 
Αναφερόμενο στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό το άρθρο τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει πως η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία θα βλάψει την ίδια την Ευρώπη ενώ έχει τονίσει πως με αυτήν την πολιτική η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτοπυρπολείται.
 
Επίσης έχει αναφερθεί στους στενούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία μέσα από «την παράδοση του κοινού αγώνα των λαών, την κοινή θρησκεία, τις κοινές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες», γράφουν οι Times, αναφερόμενη στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Εξωτερικών Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Θάνο Ντόκο, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της βελτίωσης σχέσεων με τη Ρωσία και θα προσπαθήσει να το κάνει». Ωστόσο, ο αναλυτής πιστεύει, ότι υπάρχει «μια κόκκινη γραμμή, την οποία δεν μπορεί να διασχίσει, ως μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ».
 
Βέβαια, μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή θερμότατη συγχαρητήρια επιστολή του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν προς τoν Α.Τσίπρα που αποκάλυψε το defencenet.gr.
 
Πάντως όπως η πληροφορείται τo defencenet.gr, η επιλογή του Νίκου Κοτζιά ως επικεφαλής του ΥΠΕΞ σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή θέσης καθώς ο καθηγητής της Παντείου είχε δημιουργήσει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την παγκόσμια οικονομική ένωση των BRICS, όπου η Ρωσία έχει ηγετικό ρόλο.
 
Tα γεωπολιτικά του ενδιαφέροντα πάντοτε στρεφόντουσαν σε Ρωσία, Κίνα, και γενικά έχει την πίστη ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στα γεωπολιτικά συμφέροντα του νατοϊκού μπλοκ θυσιάζοντας το εθνικό υμφέρον, μια ματιά στην αρθρογραφία του σε διάφορα έντυπα γεωπολιτικής το αποδεικνύει.
΄
Όμως   γεωπολιτική στροφή στη Ρωσία θέλουν και οι κυβερνητικοί εταίροι των ΑΝΕΛ.
 
Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» - το οποίο συμμετέχει στη νέα ελληνική κυβέρνηση - Γαβριήλ Αβραμίδης νωρίτερα σε μια συνέντευξη με το πρακτορείο TASS εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. 
 
«Δεν είναι σύμπτωση ότι ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμμένος στις 15 Ιανουαρίου, επισκέφτηκε τη Μόσχα και είχε συναντήσεις εκεί με εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ». 
 
Να σημειώσουμε πως ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος αναλαμβάνει το ΥΠΕΘΑ.
 
Ο Αβραμίδης είπε επίσης ότι ήταν σημαντική η δήλωση της Ρωσίας για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, και ότι το 2019 ολοκληρώνεται η σύμβαση για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. 
 
«Είναι σημαντικά ζητήματα που θα προωθήσουμε ως πολιτικό κόμμα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία σ' αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο Αβραμίδης.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου