Powered By Blogger

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν οικονομικό «πλήγμα» στην Διώρυγα του Παναμά

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα «ετοιμάζονται» για μια μεγάλη γεωπολιτική μάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που καταδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο στο ζήτημα της Ουκρανίας, αναφέρει η ιστοσελίδα rushor.com.

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της «διαμάχης» των υπερδυνάμεων, αποτελεί το σχέδιο κατασκευής «αντίπαλης» διώρυγας ως προς αυτήν του Παναμά!

Η διώρυγα αυτή θα κατασκευασθεί μέσω ενός καναλιού στο έδαφος της Νικαράγουας, το οποίο στην ουσία θα ελέγχεται από τη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Η διώρυγα του Παναμά, η οποία είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι «ελεγχόμενη» από τις ΗΠΑ για πάνω από 100 χρόνια. Η κατασκευή της διώρυγας διεξήχθη υπό την εποπτεία του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, από το 1904 έως 1913. Ενώ ο Παναμάς στην ουσία αποτελεί πραγματικό αμερικανικό «προτεκτοράτο» τονίζει το άρθρο.

Η Κίνα έχει ήδη λάβει την άδεια της πολιτικής ηγεσίας της Νικαράγουας με την παραχώρηση για 100 χρόνια του απαραίτητου εδάφους, για την κατασκευή καναλιού ανταγωνιστικού ως προς την διώρυγα του Παναμά. Το έργο θα περιλαμβάνει στην φάση της κατασκευής του και ρωσικές εταιρείες. Η έναρξη κατασκευής του μεγαλεπήβολου έργου, έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2014.

Το προκαταρκτικό κόστος του έργου ανέρχεται τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, με προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας το 2019. Η τελική ολοκλήρωση της κατασκευής θα υλοποιηθεί το 2029. Επίσης σύμφωνα με τα σχέδια θα κατασκευαστούν 2 λιμάνια, αεροδρόμια, και άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στην εδαφική περιοχή πέριξ του καναλιού στην Νικαράγουα.

Για να αποφευχθεί η προσπάθεια «διεμβολισμού» του όλου έργου από τις ΗΠΑ, για την κατασκευή του καναλιού, αναφέρει ο ρωσικός τύπος, η Ρωσία υπέγραψε με την Νικαράγουα διμερή συμφωνία (μέχρι ένα ορισμένο χρονικό όριο).

Η Νικαράγουα επιτρέπει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, ώστε αυτά να δύναται να επισκεφθούν τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Καθώς επίσης και να περιπολούν στα χωρικά ύδατα της Νικαράγουας, στην Καραϊβική Θάλασσα και στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Σχόλιο: Η Νικαράγουα αποτελεί σήμερα μια σύμμαχο της Ρωσίας.
Η χώρα αυτή ήταν μεταξύ των 11 χωρών που υποστήριξαν τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, στον ΟΗΕ.
Κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που έκρινε το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ως παράνομο.
Υπέρ ψήφισαν 11 κατά ψήφισαν 58, απείχαν 100. Την θέση της Ρωσίας υποστήριξαν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κούβα, Συρία, Βόρεια Κορέα Σουδάν, Ζιμπάμπουε, Βολιβία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου