Powered By Blogger

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

O Τοξότης, το κανόνι και η Τράπεζα Αττικής

O Τοξότης, το κανόνι και η Τράπεζα ΑττικήςΌταν το 1997 το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) αποκτούσε το 34% των μετοχών της Τραπέζης Αττικής, το Τεχνικό Επιμελητήριο έκανε πάρτι. Οι πανηγυρισμοί, συνοδεύτηκαν με δηλώσεις όπως, «επιτέλους ο μηχανικοί θα έχουν την τράπεζα τους», «θα παίρνουμε χαμηλότοκα δάνεια», «έφτασε η στιγμή να παρέμβουμε στην οικονομία» και άλλες.
Με αυτήν την υπερφίαλη φιλοσοφία, πορεύθηκε η τράπεζα τα τελευταία είκοσι χρόνια, προσφέροντας απλόχερα χρηματοδοτήσεις σε κατασκευαστές και εργολάβους, που δεν τηρούσαν τους αυστηρούς τραπεζικούς κανόνες ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης του παγκόσμιου και εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και με αυτήν την φιλοσοφία, η τράπεζα έγινε «φύλλο – φτερό» και η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ εξαϋλώθηκε.
Κατά την διάρκεια της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου, η τράπεζα Αττικής είχε αποκτήσει έναν άκρως σημαντικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός εξυπηρετούσε την κυβέρνηση, στο να πετύχει δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος, ήταν να χρηματοδοτήσει και να βοηθήσει την γιγάντωση του Ομίλου Καλογρίτσα, ανεβάζοντας το πιστωτικό του όριο από τα 10 εκατ. ευρώ το 2014, στα 100 εκατ. ευρώ το 2015 και εκδίδοντας σωρεία εγγυητικών επιστολών. Ο δεύτερος στόχος, ήταν η μετατροπή της τράπεζας Αττικής στην κομματική τράπεζα αναπτύξεως και στην κορωνίδα του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος», όπως ήταν ο διακαής πόθος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σύριζα – Ανελ, Γιάννη Δραγασάκη.
Και σήμερα, που πέφτουν οι τίτλοι τέλους του Ομίλου Καλογρίτσα, η τράπεζα Αττικής θα βρεθεί αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα. Και μαζί με αυτήν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις φαεινές επενδυτικές τους επιλογές, ο ΕΦΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, η ΕΥΔΑΠ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που είναι εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας.
Η εταιρεία δομικών υλικών «Ιντερμπετόν» αιτήθηκε της πτώχευσης της “Τοξότης ATE”, που είναι η βασική εταιρεία του Ομίλου Καλογρίτσα, για οφειλές ύψους 600.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το βέλος που έριξε ο Τοξότης στην αγορά.
Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου