Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απεφάνθη ότι η απαγόρευση της υιοθεσίας σε μη παντρεμένα ζευγάρια, δεν συνιστά δυσμενή διάκριση, διότι ισχύει τόσο για ετεροφυλόφιλα όσο και για ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Αποφάνθηκε επίσης ότι ο «γάμος» των ομοφυλόφιλων δεν αποτελεί δικαίωμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά το γαλλικό δίκαιο, το οποίο δεν απονέμει την ιδιότητα του "γάμου" και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, και δεν επιτρέπει σε μη παντρεμένα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά.
Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν αγωγής που είχε ασκήσει ένα ζευγάρι Γαλλίδων λεσβιών, η Valérie Gas και η Nathalie Dubois, οι οποίες ήταν ζευγάρι σύμφωνα με ένα Σύμφωνο Αστικής Αλληλεγγύης (PACS- κάτι ανάλογο με το Σύμφωνο Συμβίωσης) από το 2002. Το PACS είναι μια χαλαρή συμβατική ρύθμιση που διατίθενται και για ετεροφυλόφιλα και για ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη Γαλλία, σε αντίθεση με την ισχυρότερη "πολιτική ένωση" και τον ομοφυλοφιλικό "γάμο" που έχουν υιοθετήσει κάποιες άλλες χώρες.
Η Dubois συνέλαβε ένα παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση από ανώνυμο δότη, το 2000, και το ζευγάρι των λεσβιών μεγάλωσε το παιδί μαζί. ΗGas (φώτο) επεδίωξε να υιοθετήσει το παιδί με προσφυγή σε διάφορα δικαστήρια, και τελικά το αίτημά της απορρίφθηκε από το ανώτερο δικαστήριο της χώρας, το Ακυρωτικό Δικαστήριο. Τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήρθε και επιβεβαίωσε την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου.
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία «έμμεση διάκριση (...) σχετικά με την αδυναμία του γάμου», επειδή το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «δεν επιβάλλει στις κυβερνήσεις των κρατών μερών την υποχρέωση να θεσπίσουν γάμο σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων», προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις «έχουν ένα ορισμένο περιθώριο ελιγμών για τον προσδιορισμό της ακριβούς φύσης» της νομικής αναγνώρισης των ομοφυλοφιλικών ενώσεων.
Το ΕΔΑΔ έχει ασχοληθεί και με άλλα κοινωνικά ζητήματα. Έχει ήδη κρίνει ότι η έκτρωση δεν είναι "ανθρώπινο δικαίωμα" και έχει αποδεχθεί την πρακτική της Ιταλίας να τοποθετούνται Εσταυρωμένοιστα δημόσια κτίρια. Ωστόσο, έχει επίσης αποφανθεί ότι η αυτοκτονίαείναι ένα "ανθρώπινο δικαίωμα", και προσπάθησε να πιέσει την Πολωνία να αποδεχτεί στους ομοφυλόφιλους κληρονομικά δικαιώματα και τη Μόσχα να επιτρέψει παρελάσεις ομοφυλοφίλων. Έχει επίσης αποφανθεί ότι το Σύνταγμα της Ιρλανδίας επιτρέπει την έκτρωση, μια ιδέα που απορρίφθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει για να αποφαίνεται σχετικά με τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της οποίας 47 ευρωπαϊκά κράτη είναι συμβαλλόμενα μέρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου