Powered By Blogger

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου στα έδρανα της Βουλής

Από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου στα έδρανα της Βουλής
Ο αντιδικτατορικός τους αγώνας έγινε «εισιτήριο» για την μετέπειτα πολιτική τους σταδιοδρομία.
Δείτε την πορεία τους στο πέρας των μεταπολιτευτικών ετών...
Μαρία Δαμανάκη
DAMA
Ανέπτυξε δραστηριότητα εντός της Αριστεράς, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Υπήρξε μέλος της ΚΝΕ, έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και ήταν η φωνή πίσω από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου που επαναλάμβανε το «Εδώ Πολυτεχνείο». Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τη χούντα. Μετά την πτώση της χούντας εξελέγη βουλευτής, αρχικά του Κ.Κ.Ε. και εν συνεχεία με τον Συνασπισμό. Το 1991 έγινε πρόεδρος του ΣΥΝ και ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής. Σήμερα είναι Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κώστας Λαλιώτης
LAIVTHS
Αναμίχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από το ΠΑΚ και το 1973 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού ΚινήματοςΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, από το 1974, και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, από το 1976. Ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Αγωνιστής» της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (1975 - 1977), και εκδότης και μέλος της διεύθυνσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εξόρμηση» (1977 - 1985) επίσης του ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1991, αλλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από πλειάδα κυβερνητικών θέσεων τα τελευταία 30 χρόνια.

Στέφανος Τζουμάκας
TZOUMAK
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών (1986 - 1988)Υφυπουργός Παιδείας (1988), Υπουργός Εργασίας (1995 - 1996) και Υπουργός Γεωργίας (1996 - 1998).

Νίκος Μπίστης
MPISTH
Ήταν γνωστός για τη δράση του στις καταλήψεις της Νομικής, με συμμετοχή και στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΚΝΕ, βρέθηκε στο Συνασπισμό και από εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Το 2000 διατέλεσε υφυπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη, ενώ βρέθηκε και στη ΔΗΜΑΡ.

Μίμης Ανδρουλάκης
androylakj
Έλαβε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια και στενός συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενιαίου ΣΥΝ. Από το 1990, ο Μίμης Ανδρουλάκης πήρε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για την υπέρβαση του σχίσματος ΠΑΣΟΚ–Αριστεράς. Από την εποχή εκείνη και μετά έμεινε πολιτικά ανέντακτος στο χώρο της Αριστεράς. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 και μετά στήριξε το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η απόπειρα πολιτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ήταν ανεπιτυχής. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 υποστήριξε ξανά το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας. Στις εκλογές του 2007, 2009, στις Βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, επανεκλέχθηκε στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

Κώστας Σκανδαλίδης
skanda
Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κω. Το 1971, με την είσοδό του στο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιείται στο Σύλλογο Δωδεκανησίων Σπουδαστών, του οποίου εκλέγεται Πρόεδρος κατά την περίοδο 1975 - 1977. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λογογράφος του Ανδρέα Παπανδρέου, βουλευτήςγραμματέας του ΠΑΣΟΚυπουργός.

Νάντια Βαλαβάνη
valala
Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ) από τα 18 της χρόνια. Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974. Έμεινε οργανωμένη μέχρι το 1989 στο ΚΚΕ, όπου και αποχώρησε. Έκτοτε παρέμενε ανένταχτη, έως και το 2009 οπότε πολιτεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέκος Αλαβάνος
alavanos
Ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Για το λόγο αυτό στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση το Ν.509. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην ΕΣΑ. Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Με τη σημαία του εκλέχθηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1984. Επίσης ως μέλος του ΚΚΕ επανεκλέχθηκε το 1989 μέσω του ευρωψηφοδελτίου του ΣυνασπισμούΠρώην πρόεδρος του Συνασπισμού. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτήςβουλευτήςπρόεδρος κόμματος και υποψήφιος σε πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Παναγιώτης Λαφαζάνης
lafaa
Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του Συνασπισμού τo 1992 και μέχρι σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973. Σήμερα είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: 



Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/371135/apo-ta-kagkela-toy-polytehneioy-sta-edrana-tis-voylis#ixzz2kvpRPtrJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου