Powered By Blogger

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

«Για το καλό μας» η απαγόρευση κυκλοφορίας στην χώρα! - Πώς αιτιολόγησε ο Κ.Μητσοτάκης την απόφαση

«Για το καλό μας» η απαγόρευση κυκλοφορίας στην χώρα! - Πώς αιτιολόγησε ο Κ.Μητσοτάκης την απόφαση«Στο όνομα του συλλογικού καλού» με την ταυτότητα ή το διαβατήριο θα κυκλοφορούν πλέον οι πολίτες στην χώρα και μόνο για αγορά τροφίμων, φαρμακείο, γιατρό, εργασία με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, για αθλητισμό μέχρι δύο άτομα μαζί και για έξοδο των ζώων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πόσο; Τυπικά για 15 ημέρες, μέχρι τις 6 Απριλίου (κατά ιστορική ειρωνεία η μέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα).
Στην ουσία κανείς δεν ξέρει για πόσο. Βασικά για όσο το κρίνει η κυβέρνηση. Η αιτιολογία είναι ότι «δεν πρέπει να γίνουμε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία».
Το ότι αυτές οι χώρες έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς αποτέλεσμα (άρα φαίνεται ότι δεν ευθύνεται μόνο η κυκλοφορία, αλλά κυρίως άλλοι παράγοντες, όπως κλίμα -υγρασία, θερμοκρασία κλπ.) είναι παράγοντας που δεν ελήφθη υπ'όψιν από την κυβέρνηση.
Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλονται τέτοια μέτρα περιορισμού των ελευθεριών των πολιτών.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει από τη Δευτέρα 23 Μάρτη στις 6:00 το πρωί. 
Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού
«Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει  απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.
Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.
Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου”.
Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα.
Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.
Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.
Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.
Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.
Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς  μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί  λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί».

Ήδη υπάρχει σχέδιο για Στρατό, Αστυνομία και Πυροσβεστική που θα επιχειρούν ώστε να εφαρμοστεί στο ακέραιο η απαγόρευση κυκλοφορίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου