Στην πιο «θερμή« φάση μετά τον πόλεμο του 1974 στην Κύπρο εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο δίμηνο, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση της ελληνικής πλευράς δείχνουν ότι η Άγκυρα κυριολεκτικά «έχει σπάσει φρένα» και επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα λόγω των δύο μεγάλων κρίσεων: Του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού.
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την κρίση του κορωνοϊού για την προώθηση των σχεδιασμών της κατά της Ελλάδας, αλλά φαίνεται ότι όντως η πανδημία αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας»: Εκτός του ότι αποσυνθέτει σταδιακά τον εσωτερικό κοινωνικό ιστό και διαλύει τον κρατικό Προϋπολογισμό (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων - όλα «παγώσει» μέχρι νεωτέρας), θα εξαλείψει τον «τουριστικό παράγοντα».
Ποιος είναι αυτός; Ανέκαθεν από Απρίλιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, τα κύματα των τουριστών που κατέκλυζαν τις δύο πλευρές του Αιγαίου αποτελούσαν έναν ανασταλτικό παράγοντα για τυχόν μείζονα ενέργεια, για πολλούς και διάφορους λόγους που ξεκινούσαν από τηνοικονομική ζημιά της Τουρκίας και έφθαναν μέχρι τις αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης στην διάρκεια επιχειρήσεων, της τουριστικής μάζας, πράγμα που θα σήμαινε εμπλοκή των χωρών τους κλπ κλπ.
Τώρα, αυτό δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει για το 2020, άρα... καθαρό το πεδίο.
Η πρώτη «κορυφή» της τουρκικής κίνησης θα γίνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ηδη έφτασε χθες στην Τουρκία το τρίτο γεωτρητικό σκάφος που αγόρασε η Άγκυρα τον περασμένο μήνα, το «Κανουνί». Αγοράστηκε σε δημοπρασία από τη Βρετανία.
Ποια η ιδιαιτερότητα του «Κανουνί»: Έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων, την μεγαλύτερη από τα άλλα δύο τουρκικά γεωτρύπανα.
Ευτυχώς το 35μελές προσωπικό, λόγω Βρετανίας, τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα και θα παραμείνει στο σκάφος για 14 ημέρες. Μετά τη λήξη της περιόδου καραντίνας, θα αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του σκάφους, το οποίο πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Το ζήτημα είναι αν θα έχει την έγκαιρη προειδοποίηση που απαιτείται η ελληνική πλευρά, όπως συνέβη στην περίπτωση του Εβρου και ο Κ.Μητσοτάκης με αφορμή τον... κορωνοϊό και την χρήση του Γενικού Κανονισμού περί υγείας της ΕΕ, έκλεισε τα σύνορα την Τετάρτη 26/02, το θέμα είναι αν θα προλάβει κάτι αντίστοιχο και σε αυτό που έρχεται, αφού πιθανότατα μια επιχείρηση π.χ. σε ένα νησί του συμπλέγματος της Μεγίστης δεν θα κάνει τέτοιο «θόρυβο» στην φάση της προετοιμασίας της, όπως έγινε στον Εβρο με τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες όταν προωθήθηκαν χιλιάδες από αυτούς στις Καστανιές.
Άλλωστε και αυτή η κίνηση της Αγκυρας έγινε μετά την απίστευτα βλακώδη και διχαστική κίνηση της κυβέρνησης να προσπαθήσει να «καταλάβει» με τα ΜΑΤ Λέσβο και Χίο για να κατασκευάσει ανενόχλητη «δομές φιλοξενίας» κατ'ευφημισμόν «κλειστές» χιλιάδες επιπλέον παράνομους μετανάστες. Για την ακρίβεια, την επόμενη ημέρα από την επιστροφή των ΜΑΤ από τα δύο νησιά.
Εχοντας υποστεί δύο μεγάλες ήττες, στο θέμα των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης και στην κατάρρευση των σχεδιασμών για «κλειστές δομές φιλοξενίας», η Αθήνα κατάφερε στο «παρά 1'» να αποτρέψει την διάρρηξη της αμυντικής διάταξης στον Εβρο, συνεγείροντας το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων και περιορίζοντας σε μερικές εκατοντάδες τους εισερχόμενους από Εβρο και νησιά.
Η Αγκυρα τώρα είναι έτοιμη για το τελικό κτύπημα: Σε έκτακτη σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, όλα τα στοιχεία δείχνουν επικείμενη κλιμάκωση.
Το ερώτημα είναι, «Πού»; Έμπειροι αξιωματικοί καταθέτουν την άποψή τους στο pronews.gr και όλοι -και των τριών Κλάδων- συμφωνούν στο εξής: Αν γίνει κάποια ενέργεια στον Εβρο, θα είναι κίνηση αντιπερισπασμού. Η κύρια ενέργεια θα γίνει σε νησί με οποιαδήποτε αφορμή. Και ο Απρίλιος για μία σειρά λόγων, φαίνεται ο πλέον πρόσφορος μήνας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου