Powered By Blogger

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Τα Βατράχια, τα Τυφλά Ψάρια και ο αστυνόμος Καπετάνος

tyfla-psariaΟ 31χρονος συγγραφέας Δημήτρης Σίμος τοποθετεί το στόρι των μυθιστορημάτων του με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Καπετάνο στην Εύβοια, από την Χαλκίδα ως το Αλιβέρι και την Κάρυστο

«Στο Φάρο. Στο πάρκινγκ της Παπαθανασίου. Βρήκαμε μια γυναίκα νεκρή πάνω στα βράχια». Η γεωγραφία της Χαλκίδας – της ευβοϊκής πρωτεύουσας- σε πρώτο πλάνο και μια αφορμή για να αναλάβει δράση ο αστυνόμος Καπετάνος. Ο τελευταίος είναι η περσόνα του 31χρονου συγγραφέα Δημήτρη Σίμου που βρίσκεται ήδη στο δεύτερο βιβλίο της σειράς Σκοτεινά Ψάρια ( το πρώτο του ονομαζόταν Τα Βατράχια και το δεύτερο, Τυφλά Ψάρια) και έχει επιλέξει ως χώρο δράσης των αστυνομικών ιστοριών με κοινωνικό φόντο αναγνωρίσιμες περιοχές της Ευβοίας. Κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο στην αστυνομική λογοτεχνία του τόπου μας – αν θυμάμαι καλά ο Μαρής έβαζε τον αστυνόμο Μπέκα να ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μας πάει μια βόλτα στην Κύπρο της καταγωγής της, ο καθηγητής Πανούσης μας ανεβάζει μέχρι την Κομοτηνή για να μας γνωρίσει την δική του Γκιουμουλτζίνα). Η εγχώρια αστυνομική παραγωγή είναι κατά βάση Αθηνοκεντρική. Σε αυτό τον τομέα ο Σίμος πρωτοτυπεί όπως και στα στοιχεία της φυσιογνωμίας του ήρωα του, του αστυνόμου Καπετάνου που ακολουθεί πιο παραδοσιακά πρότυπα αφήνοντας τα ιδιαίτερα προσωπικά του στοιχεία κάπου στο βάθος να αχνοφαίνονται.

Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στον τομέα των χρηματοοικονομικών το 2014, αποφασίζοντας παράλληλα να υπηρετήσει την αστυνομική λογοτεχνία. Φανατικός θαυμαστής της σχολής του Ζωρζ Σιμενόν, λατρεύει τον Ιζζό και δεν διστάζει να αναγνωρίσει το Μεσογειακό νουάρ ως το αγαπημένο του είδος αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το πρώτο του θεατρικό έργο “Το κόκκινο μελίσσι”, ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Πόλη.

Από τον Ιανουάριο του 2016 είναι ένα από τα νεότερα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Τα βιβλία του Σίμου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Bell ( στο σχήμα των βιβλίων τσέπης) και βρήκαν ανταπόκριση στο ευρύ κοινό που απέχει από την συνήθη κατηγορία των βιβλιοφίλων του αθηναϊκού κέντρου.

Το πρώτο του βιβλίο – Τα βατράχια- κυκλοφόρησε το 2016 , ενώ στην επανέκδοση του 2018 περιλαμβάνονται εκτός του μυθιστόρημα του Σίμου και τρία διηγήματα των Χίλντας Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαμαλούκα και Βαγγέλη Γιαννίση. Το 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του, Τυφλά Ψάρια.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: «Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν.

Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα. Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.

Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου