Powered By Blogger

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Γκιλάντ Σαλίτ στο Κάιρο για την ανταλλαγή


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, για την ανταλλαγή του οποίου συνήφθη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, έφτασε την Τετάρτη στο Κάιρο, δήλωσε αιγυπτιακή πηγή.


«Ο Γκιλάντ Σαλίτ έχει ήδη φτάσει στο Κάιρο μέσω του μεθοριακού σταθμού διέλευσης της Ράφα», δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ, ο Σαλίτ πρόκειται να μεταφερθεί από την Αίγυπτο στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων που συνήφθη με το Ισραήλ για την απελευθέρωση του Σαλίτ υπολείπεται των προσδοκιών των Παλαιστινίων και θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ και επικυρώθηκε την Τετάρτη το πρωί από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 1.027 Παλαιστίνιους κρατουμένους, περιλαμβανομένων μερικών που εκτίουν ποινές ισοβίων, σε αντάλλαγμα για τον Σαλίτ, ο οποίος κρατείται από τη Χαμάς από τις 25 Ιουνίου 2006 στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ίσα Καράκι, υπουργός Κρατουμένων στην παλαιστινιακή κυβέρνηση, δήλωσε προς το ραδιοσταθμό Φωνή της Παλαιστίνης πως το γεγονός ότι φυλακισμένοι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν θα είναι μεταξύ των 450 κρατουμένων που αναμένεται ότι θα απελευθερωθούν την επόμενη εβδομάδα, κατά τον πρώτο γύρο των αποφυλακίσεων, σημαίνει πως «η συμφωνία έχει μερικές ελλείψεις» και «είναι κάτι λιγότερο απ' ό,τι αναμενόταν».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ο Μαρουάν Μπαργούτι, ένας ηγέτης του κινήματος Φάταχ του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που εκτίει πέντε ποινές ισοβίων, και ο Άχμαντ Σααντάτ, γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καταδικασμένος για το φόνο ενός ισραηλινού υπουργού το 2001, δεν θα είναι μεταξύ αυτών που θα απελευθερωθούν.

Η Χαμάς αρνήθηκε να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συμφωνία, όμως επέμεινε πως η πρώτη ομάδα θα περιλάβει κρατουμένους που εκτίουν ποινές ισοβίων και αυτούς που είναι φυλακισμένοι εδώ και δεκαετίες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 27 γυναίκες κρατούμενες, δήλωσαν εξάλλου αξιωματούχοι της Χαμάς, ανάμεσα στις οποίες είναι μία που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Καράκι, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Φάταχ, κύριας πολιτικής αντιπάλου της Χαμάς, δήλωσε πως τα κριτήρια για τους υπόλοιπους 550, που θα απελευθερωθούν δύο μήνες αργότερα, εναπόκεινται στο Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι στον αριθμό αυτό μπορεί να περιληφθούν κρατούμενοι που έχουν ολοκληρώσει την έκτιση των ποινών τους ή πρόκειται ούτως ή άλλως να απελευθερωθούν.

Ο Καράκι δήλωσε επίσης πως οι περισσότεροι από τους 450 κρατούμενους που θα απελευθερωθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν στην εξορία σε αραβικές χώρες και ότι αυτοί που θα πάνε στα κατεχόμενα εδάφη μπορεί να συλληφθούν και πάλι από το Ισραήλ ή ακόμη να γίνουν στόχοι δολοφονιών.

«Η Χαμάς θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε ο Καράκι, αν και καλωσόρισε την ανταλλαγή.

Ινφογνώμων Πολιτικά


www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου