Powered By Blogger

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Oι Χριστιανοί της Συρίας ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν τη γη τους



Πριν αρκετό καιρό, είχαμε γράψει για το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στη Συρία. Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ σχετικά.
 Eσείς βέβαια που παρακολουθείτε, γνωρίζετε τι πιστεύουν ότι είναι οι Χριστιανοί και στη Συρία και στο Λίβανο… 
Δείτε ΕΔΩ Διαβάσαμε κάπου, ότι τον ιερωμένο που φαίνεται στις φωτογραφίες και στα βίντεο αυτής της ανάρτησης, κάποιοι προσπαθούν να τον εκδιώξουν… 

 Πάμε στο ρεπορτάζ από τη “Φωνή της Ρωσίας“.

Χιλιάδες ορθόδοξοι στο Λίβανο υποδέχθηκαν τα λείψανα της Αγίας ισαποστόλου πρωτομάρτυρος Θέκλας, που έφθασαν εδώ από τη συριακή Μααλιούλια. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθούν στο μοναστήρι του Αγίου Ηλία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Βηρυτό. Εδώ οι προσκυνητές θα είναι σε θέση να προσευχηθούν στην πρωτομάρτυρα, τη μνήμη της οποίας η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά εόρτασε στις 24 Σεπτεμβρίου και η καθολική στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τη διακομιδή των λειψάνων στο Λίβανο ορισμένοι την έκριναν πρώτο σημάδι ότι οι Σύροι χριστιανοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, στα οποία έζησαν επί χιλιετίες. Ο ιερωμένος της μονής του προφήτη Ηλία πατέρας Παύλος συνομιλώντας με τον ανταποκριτή της «Φωνής της Ρωσίας» χαρακτήρισε αυτούς τους φόβους αβάσιμους:

Τα λείψανα μόνο προσωρινά διεκομίσθησαν στο Λίβανο έτσι ώστε οι προσκυνητές, που δεν κατάφεραν εφέτος λόγω των γνωστών γεγονότων να φθάσουν ως τη Συρία, να μπορούν να προσκυνήσουν την Αγία μεγαλομάρτυρα Θέκλα. Τα λείψανα θα επιστρέψουν στην Μααλιούλια αμέσως μετά το τέλος του μήνα αυτού. Οι Σύροι χριστιανοί από αιώνες ζούσαν στα εδάφη αυτά. Όποια κι αν ήταν η τύχη της πατρίδας τους, οι χριστιανοί της Συρία ποτέ δεν την εγκατέλειψαν και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψουν.

Η εικόνα της Αγίας Πρωτομάρτυρος Θέκλας σήμερα, όπως και πολλούς αιώνες πριν, υποστηρίζει τους κατοίκους της Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης. Η μαθήτρια και συνοδοιπόρος του αποστόλου Παύλου Θέκλα συγκλόνιζε τους συγχρόνους και τους επιγόνους της με την ανθεκτικότητα του πνεύματός της. Καταγόταν από την πόλη Ικόνιο (σημερινή τουρκική πόλη Κόνια). Επί πολλά έτη ζούσε στη συριακή Σελεύκεια. Σύμφωνα με το θρύλο τη στιγμή, που οι ειδωλολάτρες ιερείς, οι οποίοι την κυνηγούσαν, πλησίαζαν να την φθάσουν, τα όρη με έναν θαυμαστό τρόπο έκλεισαν πίσω από την αγία και την έκρυψαν από τους εχθρούς. Η σπηλιά, στην οποία κατά την παράδοση ξεψύχησε η Θέκλα, βρίσκεται στη συριακή Μααλιούλια. Πάνω της χτίστηκε αργότερα το ορεινό μοναστήρι, που ονομάστηκε προς τιμήν της Αγίας.

Γειτονικά στο μοναστήρι βρίσκεται ένας οικισμός Σύρων χριστιανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί ως και σήμερα μιλούν σ’ εκείνη τη διάλεκτο της αραμαϊκής γλώσσας, στην οποία, κατά την παράδοση, δίδασκε ο Χριστός.
Ο ιερέας του μοναστηριού του προφήτη Ηλία, πατέρας Παύλος επισημαίνει:

Τα γεγονότα στη Συρία συνεχίζουν να επηρεάζουν την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και θρησκευτική ατμόσφαιρα στις γειτονικές της χώρες. Μεταξύ άλλων και στο Λίβανο, όπου αυτές τις ημέρες διοργανώθηκε η ετήσια δέηση στη μνήμη της Αγίας Θέκλας. Σε όλους τους ναούς τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου θυμούνται τη μνήμη της, που είναι φορέας του πνεύματος της ελευθερίας, των χριστιανικών αξιών και της θυσίας στο όνομα της πίστης.

Η άφιξη των λειψάνων της Αγίας Θέκλας στο Λίβανο ήταν γιορτή για τους χριστιανούς του Λιβάνου και τους πολυάριθμους προσκυνητές. Και ήταν πολύ συμβολική, καθώς σ’ αυτές τις σκοτεινές για την περιοχή ημέρες η Αγία Θέκλα βοηθά και πάλι τους ανθρώπους να αποκτήσουν παρηγοριά κι ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου