Powered By Blogger

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Διαφωνούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με το κάψιμο του Ιούδα!


Και ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Λέσβο είχαν να επιδείξουν μέχρι τώρα σοβαρό πολιτικό λόγο…το άγχος των εκλογών μάλλον τους οδήγησε σε μονοπάτια λαϊκισμού! Έτσι σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Λέσβο θέλησαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κάψιμο του Ιούδα που κάθε χρόνο γίνεται στο Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μυτιλήνης.

Ο Ιερός Ναός έκανε το “έγκλημα” να ζητήσει μικρή οικονομική ενίσχυση και το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με μια ανακοίνωση λαϊκισμού ζητούν να αποσυρθεί το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι είναι ένα έθιμο που απαιτεί αν μη τι άλλο σεβασμό! 

Δεν χρειάζονται ανακοινώσεις εντυπωσιασμού! Μερικά ευρώ δεν θα βουλιάξουν το Δήμο Λέσβου , ας ασχοληθούμε με την ουσία και τα σοβαρά θέματα.

Περιμένουμε με λαχτάρα την επόμενη ανακοίνωση κατά τους σφαξίματος των αρνιών…. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Καύση του Οβριγιού με την χορηγία της Δημοτικής Αρχής; ΕΛΕΟΣ!

7ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου αφορά στο «Αίτημα επιχορήγησης Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Μυτιλήνης(καύση οβριγιού) με εισηγητή τον κ. Δήμαρχο Δημ, Βουνάτσο. Πρόκειται για το γνωστό έθιμο που συναντάμε σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου τις ημέρες του Πάσχα οι κάτοικοι συνηθίζουν να κατασκευάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, του οποίου το εσωτερικό γεμίζουν με άχυρα, εξυπηρετώντας έτσι τον συμβολισμό και το κοινό στοιχείο με το ιστορικό πρόσωπο, ενώ στη θέση των ματιών βάζουν εκρηκτικά. Τον καίνε σε ψηλό σημείο του χωριού κρεμασμένο από δέντρο, παρουσιάζοντας «εντυπωσιακό» θέαμα στους παριστάμενους.

Η παράδοση και τα έθιμα μπορεί να είναι καλά, μπορεί όμως και όχι και πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να τα αξιολογούμε.

Το συγκεκριμένο «θέαμα» που φέρεται να «διασκεδάζει» τους θρησκευόμενος και τα μικρά παιδιά που κατακλύζουν αυτές τις ημέρες τις εκκλησίας μας είναι προφανές ότι εκτός από βάρβαρο για την εικόνα ενός ομοιώματος ανθρώπου που καίγεται κρεμασμένος είναι καθαρά ρατσιστικό και αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα της κοινωνίας μας. Όταν φτάνουμε δε στο σημείο ο Δήμος μας να επιχορηγεί Ιερούς Ναούς για συγκεκριμένα «θεάματα» (για την αγορά εκρηκτικών ή πετρελαίου???) τότε το ζήτημα πραγματικά ξεφεύγει της λογικής. Καλό θα είναι πλέον ως κοινωνία αυτές τις άγιες ημέρες να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε, καταδικάζοντας και τιμωρώντας (έστω και εικονικά) πρόσωπα και ομοιώματα, αλλά να δούμε όλοι μέσα μας, τις ευθύνες μας και τα λάθη μας, με την ελπίδα να αλλάξει κάτι επιτέλους σε αυτήν τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων καλεί τη δημοτική αρχή να αποσύρει το συγκεκριμένο ζήτημα και επιτέλους να μπει μια τάξη στην επιχορήγηση πανηγυριών, πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων κλπ με ανοικτή διαδικασία υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση (που μπορεί να γίνεται 2 φορές το χρόνο), έτσι ώστε να επιχορηγούνται αξιολογικά και με διαφάνεια συγκεκριμένες δράσεις προς όφελος της κοινωνίας και να σταματήσει πια όλη αυτή η παλαιοκομματική ρουσφετολογική σχέση με συλλόγους και σωματεία του νησιού μας.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου