Ο Πρόεδρος του κόμματος RDSE (αριστεροί ριζοσπάστες) Ζακ Μεζάρ δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι Γερουσιαστές από τα 6 κόμματα της Γερουσίας υπέγραψαν ήδη την προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο που προτίθεται να καταθέσει κατά του νόμου ποινικοποίησης της άρνησης των γενοκτονιών.
Ο Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι Tahsin Burcuoglu έστειλε εξάλλου μία επιστολή προς τους γερουσιαστές που καταψήφισαν το κείμενο που
υιοθετήθηκε, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του να δει την προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί, έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές.
υιοθετήθηκε, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του να δει την προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί, έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές.
86 γερουσιαστές ψήφισαν κατά και 126 υπέρ. 236 γερουσιαστές συμμετείχαν σε σύνολο 347 Γερουσιαστές (μία έδρα εκκρεμεί).
Χωρίς να αποκαλύπτει τον αριθμό των υπογραφών που έχει ήδη συλλέξει, ο Ζακ Μεζάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διαθέτει υπογραφές για την υποστήριξη της προσφυγής «από τις έξι ομάδες της Γερουσίας, γεγονός που πιστεύω να αποτελέσει μια πρεμιέρα και το οποίο είναι ενδεικτικό της δυσφορίας που προκαλεί αυτός ο νόμος».
Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική και Κοινωνική Ένωση (RDSE), όπως και η οικολογική ομάδα, ψήφισαν σαν μπλοκ κατά του νομοσχέδιου του κόμματος UMP που τιμωρεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων που ψηφίστηκε όμως από την πλειοψηφία των παρόντων γερουσιαστών την Δευτέρα.
Από το πρωί της Τρίτης ο κ. Μεζάρ ξεκίνησε τη συλλογή των 60 υπογραφών που απαιτούνται για την παραπομπή στους Σοφούς.
Οι γερουσιαστές του UMP Alain Fouché et Jean-Jacques Hyest δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχαν υπογράψει την προσφυγή.
«Αυτή είναι η λογική της ψήφου μου της δευτέρας κατά του νομοσχέδιου, δεν ανήκει στο κοινοβούλιο να πάρει αποφάσεις που αφορούν την Ιστορία, πόσο μάλλον το γαλλικό Κοινοβούλιο να κρίνει την ιστορία άλλων χωρών», δήλωσε ο Alain Fouché (Βιέννη), συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.
«Υπέγραψα την προσφυγή», δήλωσε επίσης ο Jean-Jacques Hyest, πρώην Πρόεδρος UMP της Νομοθετικής Επιτροπής, η οποία βοήθησε να απορρίψει παρόμοιο νομοσχέδιο το Μάιο 2011.
Οι έξι ομάδες είναι η UMP (132 μέλη), η Σοσιαλιστική Ομάδα (130), η Κεντρώα Δημοκρατική Ένωση (UCR, 31), η Δημοκρατική Κομμουνιστική και Σοσιαλιστική Ομάδα (CRC, 21), η RDSE (16) και οικολογική ομάδα (10).
«Η μηχανή μπήκε εμπρός», υπογράμμισε ο κ. Μεζάρ, ο οποίος «αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του κειμένου, χωρίς να θίξει με κανένα τρόπο την ύπαρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων».
Ο γερουσιαστής από τον νομό Cantal τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία αρμενική κοινότητα, ή σημαντική τουρκική κοινότητα» στον νομό του.
Η οικολόγος γερουσιαστής Corinne Bouchoux είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει υπογράψει την προσφυγή.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο (η «Επιτροπή των Σοφών») μπορεί να ακυρώσει έναν νόμο που κρίνει αντισυνταγματικό, αν προσφύγουν σε αυτό είτε τουλάχιστον 60 βουλευτές, είτε τουλάχιστον 60 γερουσιαστές, η ο αρχηγός του κράτους, η ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης η ο πρόεδρος της Γερουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου