Powered By Blogger

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ISIS: Χρησιμοποιεί τα social media για να στρατολογήσει μαχητές και να χρηματοδοτήσει την οργάνωση!

Οι τζιχαντιστές του ISIS σχεδίαζαν να πουλήσουν T-shirts, παιχνίδια και μινιατούρες με τα λογότυπα και τα σύμβολα τους μέσω του Facebook και του Twitter.
Τα T-shirts που προσπάθησαν να προωθήσουν έχουν ως λογότυπα: «We Are All ISIS» και «Fight for Freedom, Until the Last Drop of Blood». Το κόστος τους είναι στα 10 δολάρια.
Το Facebook όμως επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και απάντησε άμεσα μέσω εκπροσώπου του: «Το περιεχόμενο αυτών των αναρτήσεων είναι απεχθές, θα απενεργοποιηθούν άμεσα τα προφίλ των υπεύθυνων».
Πολλοί από αυτούς που παράγουν προϊόντα που διαφημίζουν το ISIS βρίσκονται στην Ινδονησία, όπου υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές του έργου των τζιχαντιστών. Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες δεν έχει διευκρινιστεί αν τα έσοδα απ' τα προϊόντα καρπώνονται συμπαθούντες ή η τρομοκρατική οργάνωση η ίδια.
Ο ερευνητής σε θέματα τρομοκρατίας, J.M. Berger, αναφέρει πως οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν του προκαλούν καμία έκπληξη: «Το ISIS έχει μεγάλη βάση υποστηρικτών στην Νοτιοανατολική Ασία, καθώς εκεί υπάρχει μακροχρόνια ιστορία τζιχαντιστών. Ένα σημαντικό μέρος από τους ξένους μαχητές που εντάσσονται στις δυνάμεις του ISIS προέρχονται απ' την περιοχή».
 Όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Πολιτικής Ανάλυσης Συγκρούσεων απ' τον Ιανουάριο, η κρίση στη Μέση Ανατολή προσελκύει πολλούς μαχητές απ' την Ινδονησία. Η αναφορά έλεγε πως «ο πόλεμος στη Συρία προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους εξτρεμιστές της Ινδονησίας απ' ότι οποιοσδήποτε πόλεμος στο πρόσφατο παρελθόν».
Τον προηγούμενο μήνα απόστρατος του ISIS, που πλέον κρύβεται στην Τουρκία, παραχώρησε συνέντευξη στο CNN εξηγώντας πως στρατολογούν μαχητές από ξένες χώρες χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Twitter.
Ο Economist αναφέρει πως ήδη 3000 ξένοι μαχητές απ' όλο τον κόσμο βρίσκονται στις γραμμές των τζιχαντιστών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου