Powered By Blogger

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Κλίντον και Τραμπ επιλέγουν αντιπροέδρους. Σάντερς και Φλιν οι πιθανοί υποψήφιοι.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός Συντάκτης

Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ με τους εναπομείναντες Κλίντον και Τραμπ προσωπικά μου θυμίζει μια Τετάρτη από τα παιδικά μου χρόνια, όπου η μητέρα μου είχε φτιάξει μπάμιες και στο ψυγείο υπήρχε και μια μερίδα αγκινάρες από την προηγούμενη. Δυστυχώς δεν έτρωγα ούτε τις μπάμιες ούτε τις αγκινάρες, αλλά τελευταία στιγμή έσωσε την κατάσταση το ορεκτικό.

Η επιλογή ανάμεσα σε Κλίντον και Τραμπ ασυναίσθητα με παραπέμπει στην δική μου προσπάθεια να σωθώ τόσο από τις μπάμιες όσο και από τις αγκινάρες με αποτέλεσμα τελικά να φάω μόνο το ορεκτικό. Άραγε στην κούρσα για το Λευκό Οίκο ποιο θα είναι το ορεκτικό που θα επιλέξουν οι δυο υποψήφιοι; Διότι το ορεκτικό, δηλαδή οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι ενδέχεται να είναι και αυτοί που θα σώσουν την παρτίδα που παίζεται.

Καθώς λοιπόν οδεύουμε με γοργούς ρυθμούς στην επίσημη ανάδειξη τους από τα συνέδρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, έχει ανοίξει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ως υποψήφιοι αντιπρόεδροι.

Οι Δημοκρατικοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν την αυριανή κοινή εμφάνιση της Κλίντον Σάντερς σε προεκλογική συγκέντρωση που θα γίνει στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η  προεκλογική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πολιτεία όπου ο Σάντερς είχε επικρατήσει θριαμβευτικά με διαφορά 22 ποσοστιαίων μονάδων, στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Φεβρουάριο. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινή εμφάνιση είναι το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ των επιτελείων της Κλίντον και του Σάντερς που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζουμε πως από τις αρχές Ιουνίου η Κλίντον είχε δηλώσει πως είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς, προκειμένου να προωθήσουν την ενότητα του κόμματος. λέγοντας ότι «εγώ και ο Σάντερς θα κάνουμε ότι μπορούμε, για να εμποδίσουμε τη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.» 

Την ίδια περίοδο ο Μπέρνι Σάντερς είχε υποσχεθεί ότι «Θα εργαστώ όσο πιο σκληρά μπορώ ώστε να διασφαλίσω ότι ο Ντόλαντ Τραμπ δεν θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ», μια δήλωση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της κοινής τους συγκέντρωσης και καθώς υποχωρούν οι φήμες και τα σενάρια που ήθελαν για τη θέση του αντιπροέδρου την Ελίζαμπεθ Άνν Ουόρεν, γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη. 

Ενώ η Κλίντον νιώθει ευάλωτη τόσο από το γεγονός ότι το State Department συνεχίζει την εσωτερική του έρευνα για τα περιβόητα emails (παρά το γεγονός ότι το FBI την έχει απαλλάξει λόγω αμφιβολιών) και δέχεται νέα χτυπήματα από βιβλίο που κυκλοφόρησε στο παρά πέντε του χρίσματος όπου περιγράφεται ως μια ανεξέλεγκτη και βίαιη γυναίκα, η επιλογή Σάντερς για τη θέση του αντιπροέδρου ίσως να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς που τη θεωρούν νεοσυντηρητική. 

Υπενθυμίζουμε πως η προσπάθεια του καθ΄όλη την προεκλογική εκστρατεία είχε κάνει αρκετούς αναλυτές να τον χαρακτηρίσουν ως φαινόμενο, ενώ εμείς εδώ στο Geopolitics and Daily News είχαμε γράψει πως ο Σάντερς ίσως είναι ο μόνος υποψήφιος που θα μπορούσε να βάλει φρένο στον Τραμπ. 

Ανάλογες είναι και οι κινήσεις που γίνονται στο στρατόπεδο του Τραμπ με το όνομα του απόστρατου υποστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάικλ Φλιν (φωτογραφία) να περιλαμβάνεται πρώτο στη λίστα των πιθανών υποψήφιων αντιπροέδρων. Ο Φλιν έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA),από το 2012 έως το 2014, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. 

Σύμφωνα με την Washington Post ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει με θετικό μάτι τον Φλιν, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου στην προεκλογική εκστρατεία του, από τις αρχές του 2016, καθώς  εκτιμά ότι η κατάσταση κοινωνικής αστάθειας που εκδηλώνεται στις ΗΠΑ, αλλά και η απειλή της τρομοκρατίας, απαιτούν μια σκληρή και αποφασιστική προσωπικότητα για να τις διαχειριστεί. Επίσης του αρέσει η ιδέα να να έχει στη θέση του αντιπροέδρου κάποιον που δεν είναι πολιτικός. Aλήθεια μήπως ο Τραμπ σας θυμίζει τον Ρεπουμπικάνο αντίπαλο του  Frank Underwood στο House of Cards; Αναφερόμαστε στον Will Conway, ο οποίος στον τέταρτο κύκλο της σεζόν που παίχτηκε στις ΗΠΑ το Μάρτιο, είχε επιλέξει για τη θέση του αντιπροέδρου στρατιωτικό, τον οποίο επέλεξε για να βοηθήσει απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές. 

Κάτι ανάλογο λένε οι πληροφορίες έχε στο μυαλό του και ο Τραμπ καθώς όπως αναφέρει στο επιτελείο του ο Φλιν  θα μπορούσε να τον βοηθήσει αποτελεσματικά  σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, σε μία περίοδο σοβαρών τρομοκρατικών προκλήσεων από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. 

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα των υποψήφιων αντιπροέδρων του Τραμπ συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς, ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, αλλά και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι. 

Ποια θα είναι τα ορεκτικά των δυο υποψηφίων θα τα μάθουμε σύντομα! 

Geopolitics

ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου