tsipras_cubaΠροπόνηση στα ελληνικά με ισπανική προφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μακράς πτήσης από Αθήνα για Αβάνα, όπου μεταβαίνει προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη και τέως προέδρου της χώρας, Φιντέλ Κάστρο.
Όπως αναφέρουν διπλωματικοί ακόλουθοι που τον συνοδεύουν στην αποστολή, ο κ. Τσίπρας επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, κρατώντας μόνο ένα μπερέ και τον καινούριο του υγραντήρα πούρων. Αμέσως ζήτησε «ένα τθάι με λίγη θάχαρη» από την αεροσυνοδό και άρχισε να προβάρει την ομιλία του προς τον κουβανικό λαό.
«Αγωνιθτικούθ χαιρρετιθμούθ από τον ελληνικό λαό θαθ μεταφέρω λαέ της Κούβαθ» ακούστηκε να μονολογεί ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα βρίθσκεται πάντα θτο πλευρό των ηρωικών Κουβανών. Αντίο Κομαντάντε. Είθε η νίκη να είναι παντοτινή».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη δημόσια λαϊκή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, μαζί με άλλους ηγέτες κρατών που θα θελήσουν να τιμήσουν τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. Εκεί δεν προβλέπεται να λάβει τον λόγο, όμως όπως δηλώνουν οι συνεργάτες του, ο Α. Τσίπρας προτίθεται να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα έχει προκειμένου να εκφωνήσει στα ισπανικά τη συγχαρητήρια επιστολή που είχε λάβει από τον Φιντέλ Κάστρο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται πίσω στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή θα αναχωρήσει για το Άμπου Ντάμπι προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ταξίδι για το οποίο έχει ήδη προμηθευτεί μαντήλα και έχει συγγράψει τον λόγο του σε άψογα ελληνικά με αραβική προφορά.

 tokoulouri