Powered By Blogger

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Μίχας, Σμπώκος κι άλλοι 27 διώκονται για το σκάνδαλο των υποβρυχίων - Διαβάστε όλα τα ονόματα


Ποινική δίωξη για οκτώ κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 29 ατόμων, ασκήθηκε για την υπόθεση της προμήθειας του δημοσίου με τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και συνδικαλιστής των Ναυπηγείων, Ιωάννης Μίχας, καθώς και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γ.γ. επί υπουργείας Τσοχατζόπουλου στο Εθνικής Αμύνης, Ιωάννης Σμπώκος. Δείτε τη λίστα με όλα τα ονόματα...




Κατόπιν σχετικής παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών που διενήργησε την έρευνα, Πόπη Παπανδρέου, προχώρησε σήμερα στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τότε υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα: 

ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που στρέφεται κατά πέντε προσώπων

απλή συνέργεια στη δωροδοκία, που αφορά έξι πρόσωπα

παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, απαγγέλθηκε σε βάρος δέκα προσώπων

απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά τεσσάρων προσώπων

νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά δέκα πρόσωπα

άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά επτά προσώπων

απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, σε βάρος επτά προσώπων και τέλος,

απλή συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία, σε βάρος επτά προσώπων

Για την ίδια υπόθεση τέθηκε στο αρχείο σκέλος της που αφορά εννέα μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, για τους οποίους κρίθηκε ότι συμμετείχαν μεν στις αποφάσεις, αλλά δεν είχαν διαδικαστικό ρόλο.

Η εισαγγελεία ζητά την έκδοση βουλευμάτων για την επιβολή σε όλους τους κατηγορουμένους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού με υποβρύχια τύπου 214, με ανάθεση του έργου στην γερμανική εταιρεία Ferrostaal-HDW.

Οι κατηγορούμενοι 



Ο κ. Μίχας, πρώην συνδικαλιστής των ναυπηγείων, κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μαζί του κατηγορούνται και οι πρώην συνδικαλιστές κ.κ. Σταύρος Μαρκάτος και Γιώργος Κοντάκης.





Επίσης κατηγορούμενος είναι και ο Ιωάννης Σμπώκος. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην γ.γ. στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.





Συγκατηγορούμενος είναι και ο Σωτήρης Εμμανουήλ. Πρώην διοικητής Ναυπηγείων ο οποίος -από τις καταθέσεις- συνδέθηκε με υπεράκτια εταιρεία που εμφανίζεται να δεχόταν αμοιβές από τη γερμανική κοινοπραξία των υποβρυχίων HDW/Ferrostaal.


Δίωξη ασκήθηκε και εναντίον του Σπύρου Τραυλού. Για όσους έχουν κοντή μνήμη ο κ. Τραυλός υπήρξε ο πρώην ισχυρός άνδρας των εξοπλισμών. Ήταν γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.




Κατηγορούμενος είναι και το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας. Το όνομά του είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο Siemens. Στις 24 Μαρτίου 2003 φαίνεται να παραλαμβάνει σε λογαριασμό του στην Dresdner Βank μέσω της εταιρείας Μartha Ηolding Corp. 500.000 ευρώ. Εχει αναφέρει ότι δεν γνώριζε τον Μαυρίδη και η συγκεκριμένη συναλλαγή οφείλεται σε αυθαιρεσία των υπαλλήλων της Dresdner Βank. Το όνομά του έχει εμπλακεί στην υπόθεση των οπλικών συστημάτων ΤΟR. 



Εκτός από τους προαναφερόμενους η λίστα των κατηγορουμένων περιέχει μερικά ακόμα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φέρονται να είχαν διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο σκάνδαλο.

Ακολουθεί η λίστα των υπόλοιπων κατηγορούμενων:

Αλέξανδρος Παπαντωνίου

Μιχάλης Νομικός

Εμμανουήλ Σαρτζετάκης

Γιώργος Χατζηγιαννίδης

Δημήτρης Λαδόπουλος

Γιώργος Χαιρέκακος

Παναγιώτης Στάμου

Ιωάννης Μανωλέμης

Γιώργος Καλίρης

Γιώργος Παλαιολογόπουλος

Παναγιώτης Ασπροδίνης

Μανούσος Παραγιουδάκης

Γιώργος Αθανασάκης

Δημήτρης Πουλιέζος

Νικόλαος Λεονταρίτης

Ζαχαρίας Ανδρουλάκης

Νικόλαος Παρασκευόπουλος



planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου