Powered By Blogger

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Μίνι διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Γερμανίας για μια γελοιογραφία

Τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα κάλεσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκειμένου να του επιδόσει notam διαμαρτυρίας εξ αιτίας μιας γελοιογραφίας που σατίριζε τον Ταγίπ Ερντογάν και η οποία είχε περιληφθεί σε επίσημο σχολικό βοήθημα για μαθητές κρατιδίου της χώρας.
Η επίμαχη γελοιογραφία είχε δημοσιευθεί το 2011 στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και εμφάνιζε τον Τούρκο Πρόεδρο ως ταβερνιάρη ενώ, λίγο πιο πέρα υπήρχε ένα σκυλόσπιτο όπου στη θέση του ονόματος του σκύλου, έγραφε "ERDOGAN". 
Τρία χρόνια αργότερα η συγκεκριμένη εικόνα βρέθηκε σε βιβλίο για μαθητές Λυκείου του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης, κάτι που έκανε κυριολεκτικά έξαλλο τον Ερντογάν, δίνοντας εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας στη χώρα, Πολ Έμπερχαρντ για να διαμαρτυρηθεί επισήμως και να του ζητήσει εξηγήσεις. 
"Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση σε ένα σχολικό βιβλίο ενός σκίτσου που προσβάλει τον σεβαστό μας πρόεδρο και όλους τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία" επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έκανε ταυτόχρονα λόγο για υπόθαλψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω τέτοιων πρακτικών, λέγοντας πως "στις δημοκρατίες δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους ενέργειες που υποδαυλίζουν την ξενοφοβία αλλά και την ισλαμοφοβία".
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δημιουργούς σκίτσων που έχει κρίνει ότι τον προσβάλουν.
Τον περασμένο μήνα, ο Μουσά Καρ, ένας σκιτσογράφος της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet, είχε αφεθεί ελεύθερος αφότου τέθηκε υπό κράτηση για ένα από τα σκίτσα του.
 action24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου