Powered By Blogger

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Έρχεται "μπαμ" στις ευρωεκλογές που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό...

Ερχονται μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές στις ευρωεκλογές με το πολιτικό σκηνικό να αλλάζει δραματικά την επομένη. Μοναδική ελπίδα της κυβέρνησης να ισορροπήσει τις εντυπώσεις να προέρχεται από τις περιφερειακές εκλογές, όπου λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην σύμπηξη τοπικών συμμαχιών φαίνεται ότι μπορεί αν πάρουν αρκετές περισσότερες περιφέρειες οι κυβερνητικοί.
Εκτός και αν... Εκτός και αν γίνει πράξη η σκέψη που υπάρχει στον Λαϊκο Σύνδεσμο να απέχουν από τον δεύτερο γύρο στις περιφέρειες ή στους δήμους που δεν έχει περάσει υποψήφιος της ΧΑ και να ρίξουν όλο το βάρος στις ευρωεκλογές που διεξάγονται την ίδια ημέρα!
Κατ'αυτό τον τρόπο μικραίνει η εκλογική βάση και θα μπορούσαν να ευνοηθούν οι υποψήφιοι που θα κερδίσουν την α' θέση στην πρώτη Κυριακή και απ'ότι φαίνεται στις περισσότερες περιφέρειες θα είναι το ΣΥΡΙΖΑ!
Πάντως, αυτό που έρχεται στις 25 Μαΐου στις ευρωεκλογές δεν ξέρουμε αν θα ανατρέψει την κυβέρνηση (άμεσα είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν οι εφεδρείες της ΔΗΜΑΡ και των Λοβέρδου-Αηδόνη στην Βουλή, όμως πολύ δύσκολα θα περάσει αυτή η κυβέρνηση την επόμενο χειμώνα), αλλά σίγουρα θα αποτελέσει το "Βατερλώ" των εταιρειών δημοσκοπήσεων και κρατηστε αυτό το σημείωμα, όπως σας είχαμε πει να κρατήσετε και ενα προηγούμενο ανάλογου περιεχομένου πριν από είκοσι ημέρες.
Ισως για τη ΝΔ το 18,92% που έλαβε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 να φαντάζει ένα "ικανοποιητικό" ποσοστό μπροστά σε αυτό που έρχεται στις ευρωεκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ-Ελιά, θα είνα πραγματικά μεγάλη επιτυχία αν καταφέρουν και περάσουν το όριο του 4.5% και εκλέξουν ευρωβουλευτή και το ίδιο ισχύει και για τους "Ποταμίσιους".
Η ΔΗΜΑΡ είναι "πεθαμένη" και γι αυτό εκτίμηση μας είναι ότι μετά τις εκλογές ή θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη ή θα μπει στην κυβέρνηση. Το μονο βέβαιο είναι ότι δν εκλέγει ευρωβουλευτη και πιθανότατα θα πέσει και κάτω από το "ψυχολογικό" όριο του 3%.
Το ΚΚΕ θα είναι τέταρτο κόμμα και ο Λαϊκός Σύνδεσμος σαφώς τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογες με πολύ καλή εμφάνιση σε πολλές περιφέρειες την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών.
Υπάρχουν περιφέρειες που θα ξεπεράσει το 15%! Στην Αττική (μην ξεχνάμε την GPO που έδινε στον Η.Παναγιώταρο 4,5%...) θα φτάσει σίγουρα σε δηψήφιο ποσοστό και ίσως καθορίσει τον νικητή στον β' γυρο.
Γιο το συνολικο ποσοστό του Λαϊκού Συνδέσμου (με όποιον πολιτικό φορέα κατέβει σε περίπτωση που η απίστευτη συνωμοσία που είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο γ.γ. της κυβέρνησης Π.Μπαλτάκος συνεχιστεί) οτιδήποτε πέρα απο διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές θα είναι έκπληξη.
Αν και στην Μεσογείων δηλώνουν ότι "θα είναι ικανοποιημένοι έστω και αν λάβουν 0,01% πάνω απο το ποσοστό τους στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 αφού θα έχει αποδειχθεί ότι το κόμμα κρατάει γερά".
Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ μετριοπαθής και για έναν άλλο λόγο: Οι ψηφοφόροι των εθνικιστών θα πάνε να ψηφίσουν. Κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το κάνουν οι ψηφοφόροι των κυβερνητικών κομμάτων που σε μιά άλλη περίπτωση π.χ. εθνικές εκλογές θα ψήφιζαν, μπορεί με "κρύα καρδιά", αλλά θα ψήφιζαν, τα κυβερνητικά κόμματα.
Αρα η αποχή εν δυνάμει κυβερνητικών ψηφοφόρων, μειώνει την εκλογική βάση και ευννοεί τα κόμματα, όπως του Λαϊκού Συνδέσμου, του ΚΚΕ, αλλά δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ των οποίων οι ψηφοφόροι δεν θα απέχουν από τις εκλογές, ούτε θα ρίξουν "χαλαρή" ψήφο.
Από εκεί και πέρα στην Περιφέρεια Αττικής που "βγάζει κυβερνηση" ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πρώτο λόγο. Οι μάζες των ψηφοφόρων της Β'Αθηνών ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν την διαφορά και άσχετα με ότι λένε οι, μάλλον κωμικές, δημοσκοπήσεις, η Ρένα Δούρου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι η νικήτρια.
Στην Κεντρική Μακεδονία θα γίνει μάχη μεταξύ του αντάρτη Α.Τζιτζικώστα (πάντως είναι σάρκα από την σάρκα της ΝΔ και δεν έχει καμία ουσιαστική πολιτικήσημασία αν θα εκλεγει αυτός ή ο Γ.Ιωαννίδης) και η Δ.Χαραλαμπίδη με μικροτερες πιθανότητες. Πάντως κανένας κυβερνητικός υποψηφίος, είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ εν πρόκειται να κερδίσει τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες...
Σε άλλες περιφέρεις, το παιχνίδι θα παιχθεί στις τοπικές ισορροπίες, αλλά δεν έχουν το πολιτικό βάρος ούτε της Αττικής, κατά κύριο λόγο, αλλά ούτε και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Πάντως το πολιτικό σκηνικό που θα ξημερώσει, στις 26 Μαΐου, θα είναι τελείως διαφορετικό από το σημερινό.
Με πρώτη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης, θα είναι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός με αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία και "ενέσεις" σε επίπεδο κοινοβουλευτικής βάσης από τις εφεδρείες της ΔΗΜΑΡ και κάποιων ανεξάρτητων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου