Powered By Blogger

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Κατάφεραν να χάσουν και την ευρωπαϊκή ενίσχυση για τις καταστροφές στη Χίο!

Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης...

Η ελληνική κυβέρνηση έχασε την προθεσμία και δεν ζήτησε δωρεάν χρηματοδότηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές στη Χίο από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.
Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έπειτα από την απάντηση που έλαβε σε σχετικό του ερώτημα από τον Επίτροπο, αρμόδιο για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν.
«Δεν λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαν.
Σε δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι, ενώ η Κομισιόν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης έχει χρηματοδοτήσει σε ανάλογες περιπτώσεις ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές σε νησιά, όταν της το ζήτησαν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών-μελών, για την περίπτωση της Χίου ουδέποτε δέχθηκε αίτημα χρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος τον Αύγουστο του 2012, επικαλούμενος τον Κανονισμό 2012/2020, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά όπως της Ελλάδας, αλλά και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεϋνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα κλπ, με μόνο όρο η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί αν εμπίπτει υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις η περίπτωση της Χίου στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας.
Η απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Χουντή, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση, ήταν ότι: «Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».


Περισσότερα: Κατάφεραν να χάσουν και την ευρωπαϊκή ενίσχυση για τις καταστροφές στη Χίο! - Akous. Νέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου