Powered By Blogger

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

CNN: Εξι λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα έκανε πυραυλική δοκιμή


 CNN: Εξι λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα έκανε πυραυλική δοκιμή
Μεταξύ άλλων και η ενίσχυση του ηθικού των πολιτών της χώρας
H στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου Unha-3 (Γαλαξίας 3) (AP Photo via APTN)

Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε επιτυχή εκτόξευση πυραύλου, που πολλά κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, θεωρούν ότι ήταν το προκάλυμμα για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Η εκτόξευση του  πυραύλου, ο οποίος μετέφερε δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά, πραγματοποιήθηκε, συμβολικά, ένα χρόνο μετά το θάνατο του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ιλ, στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Όμως, όπως εξηγεί στο CNN ο Τζέιμι Κρόφορντ, η Βόρεια Κορέα είχε ακόμη έξι λόγους για να πραγματοποιήσει μια τετοια δόκιμη.
Κατά πρώτον, η εκτόξευση συνέβαλλε στην ενίσχυση του ηθικού των Βορειοκορεατών. «Είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Κιμ Γιόνγκ-ουν να αναπτερώσει το ηθικό του λαού του», σημειώνει ο Τζέιμς Σοφ, αναλυτής του Ιδρύματος Κάρνεγκι για την Διεθνή Ειρήνη, ειδικευόμενος σε θέματα Βόρειας Κορέας. «Ήταν διατεθειμένος να προβεί στην κίνηση αυτή [την εκτόξευση του πύραυλου], παρόλο που γνώριζε πως κατόπιν θα δεχτεί δριμεία κριτική γι’ αυτό», καταλήγει ο αμερικανός αναλυτής.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως η εκτόξευση του πυραύλου είναι, σημειολογικά, ένα σημάδι που θέλει να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο πως ολοκληρώθηκε η μετάβαση της εξουσίας από τον πατέρα του προς τον ιδιο. Σαν ο νεαρός ηγέτης να θέλει να πει «να, δείτε με: μπορώ κι εγώ να κάνω ό,τι κι ο Κιμ Γιόνγκ-ιλ».
Υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος: η εκτόξευση σηματοδοτεί την διατράνωση της πολιτικής δύναμης του Κιμ Γιόνγκ-ουν έναντι των στρατηγών. «Είναι ένα σημάδι που μαρτυράει πως ο νέος ηγέτης έχει αντικαταστήσει τους πιο ισχυρούς στρατηγούς των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, πως βρήκε την κατάλληλη ισορροπία και πως πλέον αυτός κινεί τα νήματα», υπογραμμίζει ο Τζον Παρκ, καθηγητής στο ΜΙΤ.
Ένας τέταρτος  λόγος είναι η χρονική συγκυρία: οι γειτονικές χώρες (Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία) βρίσκονται εν μέσω προεκλογικών πολιτικών διεργασιών και ασφαλώς εχουν τα φώτα τους πολύ λιγότερο στραμμένα στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό τους.
Δεν πρέπει επισης να ξεχνάμε πως τέτοιου είδους προκλητικές κινήσεις γίνονται και για έναν πέμπτο λόγο: να τραβήξου το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και να χρησιμεύσουν ως αφορμή για να εμπλακούν οι δυο χωρες σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο ζήτημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας.
Τέλος, μετά την αντίστοιχη αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης του περασμένου Απριλίου -την οποία είχαν παρακολουθήσει, προσκεκλημένοι της Βορειοκορεατικής ηγεσίας, κι εκπρόσωποι από τα ΜΜΕ πολλών κρατών- ο Κιμ Γιόνγκ-ουν ειχε έναν ακόμη,έκτο και πολύ σοβαρό λογο, να θέλει να αποδείξει πως η χώρα του είναι ικανή – καθαρά τεχνολογικά – να εκτοξεύσειμε επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου