Powered By Blogger

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα έδωσε τα πρώτα 311.000.000 στη Φιλανδία (για εγγυήσεις) βάσει της κρυφής συμφωνίας του Βενιζέλου


Γιούτα Ουρπιλάινεν. Φινλανδή υπουργός Οικονομικών
Το ποσό των 311.000.000 ευρώ κατέβαλε η χώρα μας πριν από δύο ημέρες στη Φινλανδία ως εγγύηση για τη συνεισφορά της σκανδιναβικής χώρας στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 Οπως δημοσίευσε προχθές, Παρασκευή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η καταβολή των εγγυήσεων έγινε μέσω της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.
 Πρόκειται για την πρώτη δόση των εγγυήσεων ύψους 925.000.000 ευρώ που θα πληρώσει σταδιακά η Ελλάδα για να μετέχει η σκανδιναβική χώρα με περίπου 2,5 δισ. στο νέο δάνειο που θα πάρουμε από την τρόικα ύψους 130 δισ. ευρώ
 Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν και ο (τότε) Ελληνας ομόλογός της Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψαν προ μηνών στις Βρυξέλλες, κεκλεισμένων των θυρών, τη σχετική συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων!
 Τη συγκεκριμένη συμφωνία προσπαθούσαν να αποκρύψουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το συγκεκριμένο θέμα, έλεγε με θράσος πρόσφατα στη Βουλή: «Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τη Φινλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάτε αλλά υποβαθμίζετε το Κοινοβούλιο».
 Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι απόρρητες και κρύβουν πολλά σκοτεινά σημεία. Οπως αποκάλυψε  η εφημ. «δημοκρατία» στις 18 Αυγούστου 2011, οι Φινλανδοί μάς δανείζουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ και έχουν σίγουρο επιτόκιο 3,5%. Η Ελλάδα θα πληρώνει το επιτόκιο του 3,5% για το δάνειο της τρόικας και ταυτόχρονα θα πρέπει να δανειστεί (πιθανόν από το τραπεζικό σύστημα) 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα δώσει ως εγγύηση στη Φινλανδία, με επιτόκιο κοντά στο 4,5%.
 Οπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, η Ελλάδα ενδεχομένως να βγει και χαμένη, ανάλογα από τις διαφορές των επιτοκίων στις επιμέρους φάσεις του δανεισμού.
 Η χώρα μας θα καταθέσει την εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας, η οποία κατόπιν θα τα επενδύσει σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.
 Ως «αντάλλαγμα» η Φινλανδία θα πληρώσει προκαταβολικά το μερίδιό της για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Μηχανισμού Διάσωσης της Ελλάδας. Η Φινλανδία θα επιστρέψει την εγγύηση με τόκο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θα ξεπληρωθεί το δάνειο που πήραμε από την τρόικα. Εάν υπάρξουν κέρδη από την επένδυση των 925.000.000 ευρώ, λένε οι Φινλανδοί, τότε θα δοθούν στην Ελλάδα μαζί με το αρχικό ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου