Powered By Blogger

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η Τουρκία "εβγαλε" το Barbaros στο Αιγαίο, αλλά η διεθνής Κοινότητα ...σφυρίζει αδιάφορα.!

Image



Που πλέει;

To BARBAROS Hayreddin PASA το οποίο απέπελευσε χθές το μεσημέρι από TASUCU (Κόλπος ΜΕΡΣΙΝΗΣ) πλέει δυτικά της Ρόδου και εντός του στενού ΚΑΡΠΑΘΟΥ. Το σκάφος με το οποιο η Άγκυρα πάντα ταράζει τα νερά της ανατολικής Μεσογείου φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη για νέες έρευνες. Το ερώτημα είναι που θα πλεύσει αυτή τη φορά.

Η παρουσία του στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε προκαλέσει ένταση στην περιοχή. Η συνήθως …ευαίσθητη “διεθνή κοινότητα” σφύριζε αδιάφορα. Όπως προφανώς θα κάνει και τώρα. 


Την ίδια ώρα ολόκληρο NATO έκανε έκτακτη σύνοδοεπειδή έγινε …μία παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό αεροσκάφος.!

Και να οι ισχυρισμοί του ΝΑΤΟ: 

Το ΝΑΤΟ λέει οτι η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου απο τη Ρωσία το Σαββατοκύριακο "δεν μοιάζει να έγινε τυχαία".
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν εχει δώσει "καμία πραγματική εξήγηση" για τις δύο παραβιάσεις, τις οποία αποκάλεσε "απαράδεκτες".


Και οι θέσεις όλων των  πλευρών:
Η Ρωσία δήλωσε ότι η πρώτη παραβίαση διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και οφείλεται σε κακές καιρικές συνθήκες και ότι εξετάζει ισχυρισμούς της δεύτερης παραβίασης.

Η Ρωσία ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία στη Συρία την περασμένη Τετάρτη. Η Ρωσία λέει ότι στόχος της ειναι το Ισλαμικό Κράτο και άλλοι ισλαμιστές,

αλλά το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά κράτη έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις επιθέσεις της στις ομάδες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
 

Είπε ότι υπήρξε "σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση" από τη Ρωσία στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων στρατευμάτων αλλα και της ναυτικής της δύναμης.
 

Η ανάπτυξη της Ρωσίας ειναι «μεγάλη ανησυχία», τόνισε,  καλώντας την Μόσχα να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων με το ΝΑΤΟ.
Επιπλέον η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αγκυρα, για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών, για "να διαμαρτυρηθεί έντονα" σχετικά με τη δεύτερη παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

 Ο ρώσος πρεσβευτής εκλήθη για δεύτερη φορά χθες ώστε η τουρκική κυβέρνηση να τού εκφράσει "την έντονη διαμαρτυρία της μετά την παραβίαση του εναερίου χώρου την Κυριακή", δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής περιπολίας από ένα Mig-29 άγνωστης ταυτότητας.  

Η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της, προειδοποίησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. 

 Το ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία το Σάββατο, υποχρεώνοντας την Άγκυρα να απογειώσει δύο αεροσκάφη F-16 για να το αναχαιτίσουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου