Powered By Blogger

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η Κίνα αναζητεί «την ορθή πλευρά της Ιστορίας» στο Περσικό Κόλπο. Απεικόνιση μιας αριστοτεχνικής διπλωματίας.


Αποκρούει τις παρακλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με κυρώσεις κατά του Ιράν, στη συνέχεια διασχίζει νωχελικά τη γραμμή χάσματος σουνιτών-σιιτών στον Περσικό Κόλπο, ενώ παρακάμπτει συνολικά την αραβική άνοιξη και χαιρετίζει αόριστα τον Ισλαμισμό, και όλα αυτά σε ερμηνεία σόλο  -η κινεζική διπλωματία αναπτύσσει δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή.

Η τρέχουσα εξαήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Wen Jiabao στην Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ είναι μια απεικόνιση μιας αριστοτεχνικής διπλωματίας.
Η Κίνα είναι ίσως η μόνη μεγάλη δύναμη σήμερα ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που μπορεί να διεκδικήσει μια ισχυρή εταιρική σχέση με τη Συρία και το Ιράν από τη μια πλευρά, και τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ από την άλλη. 
Η Κίνα διαχειρίζεται αυτό το πολιτικό και διπλωματικό άθλο με ελάχιστη σπατάλη πόρων και αποφεύγοντας κάθε επιδεικτική πράξη ή ρητορική. 

Πρακτική και ιδεολογική 
Όμως η Κίνα είναι απίστευτα δραστήρια στην περιοχή και αναπτύσσει σκόπιμα την παρουσία της με το μάτι της στραμμένο προς το μακρινό μέλλον. 

Ενάντια στην «ζοφερό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό του διεθνούς τοπίου» σήμερα  -με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε παρακμή και την Ευρώπη σε κρίση-  η Κίνα διαθέτει μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να παραστεί ως ο ιδανικός εταίρος για τη Μέση Ανατολή στο «κοινό καθήκον να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής δυσπραγίας» έτσι ώστε οι δύο πλευρές μπορούν να «επωφεληθούν πλήρως από τις αντίστοιχες δυνάμεις τους και να προσπαθήσουν από κοινού για την κοινή ανάπτυξη»  -όπως περιγράφει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την «μεγάλη σημασία» της περιφερειακής περιοδείας του Γουέν. 

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Κίνα αγόρασε συνδυασμένα 1.150.000 βαρέλια ανά ημέρα από τις τρεις χώρες με σουνιτική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιοδείας του Γουέν. Κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2011, η Σαουδική προμήθειες προς την Κίνα ανήλθαν σε 45,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου, σημειώνοντας αύξηση περίπου 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. 

Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κίνα, και κατά την πρώτη περίοδο 11 μηνών του 2011 μετέφερε 1,8 εκατ. τόνους, αύξηση κατά 76%. Το εμπόριο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπερβαίνει τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια και τα εμιράτα αναδύονται ως σημαντικό σημείο μεταφόρτωσης για τις κινεζικές εξαγωγές προς την Αφρική και την Ευρώπη. 

Οι κινεζικές επενδύσεις στις αραβικές χώρες ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια και η οικονομική σχέση έχει διαφοροποιηθεί, παρόλο που η Κίνα άρχισε δυναμικά να αναπτύσσει τις μελλοντικές εξαγωγές της. Σε αντάλλαγμα, ο Περσικός Κόλπος σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση ως επενδυτής στην Κίνα. 

Αλλά η Κίνα αγοράζει επίσης πολύ πετρέλαιο από το Ιράν. Περίπου το 22% των συνολικών εισαγωγών της είναι ιρανικό πετρέλαιο. Το εμπόριο με το Ιράν έφτασε τα 30 δισ. δολάρια το 2010 και αναμένεται να αυξηθεί σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει το 10% των συνολικών εισαγωγών του Ιράν και είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της χώρας. 

Ο αμοιβαίος συμφωνημένος στόχος για το εμπόριο της Κίνας με τις αραβικές χώρες μέχρι το 2015 είναι 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το τέλος του 2011, ωστόσο, είχε ήδη φτάσει σε 190 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Wen επιβεβαίωσε στη Σαουδική Αραβία την υπογραφή μιας σύμβασης μεταξύ της ChinaPetrochemical Corporation (Sinopecκαι της Σαουδική Aramco για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου 8,5 δισεκατομμύρια δολαρίων με παράγωγη 400.000 βαρελιών την ημέρα στο Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το 2014, με τις δύο πλευρές να κατέχουν 35,5% -62,5% αντίστοιχα μερίδια. Ένα μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη επίσης μεταξύ του Σαουδικού πετροχημικού γίγαντα SABIC και την Sinopec για την κατασκευή μονάδας πετροχημικών στο Tianjin. 

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Γουέν. Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030 και η Κίνα έχει την φιλοδοξία να αναδυθεί ως εξαγωγέας πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. 

Η Κίνα όχι μόνο επιμένει στους ισχυρούς δεσμούς της με το Ιράν, αλλά σε μια σειρά από δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο υποστήριξε την υψηλή σημασία που αποδίδει στην σινο-ιρανικές σχέσεις. Απέρριψε το αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον περιορισμό των εσόδων του Ιράν από το πετρέλαιο και επέκρινε κατηγορηματικά τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν ως υπερβολικές. 

Η Ουάσινγκτον χλεύασε το Πεκίνο την Πέμπτη με κυρώσεις κατά της κινεζικής εταιρείας Zhuhai Zhenrong Corp για υποτεθειμένη πώληση προϊόντων διύλισης πετρελαίου στο Ιράν. Αλλά η Κίνα εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκεια και τη σθεναρή αντίθεσή της» και εξέφρασε την πρόθεσή της να προβεί σε «κανονική συνεργασία με το Ιράν στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του εμπορίου». 

Παράγοντας σταθερότητας 
Προφανώς, η κίνηση της Ουάσιγκτον ήταν συμβολική και έγινε βιαστικά και απελπιστικά  -η Zhuhai Zhenrong δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ-  αλλά με σκοπό την προβολή, την παραμονή της άφιξης του Γουέν στο Ριάντ, της έντονης γεύσης της σχέσης του Πεκίνου με την Τεχεράνη, η οποία είναι ένας ανταγωνιστής του Ριάντ για την περιφερειακή επιρροή.

Το θέμα είναι, ότι οι Σαουδάραβες υποτίθεται ότι εργάζονταν κατ 'εντολήν της Ουάσινγκτον για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Κίνα και να απογαλακτιστεί το Πεκίνο από την αγκαλιά της Τεχεράνης, αλλά το Ριάντ και το Πεκίνο εφάρμοσαν μια «αυτόνομη» δικιά τους ατζέντα, η οποία μπορεί να δώσει χώρο για μια σχέση της κάθε πλευράς με το Ιράν.

Το προτεινόμενο διυλιστήριο της Yanbu θα είναι σε σιιτική-κυριαρχούμενη ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό για τις αλυσιδωτές αναταραχές στις ανατολικές επαρχίες (φοβάται ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να τις τροφοδοτήσει) και όμως η Κίνα επενδύει σε μια μεγάλη κοινή επιχείρηση εκεί. 

Το δελεαστικό γεγονός είναι ότι οι Σαουδάραβες κάλεσαν την Κίνα να έρθει παρά τους ισχυρούς δεσμούς της με το Ιράν. 

Θεωρητικά, η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει ακόμη κάποιο ρόλο σε ένα μελλοντικό σενάριο της διαμάχης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Σε κάθε περίπτωση, καθ 'όλη την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία, ο Wen τόνισε την επιτακτική ανάγκη της περιφερειακής σταθερότητας. Αυτό πρέπει να ακουγόταν σαν μουσική στα Σαουδικά αυτιά.

Ενδιαφέρον, την Κυριακή, σε ένα σχόλιο αφιερωμένο στην περιοδεία του Γουέν στο Περσικό Κόλπο, η κρατική εφημερίδα China Daily, έγραφε:
Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, οι οποίες τείνουν να επιβάλουν τις δικές τους αξίες και πολιτικά συστήματα τους σε άλλους, η Κίνα αλληλεπιδρά με τον αραβικό κόσμο με την αρχή της ισότητας, τον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος ... Οι ΗΠΑ, τις περισσότερες φορές, γέρνουν προς το Ισραήλ στην σύγκρουση του με τους Παλαιστινίους, εξαγριώνοντας πολλούς στον αραβικό κόσμο. Αντίθετα, η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε την δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων. 

Η στάση της Κίνας έγινε όλο και περισσότερο δεκτή με ικανοποίησή στον αραβικό κόσμο και πολλά αραβικά κράτη έχουν επιλέξει να «Κοιτούν  προς Ανατολή» για την συνεργασία και υποστήριξη στην αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων... 
Με την περιοχή να διέρχεται από βαθιές αλλαγές μετά την Αραβική Άνοιξη που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, η περιφερειακή σταθερότητα θα κατέχει εξέχουσα θέση στις συνομιλίες του Γουέν.

«Πράσινο» μέλλον
Πράγματι, ο Wen είπε στο βασιλιά Αμπντάλα ότι η Κίνα σέβεται το πολιτικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας, τον τρόπο ανάπτυξης, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της. Σε απάντηση, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής υψηλού επιπέδου για την εποπτεία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό τομέα και στον τομέα ασφάλειας. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε με νόημα: «Ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας είναι η διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Ο βασιλιάς πρόσθεσε: «Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και έχουν τις ίδιες απόψεις σε πολλά θέματα. Η Σαουδική πλευρά. επιθυμεί να εντείνει τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό με την Κίνα.

‘Εν ολίγοις, η περιοδεία του Γουέν υπογραμμίζει ότι η Κίνα θεωρεί τον εαυτό της ως έναν «ενδιαφερόμενο» στον Περσικό Κόλπο. Αυτό που δεν μπορεί να διαφήγει της προσοχής είναι επίσης ότι η Κίνα έρχεται να συμβιβαστεί με την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ στη Μέση Ανατολή. Ένα σχόλιο στην People's Daily την περασμένη εβδομάδα κατέληγε στο συμπέρασμα: 
Η Αραβική Άνοιξη έχει αλλάξει το κύριο χρώμα της Αραβικής πολιτικής κατάστασης και διαμόρφωσε μια υπέροχη «πράσινη» σκηνή που ανησυχεί ή τρομάζει τη Δύση. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για οπισθοδρόμηση στην πορεία εκσυγχρονισμού και φυσικά εκκοσμικεύσης του αραβικού κόσμου, αλλά για ανάκληση από τον μακροπρόθεσμο υπερβολικό εκσυγχρονισμό και εκκοσμίκευση των καθεστώτων που ανατράπηκαν ή για επιστροφή στο παραδοσιακό πολιτισμό. Είναι, επίσης, η κοινή φιλοδοξία των ανθρώπων... Φυσικά, ο κόσμος θα έπρεπε να έχει μια ευρύτερη και πιο κατανοητή σκέψη για να δώσει τις καλύτερες ευχές σε αυτές τις χώρες. Τελικά, αυτή είναι η επιλογή του ίδιου του Αραβικού λαού.

Η συμπερίληψη του Κατάρ στο πρόγραμμα της περιοδείας του Γουέν αναδεικνύει ένα ενδιαφέρον εξέχον που αποκαλύπτει τις λεπτές αποχρώσεις στην κινεζική σκέψη.  Ομολογουμένως, το Κατάρ είναι η μεγαλύτερη πηγή αερίου (ΥΦΑ) της Κίνας. Αλλά το Κατάρ έπαιξε μεγάλο ρόλο για την αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη και φέρεται αποφασισμένο να ανατρέψει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία. 

Η Κίνα αντιτίθεται στη δυτική επέμβαση στη Λιβύη και τη Συρία. Ωστόσο, παρά το συντονισμό Ρωσίας-Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και τη Συρία, το Πεκίνο ελπίζει για την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ. 

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τους δεσμούς της Ρωσίας με το Κατάρ, οι οποίοι είναι υπό κατάρρευση σήμερα  -ιδίως μετά το συμβάν με τον Ρώσο πρεσβευτή που κακοποίηθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο αεροδρόμιο της Ντόχα από την τοπική ασφάλεια, από τι φάνηκε να είναι μια συνειδητή πράξη πρόκλησης ή προσβολής κατά της Μόσχας. Στο σύνολο, η Κίνα είναι ο αντισταθμιστής. Ελπίζει να είναι στην «ορθή πλευρά της Ιστορίας» στον Περσικό Κόλπο. 

Το Κατάρ πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένο από ένα σχόλιο της εφημερίδας People's Daily του Σαββάτου, που χλεύασε απαλά την πρόσφατη επίσκεψη του ρωσικού αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Kuznetsov στο συριακό λιμάνι Ταρτούς. 

Ο σχολιασμός ανάλυε την επικρατούσα εντύπωση σχετικά με την ρωσική υποστήριξη προς τη Συρία και επέμεινε ότι, αντίθετα, η Ρωσία ενεργεί σε κάθε δεδομένη κατάσταση, όχι από φιλικά αισθήματα προς την άλλη χώρα, αλλά μόνο για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της, και ότι η τρέχουσα «διπλωματική φιγούρα» της στην Συρία στοχεύει ουσιαστικά στην «προειδοποίηση προς διάφορες πολιτικές δυνάμεις να μην βλάψουν τα συμφέροντα της Ρωσίας». 

Ο σχολιασμός πήγε μέχρι να απεικονίσει ότι το Ναύαρχος Kuznetsov μπορεί να ήθελε να αποκτήσει πρακτική εμπειρία για το μέλλον επειδή η Ρωσία ενδέχεται να χρειαστεί να εκκενώσει τους υπηκόους της από την Συρία και για «προστασία των περιουσιακών της στοιχείων». Εν ολίγοις, το σχόλιο (το οποίο εμφανίστηκε την παραμονή της περιοδείας του Γουέν) φάνηκε να υπονοεί ότι κάθε ρωσο-κινεζικός συντονισμός σχετικά με τη Συρία είναι περιορισμένος και ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν ανεξάρτητα τα δικά τους συμφέροντα. 

Ο Πρέσβης *M K Bhadrakumar ήταν διπλωμάτης καριέρας στην Ινδική Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Οι αποστολές του συμπεριλαμβάνουν την Σοβιετική Ένωση, τη Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κουβέιτ και την Τουρκία.

Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου