
Της έκθεσης της Bank of America είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, με την υπογραφή του κ. Joerg Sponer της Capital, το οποίο προκάλεσε οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Το επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι παρόντες στις ενημερώσεις εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση ότι πρέπει να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα διότι, κατά τον συντάκτη του μηνύματος, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από εκείνο των κομμουνιστών. Η Κουμουνδούρου αντέδρασε δημοσιοποιώντας τη λίστα των συμμετεχόντων στις συναντήσεις, για να δείξει ότι ο κ. Sponer δεν ήταν ανάμεσά τους. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε (Ρ/Σ ALPHA) ότι «η υπόθεση μυρίζει σαν συνεννόηση κάποιων συγκεκριμένων κέντρων με την κυβέρνηση για τη δημιουργία κάποιων εντυπώσεων». Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του ανέφερε σε δήλωσή του ότι το επίμαχο email «δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα».
Στην παρουσίασή του προς τα ξένα funds στο Λονδίνο ο κ. Σταθάκης, αφού διατύπωσε τη θέση ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει αποτύχει, ανέπτυξε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για:
• Την αναδιάρθρωση του χρέους, όπου μίλησε για αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, μορατόριουμ αποπληρωμής χρέους, αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα», ρήτρα ανάπτυξης, έκδοση ευρωομολόγου ή και αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων, μερική εξαίρεση των κεφαλαίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το χρέος.
• Την αναπτυξιακή ατζέντα με φορολογικές μεταρρυθμίσεις (δίκαιο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, κίνητρα για επενδύσεις), αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εξαίρεση δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος.
• Τον δημοσιονομικό σχεδιασμό με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό -και όχι πρωτογενή πλεονάσματα- σταθεροποίηση των δαπανών στο 44% του ΑΕΠ, δικαιότερη κατανομή δαπανών, αύξηση αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, βελτίωση φοροσυλλογής, πάταξη παραοικονομίας.
• Τον τραπεζικό τομέα, με διοίκηση των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ, αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, τράπεζες ειδικού σκοπού για χρηματοδότηση μικρομεσαίων.
• Τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος με πάταξη διαφθοράς, αξιοποίηση ανθρωπίνων πόρων, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, νομιμοποίηση περισσότερων μεταναστών.
• Την ανάγκη ενός διαφορετικού ευρωπαϊκού πλαισίου με μεταρρυθμίσεις τύπου New Deal, συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, αναθεώρηση της Συνθήκης Σταθερότητας και Ανάπτυξης και υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου