Powered By Blogger

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Σ.Τσιόδρας: «Από τη γρίπη είχαμε 197 θανάτους και 400 διασωληνωμένους»

Σ.Τσιόδρας: «Από τη γρίπη είχαμε 197 θανάτους και 400 διασωληνωμένους»Σε ερώτηση για τη σύγκριση κορωνοϊού με τη γρίπη ο Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχθηκε πως μία περίοδο, οι νεκροί από την γρίπη είχαν ξεπεράσει τους νεκρούς που είχαμε φέτος από τον νέο κορωνοϊό (120 νεκροί), την ώρα που μάλιστα για τη γρίπη υπήρχε και εμβόλιο.
Ο κ.Τσιόδρας δεν διευκρίνισε τη χρονολογία, μόνο ότι ήταν μέσα στην τελευταία δεκαετία.
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί από την γρίπη φτάνουν περίπου τους 600.000 ανθρώπους ετησίως , αλλά ο κορωνοϊός ήταν διαφορετικό καθώς ήταν ένας ιός που διασπειρόταν αστραπιαία στους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν ανοσία, αν δείτε τα δεδομένα τις τελευταίας δεκαετίας για την γρίπη, είχαμε και εποχή που είχαμε φτάσει 400 διασωληνωμένους και 197 θανάτους σε όλη την περίοδο της γρίπης δηλαδή αρχές Ιανουαρίου και τελειώνει τέλος Απριλίου, άρα σε ένα μήνα(;) ο ιός σκότωσε όσους ανθρώπους σκότωσε η γρίπη σε 3μιση, αν και η γρίπη είχε εμβόλιο» είπε ο λοιμωξιολόγος.
Όμως ο κορωνοϊός κυκλοφορεί περίπου δύο μήνες στην Ελλάδα, από τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου κι έχει σκοτώσει 120 άτομα.
Όσον αφορά τη θνητότητα του ιού η οποία φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε αυτή της γρίπης (0,1%), είπε πως «ακόμα όλα είναι εκτιμήσεις» και πως δεν μπορεί να πει πολλά αυτή τη στιγμή γιατί «δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων».
Βέβαια και ο ίδιος πριν μίλησε για ραγδαία διασπορά του ιού κάτι που δεν φαίνεται από τα περίπου 2401 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τον καθηγητή του Στάνφορντ Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος θεωρεί πως η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταγεγραμμένη και άρα μικρότερη και η θνητότητα. Ο καθηγητής θεωρεί πως επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των φορέων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν καταγράφονται.

Επιπλέον σε ερώτηση για τη μεγάλη διασπορά του ιού σε Βοστόνη και Νέα Υόρκη, αποκάλυψε πως «ο ιός διασπείρεται με διαφορετικές ταχύτητες σε διαφορετικά  γεωγραφικά μήκη και πλάτη και είχε μεγαλύτερη διασπορά στην Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου