Powered By Blogger

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Μιλιέτ: Ο Αναστασιάδης παραδίδει στους τ/κ το 25% της Κύπρου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού


Η "Μιλιέτ" δημοσιεύει σήμερα χάρτη ο οποίος όπως υποστηρίζει κατατέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και προβλέπει ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού το "τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο" θα κατέχει το 25% του εδάφους της Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο Ανάν προβλεπόταν ποσοστό εδάφους 29% για τους Τουρκοκύπριους, ενώ σήμερα κατέχουν το 37%. Σε αναλογία πληθυσμού οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν το 18% του συνόλου των πολιτών της Κύπρου.
Ο χάρτης που φέρεται να κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης προβλέπει επιστροφή των πόλεων και χωριών: Μόρφου, Βαρώσια, Λεύκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστο.
Η Μιλιέτ αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρά στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς και σύμφωνα με τις πηγές της, ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να λέει: "Διερωτούμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά".
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, η περιοχή της Μόρφου που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει το περισσότερο νερό και εκεί βρίσκεται η εστία του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Στη Λεύκα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Λεύκας Ευρώπης. Στην Κυθραία υπάρχει στρατιωτική περιοχή. Η νότια Μεσαορία είναι σημαντική από γεωργικής άποψης. Το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που μένουν κυρίως έποικοι και έχει επίσης στρατηγική σημασία. Σύμφωνα δε με τον Ντερβίς Έρογλου, ο λόγος που η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά το Ριζοκάρπασο είναι `για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ`.
Στο μεταξύ, πληροφορίες της Μιλιέτ αναφέρουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπέν Μπαρθ Άιντα ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του Μπαρμπαρός, ωστόσο η Άγκυρα απάντησε αρνητικά. Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας και φέρεται να είπε: "Η Άγκυρα δεν υποχώρησε".
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου