Powered By Blogger

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

CNBC: Τρεις κρίσιμες απαντήσεις για το ταμείο των 50 δισ. ευρώ που θα συστήσει η Ελλάδα – Ποια στοιχεία θα ενταχθούν

Θα συγκεντρώσει τα χρήματα είτε από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων εφάπαξ είτε με την αποτελεσματική λειτουργία τους
Απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα για το ταμείο που θα πρέπει να συστήσει η ελληνική κυβέρνηση με στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, δίνει το CNBC.
Ένας από τους βασικούς όρους της διάσωσης της Ελλάδας είναι η σύσταση ενός ταμείου στο οποίο η Αθήνα θα μεταφέρει στοιχεία του ενεργητικού της ύψους 50 δισ. ευρώ.
Το ταμείο, το οποίο θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων μέχρι την Τετάρτη, θα συγκεντρώσει τα χρήματα είτε από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων εφάπαξ είτε με την αποτελεσματική λειτουργία τους.
Το ταμείο θα μοιράσει τα έσοδα του, με τα 25 δισ. να διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ από τα εναπομείναντα το 25% θα χρησιμοποιηθεί για να πληρωθεί το χρέος και το υπόλοιπο 25% θα επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία.

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων;

Το ταμείο θα λειτουργεί ως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τους πιστωτές της Ευρωζώνης που αισθάνονται ότι η Ελλάδα σταθερά υπολείπεται στις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.
Για παράδειγμα, ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας ήδη από το 2010, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Τι θα περιλαμβάνει το ταμείο;

Σύμφωνα με τη δήλωση της συνόδου κορυφής, η οποία παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία διάσωσης, το ταμείο θα περιλαμβάνει «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία».
Το ταμείο αυτό θα πρέπει επίσης να είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές, έστω και υπό την εποπτεία των «αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων».
Δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν, αλλά οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε ελληνικές τράπεζες, εταιρείες κοινής ωφέλειας, αεροδρόμια και λιμάνια είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν.
Υπάρχει κάποια φημολογία ότι το ταμείο θα μπορούσε να περιέχει ακόμη και κρατικής ιδιοκτησίας γης και ακίνητα.

Για πόσο χρόνο η Ελλάδα πρέπει να προχωρεί σε πωλήσεις;

Η δήλωση ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που διατίθενται στο ταμείο θα πωλούνται κατά τη διάρκεια των δανείων που έχουν εκδοθεί από τους πιστωτές.
Αυτή η αρχική συμφωνία προορίζεται να καλύψει τις ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα έως τρία χρόνια, αλλά τα δάνεια που έχουν εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερες διάρκειες από 10 χρόνια ή και περισσότερο.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου