Powered By Blogger

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Γκρίνιες στις ΗΠΑ για deal με Ιράν

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ο γερουσιαστής των δημοκρατικών Μπεν Κάρντιν, δήλωσε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει οι προσωρινές συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν από τους «έξι» διεθνείς διαμεσολαβητές με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, να γίνουν τελική συμφωνία.
Ο γερουσιαστής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Fox News», δήλωσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι πιο σκληρή.
«Η ενδιάμεση συμφωνία είναι απαράδεκτη για το Κογκρέσο, για τον αμερικανικό λαό και, θέλω να ελπίζω, για τη διεθνή κοινότητα, - δήλωσε ο ίδιος. – Δεν θα την εγκρίνουμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η τελική συμφωνία».
Την ίδια στιγμή, ο Κάρντιν εξέφρασε την αμφιβολία ότι το Ιράν στην πραγματικότητα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
Μετά από διαπραγματεύσεις το Ιράν και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, κατόρθωσαν να καταλήξουν τα ξημερώματα σε συμφωνία. Την ανακοίνωση έκανε η υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, που ήταν και η βασική διαπραγματευτής.
Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και σε αντάλλαγμα θα χαλαρώσει η πίεση από τις κυρώσεις.
Στόχος ήταν να ανασταλεί για έξι μήνες οι πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας, ώστε να δοθεί χρόνος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σταμάτημα της κατασκευής της εγκατάστασης (βαρέως ύδατος) στο Αράκ όπου θα παράγεται πλουτώνιο, κάτι ασφαλώς σημαντικό.
Κάποια ρύθμιση έχει επιτευχθεί και με το κατά 20% εμπλουτισμένο ουράνιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας η οποία δεν έχει γίνει ακόμα σαφής. Κατά πάσα πιθανότητα, το Ιράν δεν θα εμπλουτίζει πέραν του 5%.
Οι εγκαταστάσεις σε Natanz και Fordow θα συνεχίσουν να λειτουργούν, στο Ιράν θα αφιχθούν όμως διεθνείς επιθεωρητές.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τις χαλαρώσουν κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να απαιτείται επ’ αυτού συμφωνία με το Κογκρέσο.
Οι άλλες χώρες θα προχωρήσουν στις δικές τους κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου