Powered By Blogger

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Μόσχα: Αποχώρησε χωρίς συμφωνία ο Χ.Χάφταρ - Ξεκίνησαν νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη

Μόσχα: Αποχώρησε χωρίς συμφωνία ο Χ.Χάφταρ - Ξεκίνησαν νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη
Η Ελλάδα για την ώρα τουλάχιστον γλίτωσε από έναν εθνικό «τιτανικό» καθώς όπως αναφέρουν πηγές από την Μόσχα ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφυγε από την Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προωθούσαν Ρωσία και Τουρκία.
Ξεκίνησαν πάλι οι συγκρούσεις στην Τρίπολη της Λιβύης και συγκεκριμένα στις συνοικίες Salah al-Din και Ain Zara.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, δήλωσε λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.








Mάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το αεροπλάνο του Χ.Χάφταρ ήδη πετάει για την Λιβύη.

Οι Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.









 «Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Σπούτνικ. 
Προχθές Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο ο Χαμίντ ας Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επισήμανε στο Σπούτνικ χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφτεί ακόμη κάποια συμφωνία. 
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».
Δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια, ωστόσο ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε πως ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.
Εάν υπέγραφε ο Χαλίφα Χάφταρ τότε όπως σημειώναμε χθες θα είχαμε μια εθνική καταστροφή:
 «Εάν η συμφωνία υπογραφεί αύριο και από τον Χ.Χαφτάρ, τότε η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον ενός νέου εθνικού «Τιτανικού»
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την οριστική διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με τη διάσκεψη του Βερολίνου την 19η Ιανουαρίου. Εκεί θα οριστικοποιηθούν οι «ζώνες επιρροής», και φυσικά εκεί θα διασωθεί η κυβέρνηση της Τρίπολης.
Αυτό σημαίνει ότι το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης θα ισχύσει και μάλιστα με «πανηγυρικό» τρόπο.
Αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε μια νέα εθνικών διαστάσεων ήττα, αφού θα αναγκαστεί να περάσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μοιράσει τα δικά της κοιτάσματα με την Τουρκία!

Μπροστά σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση κοιτά ως θεατής τις εξελίξεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην διάσκεψη της Μόσχας (τον προθάλαμο της διάσκεψης του Βερολίνου) που είναι ένα θέμα καθαρά «ενδολιβυκό» μετέχει η Τουρκία! Ως τι; Ως ο «νταβατζής» της περιοχής, περιφρουρώντας την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τρίπολη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου