Σε κίνδυνο οικονομικού ολέθρου και έκλειψης γεωστρατηγικά στο φυσικό της χώρο απειλείται η χώρας μας από την Τουρκία με αφορμή τόσο την πανδημία του κορωνοϊού όσο και των αποτελεσμάτων του ολοκληρωτικού lockdown με το σφράγισμα της οικονομίας.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επαναφέρει τη χώρα σε επίπεδα που θυμίζουν τη μεγάλη κρίση του 2009-2010 πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνοκρατών του ΔΝΤ ενώ φαίνεται ότι θα χάσουμε το 10% του ΑΕΠ μας κάτι που οδήγησε στην εν μέρει στρατηγικής μας έκλειψη και την στρατηγική εκτόξευση της Τουρκίας!
Την ίδια στιγμή η Τουρκία με ήδη πενταπλάσιο ΑΕΠ θα καταγράψει μικρότερες απώλειες στοιχεία που αν επιβεβαιωθούν ίσως σημαίνει ότι θα οδεύουμε σε ολική γεωστρατηγική έκλειψη λόγω οικονομικής καταστροφής και την οριστική επικράτηση της Τουρκίας της οποίας η οικονομία και η βιομηχανική της βάση θα έχει ξεπεράσει την κρίση.
Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τόσα χρόνια μετά που υπεστήκαμε πλήρη οικονομική καθίζηση και απώλειες λόγω μνημονίων της τάξης του 25%, και ενώ έδειχναν πλέον ότι θα έχουμε μια άνοδο στο ΑΕΠ τώρα βρισκόμαστε αν και έχουμε καταγράψει τα λιγότερα κρούσματα και θύματα αναλογικά με άλλες χώρες να καταγράφουμε τεράστιες οικονομικές απώλειες που πλέον είναι τεράστιο το πρόβλημα να επεκταθούν σε γεωπολιτικά δεδομένα.
Άλλωστε ήδη οι ένοπλες δυνάμεις είχαν ουσιαστικά εδώ και 10 χρόνια να προμηθεύονται το οτιδήποτε και να μην ανανεώνεται κανένα κύριο ή δευτερεύον οπλικό σύστημα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Μια μεγάλη χρονική περίοδο ακριβώς τα ίδια χρόνια που η Τουρκία τριπλασίαζε το ΑΕΠ της και αυτή την στιγμή φτάνει να έχει ένα ΑΠΕ 5πλασιο από το ελληνικό με μια πανίσχυρη βιομηχανία, καθώς έχει δεχθεί ένα πακτωλό επενδύσεων σε εργοστάσια και ειδικό εξοπλισμό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρε εκτός των άλλων ενώ τα κονδύλια στην ανανέωση με εγχώριας σχεδίασης οπλικά συστήματα να συνεχίζει αμείωτο.
Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει. Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σχετικά με την Ελλάδα, το Ταμείο προβλέπει ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10%. Παρόλα όμως αυτά, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αναπτύσσεται κατά 5,1%.
Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%.
Όμως από την ίδια έκθεση μπορούμε να δούμε την Toυρκία μια χώρα που έλαβε μέτρια περιοριστικά μέτρα, για την οποία το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα έχει για το 2020 η ύφεση στο 5% και να αναπτύσσεται κατά 5% το 2021.
Αναφορικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι θετικό μέσα στο 2020 στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει κατά 0,2%.
Αυτό απλά σημαίνει ότι η Τουρκία θα διατηρήσει την οικονομικής ικανότητα να πληρώνει αυτά που χρειάζεται και ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα όπου μετά και την σημερινή ανακοίνωση στροφή επιχειρεί στην τουρκική οικονομία ο πρόεδρος της χώρας Ρ.Τ.Ερντογάν με την κατάθεση νομοσχεδίου που θέλει να αλλάξει τη φυσιογνωμία της τουρκικής οικονομίας με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας.
Το τουρκικό κράτος θα εισφέρει μετρητά και θα αναλαμβάνει τον έλεγχο σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στην τουρκική βουλή το κόμμα του Τούρκου προέδρου.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι χώρες και ιδιαίτερα βόρειες θα έχουν μικρότερες απώλειες από εμάς παρά το ότι πήραν και λιγότερα περιοριστικά μέτρα βασιζόμενες στην «ανοσία της αγέλης» και σε κάθε περίπτωση κάνοντας προσπάθειες να διατηρήσουν την οικονομία τους ακμαία.
Χώρες που είχαν την πολυτέλεια γεωπολιτικά να λάβουν ισχυρά περιοριστικά μέτρα καθώς έχουν την οικονομική ικανότητα να αντέξουν τελικά κράτησαν μια μέση λύση ενώ η Ελλάδα χώρα με μια 10ετη οικονομική κόπωση και έχοντας τα σκληρά γεωπολιτικά δεδομένα με τόσα διμερή ζητήματα ανοιχτά υπό την μόνιμη απειλή του τουρκικού casus belli ουσιαστικά έκλεισε την οικονομία.
Παραδείγματα όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ελβετία , το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δείχνουν να αντέχουν περισσότερο. Και αυτό ίσως σημαίνει ότι κανείς δεν θα θελήσει να ενισχύσει κανέναν άλλον πέραν του εαυτού του.
Και όλο αυτό αποτυπώνει ουσιαστικά και την συνολική και διαχρονική αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων που οικονομικά είχαν ως μόνιμη επωδό «ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία».
Τώρα αποδεικνύεται πόσο ευάλωτη είναι αυτή η λεγόμενη «βιομηχανία» με τις τεράστιες απώλειες εσόδων που θα διαγράψουμε καθώς κάθε χρόνο περιμέναμε τους ξένους να μας κάνουν… την τιμή να έρθουν στην χώρα μας να κάνουν τα μπάνια τους, ενώ τώρα θα παλεύουμε με ότι μπορεί να μας δοθεί.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου