Powered By Blogger

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο Παπαδήμος θέλει νέο κούρεμα με τον ίδιο ως (μόνιμο) πρωθυπουργό!



Μόλις 27 δις ευρώ θα είναι η καθαρή μείωση του χρέους στην Ελλάδα το 2012 αφήνοντας τη χώρα σε ένα δρόμο μη εξυπηρετήσιμου χρέους. Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι.....
η πρώτη μιας αλληλουχίας.

Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα λέει η ελβετική τράπεζα UBS η οποία προβλέπει ότι το 2013 πάμε σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή σε νέο κούρεμα. Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας που απευθύνεται στους πελάτες της (δηλαδή σε εν δυνάμει επενδυτές οι οποίοι φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα):  «Συμπεραίνουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τόσο τα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα όσο και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI».

Το δεύτερο πακέτο στήριξης βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές παραδοχές μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακά αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013» προσθέτει η τράπεζα.

Αναφορικά με το πότε μπορεί να συμβεί το κούρεμα τονίζεται ότι «η δεύτερη κατά σειρά αναδιάρθρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του 2012 όμως το πιθανότερο είναι να συμβεί το 2013».

Σημειώνεται ακόμα ότι «η συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% θα είναι απαραίτητη στα επόμενα δύο χρόνια» προκειμένου να περιοριστεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό. Η UBS εκτιμά ότι «θα απαιτηθεί κούρεμα του συνόλου του ελληνικού χρέους κατά 70%» ώστε να επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα για την ελληνική οικονομία.

Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η αλληλουχία αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα σημαίνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει από την ευρωζώνη». Η εξέλιξη αυτή «θα ενεργοποιούσε εκ νέου τις συζητήσεις για μετάδοση της κρίσης» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Είναι μια ανάλυση τράπεζας, θα μπορούσε κανείς να πει, επομένως γιατί να τη λάβουμε υπ’ όψη; Όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, διότι τέτοιες αναλύσεις κυκλοφορούν κατά κόρον από τότε που ο κ. Παπαδήμος μίλησε για την επιτυχία του κουρέματος.

Τι έχουν λοιπόν να απαντήσουν στις αιτιάσεις ότι μόλις 27 δις είναι η φετινή μείωση του χρέους; Και πώς είναι αυτό επιτυχία όταν η Ελλάδα και στις αγορές δεν μπορεί να βγει και το χρέος της δεν είναι διαχειρίσιμο;

Πήραμε όλα αυτά τα μέτρα απλά και μόνο για να έρθει σε ένα εξάμηνο η τρόικα και να πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα πρέπει να πάμε σε νέο PSI Plus και πάλι Plus; Τι είδους επιτυχία είναι αυτή;

Όπως μάλιστα μαθαίνουμε, σε συνέντευξή του στους FT ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο πακέτο εξωτερικής βοήθειας εάν η χώρα δεν επιστρέψει στις αγορές έως το 2015 και το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δήλωσε. Τόνισε δε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποτραπεί μια ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όταν το λέει αυτό αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει. Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει ως πρωθυπουργός μετά τις εκλογές λέγοντας  «θα ήταν ανάρμοστο να δηλωθεί ανάλογη επιθυμία πριν από τις εκλογές».

Αυτό δεν το σχολιάζουμε, αν ο κόσμος θέλει να αυτοχειριαστεί δικό του θέμα.

ΠΗΓΗ

helleniclegion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου