Powered By Blogger

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Κωμική σύγκληση του "Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας" - Η αποθέωση της πολιτικής του αυτοεξευτελισμού (upd)

(Ανανέωση- Αρχικό κείμενο στις 14.36): Στις 5-6 Δεκεμβρίου 2014, θα συγκληθεί στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών, κ.κ. Α. Σαμαρά και A. Davutoglu σε μια εξωφρενική εξέλιξη που υπονομεύει το ίδιο το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων
 
Η πρόσκληση του A. Davutoglu στην Ελλάδα γίνεται προκειμένου να ... "ηρεμήσει" η τουρκική φρενίτιδα, αλλά βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.
 
Αντίθετα δίνεται άσχημο μήνυμα στις Ενοπλες Δυνάμεις σε μία στιγμή που η Αγκυρα απελευθερώνει κανόνες εμπλοκής, εμφανίζεται η Αθήνα να ικετεύει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της!
 
Να αποκλιμακώσει και να αλλάξει θέσεις η Τουρκία αποκλείεται. Και γιατί να το κάνει; Γιατί είναι ... "αποκλεισμένη" όπως γράφουν αφελείς φιλοκυβερνητικοί "αναλυτές"; Αστεία πράγματα.
 
Υπενθυμίζεται ότι, όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις της στην «σκακιέρα» της εξωτερικής πολιτικής, η Άγκυρα επιχειρεί να «ανταλλάξει» την αποχώρηση του σεισμογραφικού σκάφους «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ, με τη διακοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή από την πλευρά της Λευκωσίας.
 
Μόλις την περασμένη Τετάρτη και ενώ τουρκική κορβέτα διερχόταν από νησιά του Αιγαίου, αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματικών είχε μεταβεί στο ελληνικό Πεντάγωνο, για να συζητήσει το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων έτους 2015, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών. Ποιος ευνοείται από την σύγκληση του Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας; Δεν χρειάζεται καν ερώτημα. Οτι επιτίθεσαι, απειλείς, απελευθερώνει κανόνες εμπλοκής και σε αντάλλαγμα σε προσκαλούν στην πρωτεύουσά τους για συνομιλίες, είσαι απόλυτα κερδισμένος, μόνο και μόνο από την πρόσκληση. Σπας και τον "αποκλεισμό" σου, όπως γράφουν κάποιοι γραφικοί.
 
Και όλα αυτά ενώ το "Barbaros" θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου! Με ποια λογική θα δεχθούν τον Τούρκο πρωθυπουργό σε αυτή την αποθέωση του κατευνασμού, επίσκεψη; 
 
Ένα ακόμη ερώτημα είναι τι περιεχόμενο θα μπορούσαν να έχουν οι συνομιλίες που προγραμματίζονται για το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου όταν η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι έχει αποδεσμεύσει κανόνες εμπλοκής στους κυβερνήτες των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται στα ανοιχτά της Κύπρου. Έχει συμφωνηθεί ή επιδιώκεται κάποιου είδους «μορατόριουμ» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας;
 
Πώς οι δύο κυβερνήσεις θα δείξουν ότι κάνουν «business as usual» την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα επιχειρεί να σταματήσει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (όπως είναι η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου που υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ) από την κυβέρνηση της Κύπρου; Τι είδους συμφωνίες θα υπογραφούν στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας; Θα πρόκειται για συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής -που κατά γενική ομολογία έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους- ή θα περιλαμβάνονται τα ακανθώδη θέματα των θαλασσίων ζωνών, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, των προκλήσεων στην Κύπρο και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης που προέρχεται από την Τουρκία;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αναμένεονται απαντήσεις. Μία πρώτη εικόνα των όσων έχουν συμφωνηθεί θα έχουμε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και το βράδυ, μετά το πέρας της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου που ξεκινά στις 18:00 στο πρωθυπουργικό γραφείο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου