Powered By Blogger

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Βρήκαν τον άνθρωπο πίσω από το βίντεο για τον Μωάμεθ;


Ενας 55χρονος Χριστιανός Κόπτης αιγυπτιακής καταγωγής βρίσκεται στα χέρια των Αρχών που ερευνούν την υπόθεση του προσβλητικού βίντεο που προκάλεσε νέο κύμα φονικών αντιδράσεων των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

Βρήκαν τον άνθρωπο πίσω από το βίντεο για τον Μωάμεθ;
Ο Νακούλα Μπάσελεϊ Νακούλα, κάτοικος του Τσερίτο στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια, προσήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την κατοικία του στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να καταθέσει σχετικά. Κατά την έξοδό του είχε το κεφάλι του καλυμμένο με μαντήλι, γυαλιά και καπέλο, ενώ δεν φορούσε χειροπέδες.
Οι Αρχές διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για έρευνα σχετικά με την προβολή του βίντεο, καθώς άσχετα με τις αντιδράσεις η παραγωγή του δεν είναι αδίκημα στις ΗΠΑ.
Δύο δικηγόροι επισκέφθηκαν την κατοικία του Νακούλα λίγες ώρες πριν βγει για να μεταφερθεί στο τμήμα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του τοπικού τμήματος Στιβ Γουίτμορ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «θα ανακριθεί από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους του τμήματος αναστολών».
Ηταν έξω με αναστολή
Βρήκαν τον άνθρωπο πίσω από το βίντεο για τον Μωάμεθ;
Αιτία είναι το γεγονός ότι ο Νακούλα καταδικάστηκε το 2010 σε 21 μήνες φυλάκιση και στη συνέχεια πενταετή αναστολή φυλάκισης υπό επιτήρηση. Είχε ομολογήσει τραπεζική απάτη, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έκδοση πιστωτικών καρτών των οποίων τα στοιχεία παραποιούσε, ώστε τα ονόματα να μην αντιστοιχούν στους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Οι όροι της αποφυλάκισης περιλάμβαναν πλήρη αποχή από το διαδίκτυο και απαγόρευση χρήσης ψευδωνύμων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μέρος της παραγωγής του βίντεο έγινε το διάστημα αμέσως μετά την αποφυλάκιση.
Ο Νακούλα έχει στην πλάτη του και άλλη καταδίκη, αυτή τη φορά για ναρκωτικά, το 1997. Είχε ομολογήσει ότι σχεδίαζε να φτιάξει μεθαμφεταμίνη και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση.
Αρνείται την εμπλοκή του
Ο Νακούλα φέρεται να αρνείται κάθε εμπλοκή στο κακής ποιότητας βίντεο για τον Μωάμεθ που κατέκλυσε το διαδίκτυο, κάτι που υποστήριξε και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προκαθήμενο της εκεί κοπτικής εκκλησίας.
Ωστόσο, κάποια αποσπάσματα του βίντεο έχουν δημοσιευτεί από χρήστη με username Sam Bacile και άλλα άτομα που έχουν σχέση με την υπόθεση το χαρακτηρίζουν ψευδώνυμο. Ενας άλλος Κόπτης Χριστιανός στις ΗΠΑ, που προώθησε το βίντεο στο διαδίκτυο, έδωσε στις αρχές τηλέφωνο του Sam Bacile, το οποίο οδήγησε σε κάποιο άτομο που φαίνεται να «συγκατοικούσε» στην κατοικία του Νακούλα.
Φονική οργή στις μουσουλμανικές χώρες
Το 13λεπτο βίντεο, που γυρίστηκε πρόχειρα στην Καλιφόρνια και κυκλοφορεί με διάφορους τίτλους στο διαδίκτυο, παρά την κακή ποιότητά του προκάλεσε μεγάλο κύμα αντιδράσεων σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και την Λιβύη. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο, ενώ στη Βεγγάζη το αμερικανικό προξενείο δέχθηκε επίθεση ενόπλων και λυντσαρίστηκε ο αμερικανός πρέσβης και άλλοι τρεις διπλωμάτες.
Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη απηύθυνε έκκληση στους μουσουλμάνους να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες και να σκοτώσουν περισσότερους αμερικανούς διπλωμάτες στις μουσουλμανικές χώρες μετά την προβολή της αντι-ισλαμικής ταινίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στις "σταυροφορίες" κατά του ισλάμ.
Το βίντεο δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την βρετανική βασιλική οικογένεια, καθώς με αυτή την αφορμή το απόγευμα της Παρασκευής οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε βρετανική βάση, στην οποία βρισκόταν ο πρίγκιπας Χάρι, σκοτώνοντας δύο άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου