Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup - «Ναι» της Αθήνας σε νέα μέτρα


ΕΚΤΑΚΤΟ

Πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε επί της αρχής την προνοθέτηση νέων μέτρων

Την προκαταβολική και προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019 αποδέχθηκε επί της αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά στο «έκτακτο μίνι Εurogroup» που προηγήθηκε του κανονικού στις Βρυξέλλες.
Το «ναι» της Αθήνας «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα.
Την είδηση επιβεβαίωσαν εμμέσως και κυβερνητικές πηγές. «Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.
Στη συνάντηση που προηγήθηκε του Eurogroup συμμετείχαν οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους κ. Νταισελελμπλουμ Βίζερ, Πόουλ Τόμσεν Ντέλια Βελκουλέσκου παρουσία του επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και των Κοστέλο και Μπούτι της Ε.Ε.
Το θέμα του χρέους έμεινε εκτός αυτής της συνάντησης ως «καρότο» για μετά την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα - αν και όποτε αποφασιστεί- και ενόψει της συνάντησης Λαγκάρντ και Μέρκελ την Τετάρτη, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ντάισελμπλουμ: Οταν επιστρέψουν οι Θεσμοί θα δούμε όλο το πακέτο
«Είχαμε εντατικές συζητήσεις για να καθαρίσει το έδαφος και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Στο Eurogroup θα δούμε αν έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε αυτό να συμβεί. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα για να συζητήσει όλα τα δύσκολα θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Καλύψαμε πολύ έδαφος. Θα δούμε αν έχουμε κάνει αρκετά», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup. Όπως πρόσθεσε, όταν επιστρέψουν οι θεσμοί θα δούμε όλο το πακέτο, περιλαμβανομένου του χρέους που δεν θα είναι σήμερα στην ατζέντα.
Οπως είπε ήδη έχει ενεργοποιηθεί το Γενάρη ένα πρώτο πακέτο για το χρέος, θα επανέλθουμε σε αυτό στο τέλος του προγράμματος. Σε ερώτημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει. «Θέλουν πολύ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να πάνε το θέμα στο Δ.Σ. αλλά η απαίτηση είναι να είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Αυτά πρέπει να λυθούν για να συμμετέχουν». «Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν κάνω όλη αυτή την άσκηση για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα ως ευρωπαίοι. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι με το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα θέματα ρευστότητας, σημείωσε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται μέχρι το καλοκαίρι. Οικονομικά όμως είναι σημαντικό η σταθερότητα που πετύχαμε στην Ελλάδα και η ανάκαμψη να συνεχιστεί. Γι΄ αυτό θα είναι χρήσιμο όλα να γίνουν γρήγορα. Είναι πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις. Ξέρω και από την Ολλανδία ότι όταν προχωράς σε μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και στην αγορά εργασίας και πρέπει να τα κάνεις ταυτόχρονα είναι σκληρή δουλειά, σημείωσε.
Σόιμπλε: Εχουμε κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα
Την πάγια θέση του πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά το πως θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα μειωθεί η ανεργία, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Οι Θεσμοί έχουν φτάσει μια πλέον σε μια κοινή στάση την οποία έχουν απέναντι στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η Ευρωζώνη πάει καλά, και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των δανειστών. Η χώρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το χρέος, σημαντικό είναι η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να καταλήξουμε, η Ελλάδα χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο απ’ όσο έχουμε υπολογίσει, σημείωσε.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δώσει μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στο ερχόμενο Eurogroup.
«Μην περιμένετε συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιούεργκ Βάισγκερμπερ και πρόσθεσε: «Δεν περιμένουμε μια τελική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, αλλά περισσότερο μια επαναξιολόγηση της προόδου που έχει γίνει». «Ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα», τόνισε ο Βάισγκερμπερ.
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Οχι σε έγκριση ελάφρυνσης χρέους για να μείνει το Ταμείο
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών και εκ των σκληρών του Eurogroup Πίτερ Καζιμίρ σε σειρά tweets αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Το πλέον ενδιαφέρον απ αυτά ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκρίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να μείνει το ΔΝΤ. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι το κύριο θέμα στο Eurogroup έγραψε στο twitter ο Π. Καζιμίρ. «Ναι, η Ελλάδα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πολλά πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι».
Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλ. Ρέγκλινγκ ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες.
«Εχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Μπορώ να πω εκ πείρας ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θες να αποφύγεις στην προεκλογική καμπάνια».
«Σε ό,τι αφορά τους φίλους μας στο ΔΝΤ, μας αρέσουν και είναι καλό, φυσικά, να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω κανένα τίμημα για τη συμμετοχή τους, εγκρίνοντας ελάφρυνση χρέους του είδους που θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν χρειάζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου