Powered By Blogger

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα με Παυλόπουλο - Διαδοχικές επαφές του Πρωθυπουργού με Θεοδωράκη, Γεννηματά και Κουτσούμπα

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής
(upd4)Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προμηνύονται για τις αμέσως επόμενες ώρες στην Eλλάδα, ενόψει της τελευταίας ευκαιρίας που έχει λάβει η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως την Κυριακή 12 Ιουλίου. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Π. Παυλόπουλο για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Τρίτης, αλλά και για την προοπτική συμφωνίας.
Στη σκιά του βαρύτατου αυτού τελεσιγράφου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία δραματικά 24ωρα, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε στο Μαξίμου, όπου προσήλθε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.
Ακολούθως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας επιδιώκει συμφωνία πριν την Κυριακή - Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών όταν οριστικοποιηθεί η κατάσταση
Την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την καρδιά της Ευρώπης εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, τόνισε, για να προσθέσει πως είναι σημαντικό ότι όσα αποφασίσαμε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί για συμφωνία πριν την Κυριακή, γνωστοποίησε ο κ. Θεοδωράκης, για να επισημάνει πως συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα συγκληθεί όταν η κατάσταση οριστικοποιηθεί.
Υπάρχουν διαφορές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να προσθέσει πως αύριο το μεσημέρι θα υπάρχει μία νέα ανταλλαγή απόψεων.
Πρέπει να πείσουμε ορισμένους συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη, ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, διεμήνυσε, για να επαναλάβει πως "πρέπει να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης".

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα καταθέσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για να φτάσει σε έντιμο συμβιβασμό
Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα καταθέσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για να φτάσει σε έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές της παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τον καθιερωμένο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.
Κινούμαστε στα πλαίσια της εθνικής γραμμής, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο πως σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε επίσημη πρόταση στον ESM για νέο πρόγραμμα.
Θέλουμε μία βιώσιμη λύση, μία οριστική έξοδο από την κρίση, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

Τι έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr
Ρεαλιστικό σενάριο, να παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού μετά το τελεσίγραφο της ΕΕ στην Ελλάδα
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, η κυβέρνηση δεν θα την υπηρετήσει - Δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής την οποία θα στηρίξει με ψήφο ανοχής τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ
Με τους ηγέτες της Eυρωζώνης να διαμηνύουν ξεκάθαρα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η Σύνοδος Κορυφής που ορίστηκε για την Κυριακή 12 Ioυλίου ή θα επικυρώσει την προοπτική συμφωνίας και θα βάλει τέλος στο αδιέξοδο ή θα δρομολογήσει την έξοδο της Ελλάδας από τo ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του έχoυν μόλις πέντε ημέρες ώστε να δρομολογήσoυν τις κινήσεις τους.
Στο σύνολό τους οι ηγέτες των χωρών της Eυρωζώνης ξεκαθάρισαν ότι η συζήτηση πλέον αφορά αποκλειστικά μια συνολική συμφωνία - πακέτο με χαρακτηριστικά μνημονίου και διάρκειας τουλάχιστον τριών ή τεσσάρων ετών - και στην οποία θα εντάσσεται ένα ολιγόμηνο πρόγραμμα ενδεχομένως τεσσάρων μηνών που θα αφορά κυρίως την οριακή στήριξη του τραπεζικού συστήματος και την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός που θα καθιστούσε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός στη δήλωση του εμφανίστηκε αισιόδοξος κάνοντας λόγο για μια συμφωνία «κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη».
Όπως είπε, η συμφωνία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά θα «περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη» επιμένοντας ότι από «από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, πακέτο επενδύσεων, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ακόμα μία παράμετρο λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση περί Grexit, μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.
Αυτή του η αναφορά καθιστά σαφές ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα δώσουν τη μάχη μέχρις εσχάτων ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Eυρωζώνη αλλά δεν θα υποστηρίξουν μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά όπως η ρύθμιση του χρέους.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του στη σημερινή ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενώ κυβερνητικές πηγές σχεδόν επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός μόλις έχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το πιθανότερο την Πέμπτη.
Εκεί θα αποκαλύψει και τις προθέσεις του.
Αν δηλαδή, η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά διαχειρίσιμη για τον ίδιο και μπορεί να υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ή αν ο ίδιος δεν την αποδέχεται δρομολογώντας άμεσα πολιτικές εξελίξεις με πλέον ζωηρό το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους o ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να υπογράψουν και να υπηρετήσουν ένα τρίτο μνημόνιο παραδίδοντας άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβαν στις 25 Ιανουαρίου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως ορίζει το Σύνταγμα θα διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού νέα κυβέρνησης.
Παρότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα από τα υπόλοιπα κόμματα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τη λύση ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί στα χειρότερα.
Θα συναινέσει στη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής την οποία θα στηρίξει με ψήφο ανοχής τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση αυτή θα αναλάβει να κλειδώσει και να εγκρίνει στη Βουλή τη συμφωνία με τους πιστωτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να απόσχουν από την επίμαχη ψηφοφορία.
Ως εκ τούτου η συμφωνία θα γίνει νόμος του κράτους με πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου