Powered By Blogger

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τα 13 τεχνικά κείμενα της συμφωνίας που δένουν τη χώρα μέχρι το 2059…

Τα 13 τεχνικά κείμενα που δένουν τη χώρα μέχρι το 2059…
Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Δεν είναι ένα ούτε δύο ούτε τρία. Είναι 13 τα επίσημα κείμενα που απαρτίζουν την επίσημη απόφαση στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, και δεσμεύουν την χώρα μέχρι το 2059. Η δημόσια περιουσία, η περικοπή των συντάξεων, το νέο αφορολόγητο, ο νέος τρόπος απονομής δικαιοσύνης, οι επόμενες δύο διαδοχικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο νέος Μηχανισμός Συλλογής Φόρων και δεκάδες άλλες παρεμβάσεις στη λειτουργία του Κράτους περιγράφονται και δεσμεύουν την κυβέρνηση Τσίπρα, με αντάλλαγμα μια μικρή επιμήκυνση 10 ετών του ενός τρίτου του Δημοσίου Χρέους.
1. Το πρώτο κείμενο έχει τίτλο: «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Βασικοί δείκτες και μεγέθη». Συνοδεύεται με μια φωτογραφία του Ζαν Κλώντ Γιούγκερ και δήλωσή που περιγράφει τι έγινε με αριθμούς και στοιχεία τι έγινε τα τελευταία 8 χρόνια..
2. Το δεύτερο κείμενο έχει τον ίδιο κεντρικό τίτλο αλλά στον υπότιτλο μιλά για ένα νέο ξεκίνημα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εκεί περιγράφεται η συνεργασία («τεχνική βοήθεια» την ονομάζουν) της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκη Task Force σε θέματα απασχόλησης, μεταναστών κι επενδύσεων.
3. Το τρίτο κείμενο δίνει περισσότερες πληροφορίες στις παρεμβάσεις που έγιναν και θα γίνουν στη διαχείριση του Χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
4. Το επόμενο αφορά τις εκταμιεύσεις του χρηματοδοτικού προγράμματος και αμέσως μετά υπάρχει μια χρήσιμη καταγραφή με ημερομηνίες και ονόματα όλων των σημαντικών γεγονότων από τις 19 Οκτωβρίου 2009 (όταν ο Υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας πληροφόρησε το Eurogroup ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 12,5% του ΑΕΠ) μέχρι και την 20η Αυγούστου 2018.
Η συνέχεια των κειμένων είναι ενδιαφέρουσα.
Το παράρτημα Pillar I αναφέρεται στα μέτρα για την υγεία των δημοσίων οικονομικών. Υπάρχει εκτενής αναφορά στο φορολογικό σύστημα, τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ αλλά και στο Συνταξιοδοτικό. Εκεί μαθαίνουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα αλλάξει δύο φορές τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάζει κάθε χρόνο ως το 2020, για να διασφαλίζεται είσπραξη 2,65 δισ. για το δημόσιο. Προβλέπονται επίσης αυξήσεις συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με απλά λόγια η κατάργηση εκπτώσεων και απαλλαγών από τους Φόρους.
Οι λεπτομέρειες των κειμένων είναι εντυπωσιακές.
Περιγράφονται οι νέες μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό μηχανισμό προκειμένου να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και τελικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για την επίτευξη των υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων που δέχτηκε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο  Pillar II καταγράφονται τα μέτρα για τη διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη διοίκηση των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια».
Στο  Pillar III αναφέρονται οι δεσμεύσεις για την ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και τα μέτρα υπέρ της απασχόλησης. Στον τομέα της ανάπτυξης αναλύονται με εντυπωσιακές λεπτομέρειες οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στην αποκρατικοποίηση του τομέα της Ενέργειας για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.
Στο έγγραφο με τίτλο Pillar IV  η Ελλάδα δεσμεύεται για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημόσίου, της Δικαιοσύνης ( ταχύτερη, ψηφιακής και πιο αποτελεσματική), οι χρήσεις γης (Κτηματολόγιο) και το σύστημα Είσπραξης Φόρων.
Στο σημείο αυτό παρεμβάλλεται μια «Εφαρμοστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» που υπογράφει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και η οποία ανταποκρίνεται στο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για «λειτουργική τεχνική βοήθεια» (SRSS), με λίγα λόγια ενεργοποιείται η περιβόητη  Task Force του αξέχαστου Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS. Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων EΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.
Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Για τον σκοπό αυτό θα εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση μέχρι τα μέσα του 2019, θα επανεξεταστεί το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι το τέλος του 2019 και θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη όλων των 3 πυλώνων του προγράμματος για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης έως τα τέλη του 2019.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup  και αμέσως μετά το περιβόητο τρισέλιδο «τεχνικό παράρτημα» στο οποίο κάθε φράση κρύβει δεκάδες νόμους και διατάξεις που θα διαμορφώσουν τη ζωή των Ελλήων για τα επόμενα 30-40 χρόνια.
Στον τομέα των εργασιακών, το Eurogroup υπενθυμίζει στην κυρία Αχτσιόγλου ότι η διακηρυγμένη αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει με βάση τον …μνημονιακό νόμο του 4172 του 2013  με γνώμονα την «Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας».
Πηγή: Λίμπεραλ

Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου