Powered By Blogger

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό 5,6 ρίχτερ στην Πάργα - 10 σπίτια κατέρρευσαν - 3 τραυματίες (φώτο-βίντεο) (upd)

Εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό 5,6 ρίχτερ στην Πάργα - 10 σπίτια κατέρρευσαν - 3 τραυματίες (φώτο-βίντεο) (upd)(Αρχικό κείμενο 07:10)  Με το πρώτο φως της ημέρας η Πάργα μετράει τις «πληγές» της από τον χθεσινό σεισμό.
Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο έχουν προκληθεί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 4,3 και 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η πρώτη και λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου η δεύτερη, στην περιοχή του Καναλακίου του Δήμου Πάργας.
Τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Με το φως της ημέρας, άρχισε ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα οικήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων Πάργας και Σουλίου αποκατέστησαν την κυκλοφορία σε δρόμους προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή και άλλα χωριά, που είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων.
Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις Τοπικές Κοινότητες Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού- Σκαφιδωτής.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Καναλάκι , Ιωάννης Δήμας μίλησε κι έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές σε σπίτια. «Ευτυχώς που δεν έχουμε απώλειες από ένα τόσο δυνατό σεισμό. Αυτή τη στιγμή κάνουμε καταγραφή των ζημιών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό μας και μας είπαν ότι ήταν 5,6 ρίχτερ για αυτό κι έχουμε τεράστιες ζημιές. Ο κόσμος είναι ανήσυχος και είναι όλοι έξω στις πλατείες και στα πάρκα. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δέκα σπίτια στα οποία έμεναν οικογένειες και ηλικιωμένοι.
Έχουν κοπεί κολώνες σπιτιών, υπάρχουν κατολισθήσεις από τα βουνά κι έχουν κλείσει δρόμοι, είναι πολλές οι ζημιές. Θα μεριμνήσουμε οι άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα σπίτια τους να μείνουν σε ξενοδοχεία»

Εκτός από τον κορωνοϊό και ο εγκέλαδος έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας, χτυπώντας με ισχυρό σεισμο 5,6 ρίχτερ στην περιοχή της Πρέβεζας.
Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Ήπειρο
Δυνατός σεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 2 ώρες και 49  λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην Πάργα της Ηπείρου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι έγινε αισθητός μέχρι και στην Πάτρα.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας και 7 χιλιόμετρα βόρεια από το Καναλάκι, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 8,2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση και βέβαια στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στην Ηγουμενίτσα.
Η Πυροσβεστική έστειλε οχήματα στις περιοχές που κτύπησε ο σεισμός, προκειμένου να διενεργήσουν έναν πρώτο έλεγχο για τυχόν ζημιές, ή για τυχόν παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Στην περιοχή του Καναλακίου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακατοίκητα σπίτια στο Καναλάκι κατέρρευσαν, ενώ άλλο ένα σπίτι κατέρρευσε στο χωριό Γλυκή.
Βράχια έχουν πέσει στον δρόμο, κοντά στην Καστροσυκιά, αλλά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, σύμφωνα και το ΑΠΕ, η τροφοδοσία του ρεύματος αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας διακόπηε λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στο ύψος της Λούτσας. Όπως περιγράφουν κάτοικοι από το Καναλλάκι, από τον σεισμό έχουν πέσει μέχρι και βιβλιοθήκες, ενώ έχουν υποστεί υλικές ζημιές εντός σπιτιών, από πτώσεις αντικειμένων. «Ακούγονταν μεγάλος θόρυβος από την πτώση βράχων από το βουνό» περιγράφει κάτοικος του Καναλλακίου.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Επίσης αισθητός έγινε στο Ιωάννινα την 'Αρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στη ευρύτερη περιοχή.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρης χαρακτήρισε «αναμενόμενο» τον σεισμό στην Πάργα και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, γράφοντας πως σύμφωνα με τις αναλύσεις του, «δεν προβλέπεται μεγαλύτερο μέγεθος».
Πιο αναλυτικά η δήλωσή του:
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από της αναλύσεις μου εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, να μην ανησυχείτε!».
Ο κ. Χουλιάρας είχε επικοινωνία και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίο ενημέρωσε για τα στοιχεία που διαθέτει και τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη του φαινομένου.
Λέκκας: Είμαστε επιφυλακτικοί
«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τον σημερινό σεισμό στην περιοχή της Πάργας.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ Λέκκα, το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης της Πάργας. Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ Λέκκας προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου