Powered By Blogger

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει εναντίον της Ελλάδος υβριδικό πόλεμο, τόνισε ο κ Γιαλλουρίδης (vid)

Την θέση ότι η Τουρκία έχει  ατύπως εξαπολύσει  εναντίον της Ελλάδος και της ΕΕ υβριδικό πόλεμο, εκμεταλλεύομενη τις προσφυγικές ροές , ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, ο  καθηγητής κ. Γιαλλουρίδης, στην Ημερίδα “Η Πρόκληση του Υβριδικού Πολέμου για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Συρία, Ουκρανία και οι Μεταβολές στο Περιβάλλον Ασφαλείας” που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016,  στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. 
Πολλοί πανεπιστημιακοί και ειδικοί πάνω στο θέμα και συνολικά στις Διεθνείς Σχέσεις , την Άμυνα και την Ασφάλεια πήραν μέρος στην εκδήλωση - τις εισηγήσεις των οποίων μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά στο ΒΙΝΤΕΟ που συνοδεύει το δημοσίευμά μας.
Όπως γράψαμε ήδη  προφητικά, προαναγγέλοντας την εκδήλωση, ο υβριδικός πόλεμος πέρασε την πόρτα μας  και τα αποτελέσματά του τα βιώνει τώρα η Ελλάδα  (Δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ).
 Και αυτό καθώς ο ''υβριδικός πόλεμος'' ειναι μία στρατιωτική στρατηγική η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου. Η τρομοκρατία, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, ο εκφοβισμός των πολιτών, η άσκηση πολιτικής πίεσης και η έμμεση ή άμεση υποστήριξη σε εξτρεμιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (με αναρτήσεις και βίντεο που καλούν και απειλούν με νέα χτυπήματα), αποτελούν μόνο μερικά από τα συνθετικά στοιχεία του υβριδικού πολέμου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα να αποτελούν σήμερα οι συγκρούσεις στην  Συρία και την Ουκρανία.
Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από το New York College με την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκ μέρους του οποίου παρέστη και χαιρέτησε ο  κ. Πέτρος Άγγος
Την εκδήλωση - στην κατάμεστη αίθουσα του Υπουργείου- άνοιξε ο Δρ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, ο οποίος έθεσε κεντρικά ερωτήματα προς τους ομιλητές. Aκoλούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του New York College, κ. Ηλία Φούτση, ο οποίος μίλησε για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και έθεσε τη βάση της συζήτησης, παρέχοντας τον ορισμό του υβριδικού πόλεμου. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των πολιτικών εκπροσώπων, κ. Δημήτρη Καμμένου, στρατηγού Γεωργίου Ντζιμάνη, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και κ. Γεωργίου Τσιτσιλιώνη, καθένας από τους οποίους εξέτασε το θέμα από διαφορετική σκοπιά. Ο κ. Καμμένος, εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Πειραιά των ΑΝΕΛ, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η παγκοσμιοποίηση και οι νέες οικονομικές συγκυρίες στο φαινόμενο του υβριδικού πόλεμου. Ο Στρατηγός κ. Ντζιμάνης, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ανέλυσε διεξοδικά το ζήτημα του υβριδικού πόλεμου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, βουλευτής της Ν.Δ. και τέως Υπουργός Ναυτιλίας, συνέδεσε τον υβριδικό πόλεμο μία από τις σημαντικότερες συνέπειές του, τις προσφυγικές ροές, οι οποίες πλήττουν τη χώρα μας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη σημασία της εσωτερικής ασφαλείας και της διατήρησή της στη χώρα. Οι πολιτικές παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με τον κ. Τσιτσιλώνη, υπεύθυνο του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για πράξεις και λύσεις στο ζήτημα.Τις απόψεις έστειλε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Ε.Καιλή.
Η  συζήτηση συνεχίστηκε με το πάνελ των ακαδημαϊκών, στο οποίο συμμετείχαν ο Καθηγητής Στρατηγικής του Πανεπιστήμιου Πειραιά κ. Αθανάσιος Πλατιάς, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ταξίαρχος Αχιλλέας Ταουξής, ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σωτήρης Ρούσσος, και ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ανδρέας Παναγόπουλος, Διευθυντής του CNN Greece.
Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές ανέλυσαν τα ακόλουθα ζητήματα- που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο video : 
Ο καθηγητής κ. Πλατιάς σχολίασε ότι ο υβριδικός πόλεμος είναι κάτι πολύ παλαιό και όχι κάτι νέο. Έκανε λόγο για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και αναφέρθηκε επίσης στον Σουν Τσου, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τον υβριδικό πόλεμο με το μακρύ ιστορικό παρελθόν. Επίσης, μίλησε και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τη νέα φύση του πόλεμου που πλέον επικρατεί, καταργώντας το μοντέλο του Karl von Clausewitz.
Ο καθηγητής κ. Γιαλλουρίδης, στην παρέμβασή του, ανέλυσε τα τεκταινόμενα στον ισλαμικό κόσμο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνδέονται με το φαινόμενο του υβριδικού πόλεμου. Μίλησε, επίσης, για τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και για τον υβριδικό πόλεμο που ατύπως έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδος και της ΕΕ, εκμεταλλευομένη τις προσφυγικές ροές. 
Ο Ταξίαρχος κ. Ταουξής ανέλυσε το θεωρητικό πλαίσιο του υβριδικού πόλεμου και μίλησε για τους τρόπους αντιμετώπισης, μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών κάθε χώρας.
Ο καθηγητής κ. Ρούσσος μίλησε για τη Συρία και την Ουκρανία εστιάζοντας στη χρήση των media και το ρόλο τους στην ανάδειξη συγκεκριμένων υβριδικών απειλών και στην κατεύθυνση της διεθνούς κοινής γνώμης.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δρ. Φίλης, ο οποίος συνέδεσε τον υβριδικό πόλεμο με τα ενεργειακά ζητήματα και ανέλυσε διεξοδικά το τι συμβαίνει στο ζήτημα της Ρωσίας –Ουκρανίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν την ενέργεια και την οικονομία και συνδέοντας όλα τα παραπάνω με το θέμα του υβριδικού πόλεμου.


pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου