Powered By Blogger

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

H "μεγάλη σκακιέρα" της Συρίας - ΗΠΑ και Ρωσία ανταγωνίζονται για την κυριαρχία του πλανήτη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "HEARTLAND" KAI H "RIMLAND"

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ένα τεράστιο γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό δρώμενο διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στη Συρία όπου συγκρούονται δια αντιπροσώπων οι δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Μεσοπρόθεσμα η σύγκρουση στην Συρία γίνεται ώς να επιτευχθεί η άνοδος στην εξουσία ενός φιλοαμερικανικού καθεστώτος το οποίο θα επιτρέψει την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου απο το Κατάρ προς την Ευρώπη με σκοπό να εξοβελιστεί ενεργειακά η Ρωσία από την Γηραιά Ήπειρο και αυτή να εξαρτάται απόλυτα από τις ΗΠΑ.
Μακροπρόθεσμα όμως τα πράγματα δουλεύουν ακόμα πιο διαφορετικά.
Η Ρωσία αποτελεί την "Ηeartland" την μεγάλη χερσαία δύναμη της Ευρασίας που σύμφωνα με την γεωπολιτική θεωρία του Nicholas John Spykman (1893–1943) Αμερικανού καθηγητή των Διεθνών Σχέσεων στο Yale πρέπει να περικυκλωθεί γεωστρατηγικά από την "Rimland" η οποία έχει το σχήμα "δαχτυλιδιού" και εμποδίζει την δύναμη που ελέγχει την επικράτεια της "Ηeartland" να κατεβεί στις "ζεστές" θάλασσες και να αναλάβει των έλεγχο των μεγάλων θαλάσσιων οδών.
Εάν αυτό συμβεί τότε η ευρασιατική δύναμη θα κυριαρχήσει σε όλον τον πλανήτη εις βάρος των ναυτικών δυνάμεων (ΗΠΑ,Βρετανία και υπόλοιπα δυτικά κράτη)
Η Ρωσία κινήθηκε αστραπιαία στο ζήτημα της Συρίας διότι η χώρα αυτή είναι ο συνδετικός κρίκος της "Rimland". Χωρίς αυτήν δεν υφίσταται και οι ΗΠΑ δεν επιτυγχάνουν να περικυκλώσουν την Ρωσία.
Η Μόσχα θέλει την επιβιώση του ελληροθόδοξου-σιιτικού-αλαουϊτικού άξονα που ξεκινά από τον Λίβανο διαμέσου της σιιτική Χεζμπολάχ, περνάει από την αλαουϊτικής κυριαρχίας Συρία και το σιιτικής πλειοψηφίας (60% του πληθυσμού) Ιράκ, για να καταλήξει στο προπύργιο του Σιιτικού Ισλάμ το Ιράν.
Οι Αλαουϊτες-Αλεβήτες είναι ο σνυδετικός κρίκος των Ελληνορθοδόξων με τους Σιίτες καθώς πρόκειται περί σιιτικής αιρέσεως με χριστιανικές δοξασίες (πιστεύουν στην τριαδική υπόσταση του Θεού) και κατά πολλούς στην Τουρκία είναι οι κρυπτοχριστιανοί του Πατροκοσμά που τα έσχατα χρόνια θα μεταστραφούν σε Ορθόδοξους Χριστιανούς και θα επιστρέψουν στον Ελληνισμό.
Οι Σίιτες έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους Ελληνορθόδοξους. Μεγάλο μέρος των μαχητών της Χεζμπολάχ είναι Ρουμ Ορθοντόξ του Λιβάνου οι οποίοι έχουν προσκαλεστεί από τον ίδιο τον ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό, που είναι ο σουνιτικός εξτρεμισμός.
Οι Σιίτες έχουν διαφορετική κουλτούρα καθώς ήταν παντοτε κυνηγημένοι από τους Σουνίτες.
Ο άξονας αυτός λοιπόν είναι καίριας σημασίας για τους Ρώσους και γνωρίζουν ότι όσο διατηρείται η "Rimland" δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, και έχει τα εχέγγυα να παραμείνει λόγω του Ιράν που θα αναλάβει τοποτηρητής μόλις η συριακή σύγκρουση τερματισθεί.
Ο άξονας αυτός εμποδίζει την ένωση της ισλαμιστικής Τουρκίας με τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου που διοικούνται από φιλοαμερικανικά και υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ καθεστώτα τα οποία θα έφραζαν την κάθοδο της Ρωσίας στις ζεστές θάλασσες ενώ θα υποδαύλιζαν αναταράξεις στον ρωσικό Καύκασο όπου διαβιούν σουνιτικοί πληθυσμοί.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν την στήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μιας οργάνωσης εξτρεμιστών στην Αίγυπτο και των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Συρία. Ο λόγος είναι ότι, ο εξτρεμιστικός σαλαφισμός-τακφιρισμός-ουαχαμπισμός έχει μεγάλη αναθεωρητική δύναμη. Μετατοπίζει πληθυσμούς ξεριζώνει αρχαία ιστορικά στοιχέια όπως συμβάινει απ'οπου περνάνε οι τζιχαντιστές του ISIL.
Στην Συρία το ελλνορθόδοξο στοιχείο πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος και υπέστη εξανδραποδισμό και αναγκαστική μετατόπιση διότι ως πληθυσμός έχει ένα χαρακτηριστικό: Βλέπει πολύ φιλικά την ομόδοξη Μόσχα.
Έτσι λοιπόν οι Αμερικανοί δεν θέλουν απλώς το σπάσιμο του ελληνορθόδξου-σιιτικού-αλαουϊτικού άξονα, αλλα και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί ποτέ. Για να γίνει αυτό πρέπει να μην βρίσκονται στην περιοχή πληθυσμοί που εμποδίζουν την δημιουργία της "Rimland".
Πολλοί θεωρούν ότι οι ναυτικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες από τις χερσαίες. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Καρχηδόνας με την Ρώμη και της Αθήνας με την Σπάρτη. Οι λόγοι είναι ότι μια τεράστια χερσαία δύναμη έχει πάντοτε εφεδρείες και πόρους στην επικράτειά της ενώ η περικύκλωση της από τις ναυτικές δυνάμεις σε βάθος χρόνου κοστίζει και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου