Powered By Blogger

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Citigroup: H Ελλάδα χρειάζεται «κούρεμα» χρέους 130 δισ. ευρώ - Γιατί είναι απαραίτητο το haircut - Στο 29% η ανεργία το 2016

Η Ελλάδα χρειάζεται «κούρεμα» 130 δισ. ευρώ ή εναλλακτικά, μετά το 2016 «κουρέματα» σε διάφορες δόσεις των 15 δισ. ευρώ ετησίως
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα «κούρεμα» της τάξης των περίπου 130 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανική τράπεζα Citigroup.
Στην ανάλυση αυτή και με βάση το πιο «συντηρητικό σενάριο», όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει στη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2022, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να εγκρίνουν ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης των 110 δισ. ευρώ (ή 60% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας το 2014) το 2016, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του χρέους ως ποσοστό προς το ΑΕΠ στο 120% το 2022.
Ωστόσο, η τράπεζα παρουσιάζει και ένα εναλλακτικό σενάριο και ίσως πιο εύκολο να προχωρήσει πολιτικά, βάσει του οποίου μετά το 2016 θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν «κουρέματα» σε διάφορες δόσεις της τάξης των 15 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που δεν αλλάζει πολύ την γενική εικόνα σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.
Όμως, σημειώνεται, αν η Ευρώπη αναπαυθεί στις δάφνες της όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και αποφασίσει να περιμένει μέχρι το 2022 για να προχωρήσει σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το κόστος θα μπορούσε να ανέβει μέχρι τα 130 δισ. ευρώ ή στο 72% του ονομαστικού ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2014.
«Αυτά τα σενάρια καθιστούν σαφές πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να πραγματοποιηθεί μια μείωση του χρέους της χώρας, δεδομένων των τεράστιων ποσών για τα οποία μιλάμε», σημειώνει ο αναλυτής της Citi, Guillame Menuet.
Όπως επισημαίνει, κάθε είδους εναλλακτική που δεν υποδηλώνει ένα τέτοιο κούρεμα του χρέους, όπως επέκταση της περιόδου ωρίμανσης του χρέους ή μείωση των επιτοκίων, θα έπρεπε να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή των επιτοκίων που θα έπρεπε να επεκταθούν για πολλές δεκαετίες.

Απαισιόδοξη η Citigroup για την ελληνική οικονομία

Με μελανά χρώματα περιγράφει το μέλλον της Ελλάδας η Citigroup παρουσιάζοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η ύφεση, ο υπερπληθωρισμός, η κλιμάκωση της ανεργίας, το χρέος που έχει φθάσει στο ύψος της… στρατόσφαιρας, αλλά και οι κοινωνικές εντάσεις αποτελούν τους παράγοντες κλειδιά που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξή της.
Στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της για την Ελλάδα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα «χτυπήσει» το εκπληκτικό νούμερο του 22,5% το 2017.
Όμως, επίσης ζοφερές είναι οι προβλέψεις της Citigroup και για το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ και προειδοποιεί ότι θα αναρριχηθεί περαιτέρω στη… στρατόσφαιρα, αν δεν υπάρξει ένα ουσιαστικό «haircut».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας, στα τέλη του 2015 το χρέος θα φθάσει το 192% του ΑΕΠ, στο 211,9% το 2016, στο 235,8% το 2017 και στο 238% το 2018.
Η οικονομία, εν τω μεταξύ, εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 2,4% σε ετήσια βάση το 2015, σημαντικά περισσότερο έναντι του 0,2% που εκτιμούσε τον Ιούνιο.
Μάλιστα, σημειώνει ότι η ύφεση είναι πιθανόν να συνεχίσει να πλήττει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.
«Μια αποτυχία των ελληνικών αρχών να άρουν τα capital controls και μια περαιτέρω άνοδος της ανεργίας (εκτιμούμε ότι θα ανέλθει από το 27% το 2015 στο 29% το 2016) θα μπορούσαν επίσης να εντείνουν τις κοινωνικές αναταραχές», τονίζει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου