Powered By Blogger

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ο Α.Σαμαράς καταγγέλλει τον Κ.Μητσοτάκη για προσφυγή στην Χάγη: «Θέλει την Συνθηκολόγηση της Ελλάδας»

Ο Α.Σαμαράς καταγγέλλει τον Κ.Μητσοτάκη για προσφυγή στην Χάγη: «Θέλει την Συνθηκολόγηση της Ελλάδας» Την εκτίμηση πως μια προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες δεν αποτρέπει την επιθετικότητα της άλλης πλευράς εξέφρασε – αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά – ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ουσιαστικά προχώρησε σε μια καταγγελία της Κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη και κάνοντας έτσι έναν δεύτερο διαχωρισμό από την κυβερνητική γραμμή μετά το θέμα της εκλογής της Α.Σακελλαροπούλου ως νέας υποψήφιας ΠτΔ.
Όπως είπε, μιλώντας σε συνέντευξη σε εφημερίδα  με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται ακόμη περισσότερο η επιθετικότητα.
«Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε "συνυποσχετικό" που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο» είπε ο κ. Σαμαράς.
Κατηγόρησε, δε, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «έχει κάνει νέο δόγμα του τις εξωφρενικές προκλήσεις», διαμηνύοντας πως «απέναντί του θα βρει μιαν ενωμένη Ελλάδα και μιαν αποφασισμένη Ελλάδα».
«Αν εμείς κάνουμε το σωστό, μπορεί η Τουρκία να πληρώσει ακριβά το τίμημα αυτής της ''υπέρ-εξάπλωσης''. Φτάνει εμείς από την πλευρά μας να δείξουμε ό,τι σας ανέφερα πριν: Αξιοπιστία και αποφασιστικότητα», συνέχισε.
Στη συνέντευξή του σε εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα όπου τονίζει με γλαφυρό τρόπο ότι «δεν υπάρχει ‘κακός λύκος’ και πως «κάποιοι αναζητούν ‘κοκκινοσκουφίτσες’ για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης». Προσθέτει ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι στήριξε την παράταξη στα δύσκολα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στις τρεις νικηφόρες για τη ΝΔ εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.
Επίσης, καταφέρεται με σκληρά λόγια κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την τριετία 2012-15, τον θεωρούσα πάντα αδίστακτο και ανεύθυνο. Αποδείχθηκε αυτό ακριβώς… Ως πρωθυπουργό την πενταετία 2015-19, τον θεωρώ καταστροφικό. Θα πασχίζουμε για καιρό να διορθώσουμε τα τεράστια δεινά που επέφερε. Και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τελευταίο εξάμηνο, τον θεωρώ ασυνάρτητο και αναξιόπιστο».
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις θέσεις του για κάποιοι αξίωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δηλώνει έτσι πως «παραμένω ενεργός στην πολιτική, να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου – ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται».
Στη λογική αυτή, για το μεταναστευτικό εμμένει σε όσα είχε πει από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ το Δεκέμβριο, προχωρώντας και σε κριτική κατά της κυβέρνησης με το… γάντι: «Στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες ροές αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, το λέει με κάθε τρόπο, οι εταίροι μας το ξέρουν, ενώ εδώ κάποιοι μιλάνε ακόμα για ‘προσφυγικό-μεταναστευτικό’» Επίσης, εκτιμά πως «η Τουρκία έχει εξαπολύσει ανορθόδοξο πόλεμο εναντίον μας μέσω των λαθρομεταναστευτικών ροών» και ότι «η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την πάγια θέση του περί ακύρωσής της: «Η συμφωνία αυτή δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί απ’ αυτήν χωρίς να πληρώσει κόστος. Κι όπως πάνε τα πράγματα, αυτό δεν είναι αδύνατο. Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή τη συμφωνία ήδη αποδυναμώνονται ταχύτατα», επισημαίνει.
Για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καλά με τις μειώσεις φόρων, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει ενίσχυσης της ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της θα φέρει ακόμη καλύτερες επιδόσεις και θα έλθει, όπως λέει, με «μεταρρυθμίσεις κι αποκρατικοποιήσεις χωρίς προηγούμενο».
Εμμέσως δε αφήνει αιχμές για τα ανοίγματα που κάνει στο μεταρρυθμιστικό χώρο ο κ. Μητσοτάκης: «Τα στελέχη θα κριθούν από το έργο τους, όχι από την προέλευσή τους. Τα πολιτικά ανοίγματα είναι χρήσιμα, φτάνει να γίνονται με κριτήρια ουσιαστικής αξιοκρατίας κι όχι με κριτήρια απλώς συμβολισμού και επικοινωνίας», λέει ο πρώην πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παίρνει με διακριτικό τρόπο αποστάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τη γνωρίζει και πως ήταν επιλογή του πρωθυπουργού. Ενώ επιβεβαιώνει ότι θα είναι απών από την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ. «Αν ήμουν παρών, θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου», προσθέτει πάντως.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει την υπόθεση Novartis ως «βλακώδη σκευωρία» σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του ονόματός του και προειδοποιεί ότι έρχονται αποκαλύψεις από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου