Powered By Blogger

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Άρχισαν οι εθνικές «εκπτώσεις» στον Έβρο: «Δεν δημιουργούμε εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα» λέει ο Ν.Δένδιας

Άρχισαν οι εθνικές «εκπτώσεις» στον Έβρο: «Δεν δημιουργούμε εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα» λέει ο Ν.ΔένδιαςΣε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο αναφορικά με την κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, λέγοντας πως «δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα». 
Για την κατάληψη ελληνικού εδάφους από την Τουρκία στον νότιο Εβρο, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση».
«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε ο κ. Δένδιας.
Σημειώνουμε πως οι Τούρκοι αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση για το... ελληνικό έδαφος και έχουν προχωρήσει σε de facto κατάληψη και προσάρτηση.
Συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο σε θύλακα ελληνικού εδάφους έχουν στρατοπεδέυσει εδώ και ημέρες άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν δηλώνοντας πως πρόκειται για τουρκικό έδαφος.
Η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια έκταση περίπου             16 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, (και όχι μερικών δεκάδων όπως δήλωσε ο υπουργός).
Ας μας πουν τουλάχιστον για την κυβέρνηση πόσα μέτρα χαμένου ελληνικού εδάφους συνιστούν αιτία ουσιαστικής αντίδρασης στον τουρκικό επεκτατισμό. 

Άραγε αν κάποιος καταπατούσε «μερικά μέτρα» από το σπίτι του κ.Δένδια θα παρέμενε το ίδιο χαλαρός; θα καλούσε τον καταπατητή να φτιάξουν μία επιτροπή και να τα βρουν; pronews.gr

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Τρεις Γενοκτονίες: Μια κοινή στρατηγική κατά της Τουρκίας


Νίκος Χειλαδάκης
Στις 29 Μαΐου 2015 παρουσία περίπου πέντε χιλιάδων Αρμενίων, Ασσυρίων, και Ελλήνων, έγινε στην πόλη Örebro της Σουηδίας τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου της μεγάλης γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής. 
Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν η επιγραφή στα ασσυριακά, αρμενικά και ελληνικά, «Δεν ξεχνάμε την Γεννοκτονία», ενώ υπήρχαν και συνθήματα καταδίκης της σύγχρονης γενοκτονίας των χριστιανών της Συρίας και του Ιράκ από τους Τζιχαντιστές που στηρίζονται από την Τουρκία.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του Πατριάρχη των Ασσυρίων, Εφραίμ, των τοπικών σουηδικών αρχών, εκπροσώπων των αρμενικών ενώσεων της Σουηδίας και των Ποντίων της Σουηδίας, με μια μεγαλοπρεπή τελετή όπου τονίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης της ολικής γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Οι ομιλίες των προσκεκλημένων τόνισαν την επιδίωξη κάποια μέρα να ανεγερθεί μνημείο της γενοκτονίας στην ίδια την Τουρκία, που θα είναι και μια ιστορική και ηθική δικαίωση των εκατομμυρίων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, (αυτά για τους εδώ τουρκολάγνους που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα πάντα).
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο λόγος της Σουηδού Νομάρχη της περιοχής, Maria Larsson, η οποία αφού τόνισε ότι η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αψηφώντας τις τουρκικές απειλές για αντίποινα αναγνώρισε τον Μάρτιο του 2010 την γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, συμπαρίσταται στην προσπάθεια για την ιστορική δικαίωση των θυμάτων αυτής της φρικτής γενοκτονίας.
Μεγάλη εντύπωση έκανε και ο λόγος του τουρκικής καταγωγής βουλευτή του αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Murad Artin, ο οποίος είχε ψηφίσει στην σουηδική βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας και ο οποίος τόνισε την ανάγκη της κοινής προσπάθειας για την προώθηση της διεθνούς αναγνώριση της γενοκτονίας, ενώ κατήγγειλε την σημερινή ισλαμική τουρκική κυβέρνηση ότι πισωγύρισε την Τουρκία σε παλαιότερες κακές εποχές.
Δυστυχώς η ιστορική αυτή εκδήλωση δεν είχε καμία σχεδόν προβολή στο εσωτερικό της Ελλάδας όπου επικρατεί η μνημονιακή μιζέρια και η παραπληροφόρηση των δοσιλογικών ελληνόφωνων ΜΜΕ.
 *Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος pronews.gr 

Γενοκτονία των Ποντίων: Διαδηλωτές έκαψαν την τουρκική σημαία στο Σύνταγμα

Γενοκτονία των Ποντίων: Διαδηλωτές έκαψαν την τουρκική σημαία στο Σύνταγμα Φωτιά σε τουρκική σημαία έβαλε ομάδα από τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο Σύνταγμα για τιμήσουν τη σημερινή μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Το στιγμιότυπο κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός που κάλυπτε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Αρκετός κόσμος με πολλούς εξ αυτών να φορούν παραδοσιακές στολές των Ποντίων είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Σύνταγμα για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των τουλάχιστον 350.000 ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο με συστηματικούς διωγμούς και βασανιστήρια.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Τουρκική περίπολος επιχείρησε να καταλάβει ελληνικό έδαφος στον Έβρο! - Ήρθε αντιμέτωπη με Έλληνες στρατιώτες

Τουρκική περίπολος επιχείρησε να καταλάβει ελληνικό έδαφος στον Έβρο! - Ήρθε αντιμέτωπη με Έλληνες στρατιώτεςΈνταση επικράτησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στις Φέρες και συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο όταν τουρκική περίπολος επιχείρησε να καταλάβει ελληνικό έδαφος αλλά εμποδίστηκε από ελληνική περίπολο!
Στην περιοχή Μελισσοκομείο των Φερών και σε ένα σημείο που ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Στρατός ξεκίνησε να κάνει κάποιες παρεμβάσεις και έργα καθαρισμού μερικών στρεμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετήσει συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών όπως αναφέρει το evros-news.gr.
Πρόκειται για μία έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, αλλά είναι ξεκάθαρα ελληνική. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια έμεινε ακαλλιέργητη, υπήρξε πυκνή βλάστηση και δεν είχαμε κάποια αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τους κατοίκους της περιοχής. 
Έτσι, επειδή λόγω των πλημμυρών υπήρχε χερσαία επικοινωνία με την Τουρκία, έμπαιναν ζώα από την γειτονική χώρα για βοσκή, αλλά όλοι γνώριζαν πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος. 
Δεν συνέβη δηλαδή αυτό που γίνεται περίπου 200 μέτρα πιο πέρα στην ίδια περιοχή του Μελισσοκομείου, όπου υπάρχει το επονομαζόμενο κτήμα Μιχαηλίδη, όπου με την βοήθεια και του Στρατού που χρησιμοποιούσε ειδική σχεδία, ένας αγρότης καλλιεργούσε την έκταση που ανήκει σε άλλον ιδιώτη ο οποίος τη νοίκιαζε.
Όταν λοιπόν οι Τούρκοι διαπίστωσαν στην συγκεκριμένη περιοχή χθες το βράδυ την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών, με τοπογράφους και στρατιώτες έτοιμους να αρχίσουν την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις τους από τα φυλάκια που βρίσκονται πιο πίσω στην περιοχή και ήρθαν πάνω στη συνοριογραμμή. 
Ήρθαν… πρόσωπο με πρόσωπο με τους Έλληνες στρατιώτες, παρέμειναν εκεί ως το πρωί και όπως είναι φυσικό επικράτησε… κόκκινος συναγερμός. 
Οι Τούρκοι θεώρησαν ότι τα έργα από το Μηχανικό της 12ης Μεραρχίας και του Δ’ Σώματος Στρατού που θα κατασκευαστούν επί της ελληνικής όχθης και του ξεκάθαρα ελληνικού εδάφους, μπορεί να αποτελέσουν «επιχωματώσεις» που θα αλλάξουν τη γεωγραφία της όχθης του ποταμού.
Αποχώρησαν το πρωί κατόπι εντολής των ανωτέρων τους. Προφανώς υπήρξαν συννενοήσεις με την ελληνική πλευρά.
Τις δυο τελευταίες ημέρες οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή του νοτίου Έβρου (Τυχερό, Γεμιστή, Φέρες) είχαν διαπιστώσει ότι μάζεψαν τις σκηνές και αποχώρησαν οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες και τώρα εντελώς ξαφνικά βρέθηκαν, μέρος αυτών, χθες βράδυ στο Μελισσοκομείο. 
Πως φτάσαμε στο σημείο να επικρατήσει όμως ένταση, με παρουσία σε ένα σημείο που δεν μεσολαβεί ο ποταμός Έβρος, σε πολύ κοντινή απόσταση, Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών; Κι όλα αυτά μάλιστα, ενώ προηγήθηκαν τα γνωστά επεισόδια με πυροβολισμούς Τούρκων Στρατοφυλάκων κατά περιπόλων των ελληνικών δυνάμεων, αλλά ακόμα και ανδρών της Frontex και συγκεκριμένα Γερμανών.
Η Τουρκία μεθοδευμένα ετοιμάζει μείζονος έντασης επεισόδια σε Αιγαίο και Έβρο ενώ ήδη προσφεύγει στην Χάγη για να αμβισβητήσει ελληνικό έδαφος.

Η Άγκυρα θέλει να αναγκάσει την Αθήνα να προσφύγει στην Χάγη αλλά με ατζέντα-πακέτο που θα έχει καθορίσει η ίδια και μόνο με τουρκικές αξιώσεις.pronews.gr

Η Άγκυρα προσφεύγει στην Χάγη για την Κρήτη & άλλα 12 ελληνικά νησιά! - «Μας ανήκουν»!

Η Άγκυρα προσφεύγει στην Χάγη για την Κρήτη & άλλα 12 ελληνικά νησιά! - «Μας ανήκουν»! Oι Τούρκοι στοχευμένα επιχειρούν να θέσουν θέμα κυριαρχίας στην Κρήτη και σε άλλα δώδεκα ελληνικά νησιά. Για την Κρήτη μάλιστα θεωρούν πως τα τρία τέταρτά της τους ανήκουν και θέλουν να τα διεκδικήσουν στην Χάγη.
Για την παράλογη, εξωφρενική και παράνομη απαίτησή τους έχουμε αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν καθώς η Άγκυρα παρουσιάζει και σχετικούς χάρτες.
Η Κρήτη δεν μπήκε τυχαία στο «στόχαστρο» καθώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε με το τουρκόφιλο καθεστώς της Τρίπολης αρπάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα που ορίζεται από το μεγαλύτερο ελληνικό νησί.
Έτσι λοιπόν οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η συμφωνία του Λονδίνου της 30ης Μαΐου 1913 παραχώρησε τα τρία τέταρτα της Κρήτης στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα κατά παράβαση των συνθηκών «κατέλαβε» ολόκληρο το νησί!
Επικαλούμενοι τις συνθήκες της 30ης Μαΐου του 1913 του Λονδίνου (άρθρα 4 και 5) και της 24ης Ιουλίου της Λωζάννης λένε ότι:
α. Πουθενά στη Συνθήκη του Λονδίνου δεν καθορίζεται ότι η Κρήτη παραχωρείται στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα δίνεται μόνο το 1/4 της Κρήτης, ενώ τα 14 νησιά και βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Β. Από το 2004 η Ελλάδα έχει καταλάβει τρία νησιά: Αυτά είναι η Γαύδος, το Γαιδουρονήσι και το Κουφονήσι.
β. Μετά την συνθήκη της Λωζάννης η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μοντενέγκρο (Μαυροβούνιο) απεμπόλησαν τα δικαιώματά τους στην Κρήτη επομένως τα ¾ της νήσου έγιναν αυτόματα τμήμα της Τουρκίας
γ. Έτσι η Ελλάδα, σήμερα κατέχει παράνομα τα υπόλοιπα 3/4 της Κρήτης καθώς και τα παρακείμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Θα πρέπει άμεσα να τα παραδώσει στην Τουρκία και να απομακρύνει τις στρατιωτικές Μονάδες, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τους πυραύλους S-300 που έχει εγκαταστήσει εκεί παράνομα από το 1999.
δ. Σύμφωνα με τα άρθρα Md.76 and Md.121 του διεθνούς ναυτικού Δικαίου η τουρκική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται στις συντεταγμένες  33 ° 45 '00 και  023 ° 20' 00 όπως και μεταξύ 33 ° 40 '00 και  032 ° 16' 18.
Τώρα τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, «Αναντολού», σε άρθρο του την Τετάρτη 13 Μαΐου.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ιλίας Τοπσακάλ, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου, Χαλίτ Κανάκ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο σχετικά με την προσφυγή που ετοιμάζεται ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, εξηγούν ότι ο «γείτονας» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η Ελλάδα, η οποία καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο, έχει μεταφέρει στρατεύματα σε 12 νησιά.
Φυσικά εννοείται ότι οι δήθεν αυτοί ιδιώτες, δεν δρουν μόνοι τους αλλά κατόπιν συννενοήσεως με την τουρκική ηγεσία.
Το ζήτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και φαιδρό αλλά δεν είναι. Με την κίνηση αυτή οι Τούρκοι διεθνοποιούν επίσημα στην Χάγη ένα ανύπαρκτο ζήτημα που σημαίνει πως εάν η Ελλάδα προσφύγει στην Χάγη για τα ελληνοτουρκικά θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ευρύτερο «πακέτο» τουρκικών διεκδικήσεων.
«Αυτές οι ενέργειες της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά πολύ τελευταία. Ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, τα αποθέματα του φυσικού αερίου και ο υποθαλάσσιος πλούτος γύρω από την ΤΔΒΚ ώθησαν την Ελλάδα να αναζητήσει συνεργάτες.
Προς την ίδια κατεύθυνση άρχισαν να κινούνται και η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ακόμη και ο Λίβανος και κάποιες άλλες χώρες, χωρίς να έχουν δικαιώματα στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς καμία συμφωνία να προβλέπει κάτι τέτοιο.
Κάποιες διεθνείς εταιρείες προσπάθησαν επίσης να το εκμεταλλευτούν, ενώ κάποιες άλλες χώρες δεν έβγαλαν μιλιά. Αντιθέτως, η Τουρκία, με την πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εξασφάλισε την ασφάλεια και το μέλλον της στην περιοχή», υποστηρίζει ο Ιλίας Τοπσακάλ, ο οποίος σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και το Ναυτικό έχουν εκπονήσει ειδική έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον Τοπσακάλ, πάνω από 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου αποφάσισαν να διεκδικήσουν δικαστικώς τα ελληνικά νησιά.
«Την υπόθεση έχουν αναλάβει οι νομικοί σύμβουλοι του συνδέσμου μας. Σκεφτόμαστε να φέρουμε την υπόθεση αυτή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και των οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η υπόθεση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά θα περιλαμβάνει και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Οι ΜΚΟ εκεί θα ενεργήσουν από κοινού. Στην κίνηση αυτή θα συμμετάσχουν και ΜΚΟ από το Καζακστάν, την Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, παρακολουθώντας και στηρίζοντας τη νομική διαδικασία. Ομοίως, υπάρχουν αρκετές αδελφές ΜΚΟ και στα Βαλκάνια, που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η έναρξη της διαδικασίας θα ξεκινήσει με μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα», ανέφερε ο Τοπσακάλ.
Σχετικά με την έκβαση τέτοιων προσφυγών από ΜΚΟ στον υπόλοιπο κόσμο, ο Ιλίας Τοπσακάλ, διευκρίνισε ότι για παράδειγμα την υπόθεση της Παλαιστίνης την «τρέχει» εδώ και χρόνια μία ΜΚΟ, όπως και το ζήτημα του ανατολικού Τουρκεστάν ή της Κίνας, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει κάποιες ενέργειές της, όταν ΜΚΟ ξεσηκώθηκαν εναντίον της πριν από 6-7 μήνες.
«Τα κατάφεραν; Υπάρχει αποτέλεσμα; Αυτό είναι συζητήσιμο. Ίσως κάποιες κυρίαρχες δυνάμεις να συνεχίσουν την άδικη και παράνομη συμπεριφορά τους, αλλά το σημαντικό είναι να ακουστούν οι φωνές μας. Κάθε αντίδραση στον κόσμο, που προέρχεται πλέον από μεμονωμένα άτομα ή μέσω ΜΚΟ, επιτυγχάνει κάποιο αποτέλεσμα.
Να είστε σίγουροι ότι μετά από αυτή την πανδημία οι αγωγές μέσω των ΜΚΟ θα είναι πολύ σημαντικές. Έτσι όταν αναλάβουμε κοινή δράση ο σύνδεσμός μας μαζί με άλλες 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα φέρουμε εις γνώση της διεθνούς κοινότητας τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία βάσει του διεθνούς δικαίου πάνω σε 12 νησιά που της ανήκουν στο Αιγαίο, στην Κρήτη, τη Λιβύη, το Κιρκούκ και τη Μοσούλη, την Κριμαία και τη δυτική Θράκη», υποστηρίζει ο Τοπσακάλ.
«Η Κρήτη είναι η ψυχή μας, έχουμε χύσει το αίμα μας για αυτή», διατείνεται ο Χαλίτ Κανάκ, λέγοντας ότι ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα για λόγους εθνικής συνείδησης.
«Ξεκινήσαμε αυτήν την υπόθεση με μια ομάδα 22 ατόμων υπό την ομπρέλα του συνδέσμου, ενώ λαμβάνουμε συμβουλές και από ακαδημαϊκούς. Χωρίσαμε τα τουρκικά έθνη και τις οθωμανικές περιοχές σε 8 μέρη και αντίστοιχα οι 8 περιφερειάρχες μας εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα, οι οποίοι έχουν ορίσει προέδρους σε 42 τουρκόφωνες χώρες στον Καύκασο και τα Βαλκάνια», εξηγεί ο Χαλίτ Κανάκ, ο οποίος σημειώνει ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί μετά την επιδημία του κορωνοϊού και ότι οι επίσημες κινήσεις τους θα γίνουν από τον Ιούνιο.
«Θα προσφύγουμε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Δικαστήριο της Χάγης και τα Ηνωμένα Έθνη, και θα στηρίξουμε αρκετά αυτή τη διαδικασία. Επίσης, ορισμένες από αυτές τις προσφυγές θα αφορούν και περιπτώσεις γενοκτονίας.
Στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω τα καταπατημένα δικαιώματά μας. Θα υπηρετήσουμε αυτόν τον νόμιμο σκοπό μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται για ένα συμβολικό βήμα, αλλά για ένα ουσιαστικό βήμα. Η άλλη πλευρά μπορεί να παρουσιάσει τα αντίθετα από εμάς, αλλά θα τους αντιμετωπίσουμε με τα στοιχεία και τα έγγραφά μας και αναμένουμε κι από εκείνους το ίδιο», υποστηρίζει ο Κανάκ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «από όποια πλευρά κι αν το δείτε, έχουμε δικαιώματα στα τρία τέταρτα της Κρήτης και των 14 νησίδων που την περιβάλλουν.
Αν δεν μιλήσουμε για τα δικαιώματά μας στην Κρήτη και τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα που κατέλαβαν οι Ιταλοί παίρνοντάς τα μέσα από τα χέρια μας κι έπειτα δεν μας τα παρέδωσαν ποτέ μέχρι σήμερα παρά τη συμφωνία ανταλλαγής με τη Λιβύη, τότε κάποιοι θα αμφισβητήσουν ακόμη και τη Γαλάζια Πατρίδα, την παρουσία μας στην Κύπρο, ή τη στάση μας στη Συρία, όπου βρισκόμαστε ως εγγυητές της ασφάλειάς τους.
Τώρα με την απόβασή μας στη Μεσόγειο, η οποία εδώ κι αιώνες είναι γνωστή ως τουρκική λίμνη, κατόπιν εντολής του προέδρου μας, δηλώσαμε την ενεργή παρουσία μας. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε εκεί και με βάση το νόμο».
Το πρακτορείο «Αναντολού» προβαίνει παράλληλα και σε μία ιστορική αναδρομή όσον αφορά το καθεστώς της Κρήτης.
Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, η Κρήτη, η οποία απέχει –όπως σημειώνεται- 180 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μούγλα (Αλικαρνασσός), βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Βενετίας, μέχρι που κατακτήθηκε από τον οθωμανικό στόλο στις 27 Σεπτεμβρίου 1669 μετά από έναν μεγάλο πόλεμο που διήρκεσε 24 χρόνια 4 μήνες και 16 ημέρες.
Οι Έλληνες δέχτηκαν μάλιστα με μεγάλη χαρά την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους. Οι ορθόδοξες εκκλησίες, που είχαν κλείσει οι Ενετοί, άνοιξαν αμέσως. Οι αγρότες που ήρθαν στο νησί από την Τουρκία με τις οικογένειές τους κατασκεύασαν τζαμιά, γέφυρες, βιβλιοθήκες, βρύσες. Λόγω αυτού του κλίματος ελευθερίας, πολλοί Έλληνες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Το 1760 ζούσαν στο νησί 200 χιλιάδες μουσουλμάνοι και 60 χιλιάδες χριστιανοί.
Η πρώτη εξέγερση στην Κρήτη ξέσπασε το 1770, καθοδηγούμενη από τους Ρώσους, αλλά έπειτα ξεσπούσαν κι άλλες κατά διαστήματα.
Αφότου ο Μεγάλος Βεζίρης, Φαζίλ Αχμέντ Πασά, ύψωσε την τουρκική σημαία στο κάστρο του Ηρακλείου, η Κρήτη έπαψε να είναι οθωμανική λίγο πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους, δηλ. 241 χρόνια αργότερα.
Η ελληνική εξέγερση, όπως η Τουρκία ονομάζει την επανάσταση του 1821, κατεστάλη το 1825, αλλά το 1830 ιδρύθηκε η ανεξάρτητη Ελλάδα κατόπιν επιβολής των δυτικών κρατών.
Αμέσως μετά, ξέσπασε εξέγερση και στην Κρήτη. Αυτή η εξέγερση κατεστάλη, αλλά οι Έλληνες εξεγέρθηκαν και πάλι το 1841 και το 1859. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξεγέρσεων διενεργήθηκαν σφαγές εναντίον των Τούρκων. Η μεγαλύτερη σφαγή έγινε στο Σελίνο στις 16 Αυγούστου 1866.
Το νησί έγινε ελληνικό το 1909, συνεχίζει το «Αναντολού». 
Προκαλεί εντύπωση το πως η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες έχει θέσει υπό συνολική αμφισβήτηση το ελληνικό έδαφος και τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
 
Πλέον θέλει όχι μόνο μικρά ακατοίκητα νησιά αλλά και τα πολύ μεγάλα και πυκνοκατοικημένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Έδιωξαν τον Γιώργο Τράγκα από τα «Παραπολιτικά FM» - Ανακοινώθηκε η διακοπή συνεργασίας με τον ρ/σ

Έδιωξαν τον Γιώργο Τράγκα από τα «Παραπολιτικά FM» - Ανακοινώθηκε η διακοπή συνεργασίας με τον ρ/σ
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Παραπολιτικά 90,1, ανακοίνωσε πριν λίγο την διακοπή της συνεργασίας του με τον δημοσιογράφο κι εκδότη Γιώργο Τράγκα.
Ο έμπειρος δημοσιογράφος είχε φανατικό και πολυπληθές κοινό και προκαλεί απορία η διακοπή της συνεργασίας του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σταθμού, υπήρξε κοινή συμφωνία και η συνεργασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου.
Η ανακοίνωση
"Ανακοινώνεται ότι με κοινή συμφωνία των μερών, η συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 με τον κ. Γιώργο Τράγκα ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου.
Η διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθμού ευχαριστεί τον πολύπειρο δημοσιογράφο για τη συνεργασία και την προσφορά του στο πρόγραμμα του σταθμού".
Είναι γεγονός ότι ο Γιώργος Τράγκας «εξέπεμπε» σε τελείως διαφορετικό «μήκος κύματος» από την σκληρή «μητσοτακική» γραμμή του ραδιοφωνικού σταθμού και της εφημερίδας παραπολιτικά αντίστοιχα. Και δεν είναι από αυτούς που πειθαρχούν εύκολα σε εντολές, δεδομένης και της διαδρομής του.
 pronews.gr  

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Γενική επίθεση της Τουρκίας σε Λιβύη και Συρία - Προετοιμάζει αεροπορικά πλήγματα

Γενική επίθεση της Τουρκίας σε Λιβύη και Συρία - Προετοιμάζει αεροπορικά πλήγματαΞεκινά από το GNA η πολιορκία της αεροπορικής βάσης Al-Watiya στην δυτική που ελέγχει ο Χ.Χαφτάρ - Μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων και στην Ιντλιμπ: 10.000 Tούρκοι στρατιώτες
Απευθείας πλήγμα κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ επίκειται στην Λιβύη μετά τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου Μίτιγκα στα περίχωρα της Τρίπολης όπου Τούρκοι αξιωματικοί έγιναν στόχος των επιθέσεων του πυροβολικού του LNA.
«Οι επιθέσεις κατά διπλωματικής αποστολής στην Λιβύη συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής πρεσβείας, πολιτικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Μίτιγκα και πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι δυνάμεις του Χαφτάρ θεωρούνται πλέον ως νόμιμος στόχος εάν οι διπλωματικές μας αποστολές στην Λιβύη υποστούν επίθεση» (σ.σ. δηλαδή εάν κτυπηθεί τουρκικό προσωπικό)αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην Λιβύη όλες οι πληροφορίες μιλούν για επανάληψη της επίθεσης των δυνάμεων της Άγκυρας στην αεροπορική βάσης Al-Watiya η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αναλυτή Khaled Okasha «Όλες οι ενδείξεις στο έδαφος μιλούν ότι οι δυνάμεις του LNA ετοιμάζονται για δεύτερη επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Al-Watiya».
Ο ίδιος σημείωσε πως «ο βομβαρδισμός από τον LNA του αεροδρομίου του Μίτιγκα στα περίχωρα του προαστίου Bab Al-Azizia, στην Τρίπολη, μπορεί να καθυστερήσει την επίθεση αυτή για λίγο, αλλά μπορεί και να την επιταχύνει, καθώς ο Σάρατζ θέλει μια επιτυχία και μάλιστα επειγόντως".
Η σημασία της βάσης Al-Watiya είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για το κυριότερο αεροδρόμιο της περιοχή μετά το διεθνές αεροδρόμιο του Μίτιγκα στην Τρίπολη.
Η βάση βρίσκεται στην κατοχή των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ από  το 2014.


Για νέα επίθεση κατά του συριακού Στρατού ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η Τουρκία στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από διεθνή ΜΜε και αναλυτές.
Το Σάββατο η Τουρκία έστειλε στην επαρχία η οποία αποτελεί και το τελευταίο καταφύγιο των ισλαμιστών ανταρτών και μισθοφόρων κομβόι αποτελούμενο από 20 φορτηγά τα οποία μετέφεραν πυρομαχικά και όπλα και λεωφορεία γεμάτα με νέους εξτρεμιστές μουσουλμάνους μισθοφόρους καθώς στην δημιουργία μια τεράστιας στρατιωτικής δύναμης προκειμένoυ να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση κατά των συριακών δυνάμεων.
Όλα αυτά ενλώ υποτίθεται ότι ισχύει η κατάπαυση πυρός στην επαρχία που έχει συμφωνήσει με την Ρωσία.
Η νέα αυτή δύναμη πέρασε στην Ιντλίμπ από το συνοριακό πέρασμα του Iskender, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Συνολικά περισσότερα από 6.485 φορτηγά και άλλα στρατιωτικά οχήματα (συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ) έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ιντλίμπ μετά την συμφωνία για εκεχειρία στις 5 Μαρτίου.
Μόνο στην Ινλτίμπ η τουρκική παρουσία είναι πρωτοφανής: Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες (10.300) Τούρκοι στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις μάχης πέρα από τους μισθοφόρους και κάθε λογής αντάρτες.

Κασιδιάρης για εμβόλια, μικροτσίπ, εκλογές και οικονομία


Ολες οι αδειοδοτημένες ξένες εταιρείες εγκατέλειψαν την κυπριακή ΑΟΖ - Τέλος οι έρευνες και οι γεωτρήσεις!

Ολες οι αδειοδοτημένες ξένες εταιρείες εγκατέλειψαν την κυπριακή ΑΟΖ - Τέλος οι έρευνες και οι γεωτρήσεις!Μια κρίσιμη εξέλιξη που απειλεί να αποδομήσει ολόκληρη την κυπριακή πολιτική και συνακόλουθα την εθνική πολιτική στο θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών των βυθοτεμαχίων, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέβη τα τελευταία 24ωρα: Η μία μετά την άλλη οι ξένες εταιρείες (ENI, Total, EXXON-Mobil), εγκατέλειψαν τα αδειοδοτημένα βυθοτεμάχια, απέσυραν τα ερευνητικά τους σκάφη και αυτή την στιγμή μόνο τα τουρκικά γεωτρύπανα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που τα συνοδεύουν έχουν απομείνει στην περιοχή.
Με την Λευκωσία να ανησυχεί ότι η Αγκυρα θα δώσει εντολή ακόμα και για εξορύξεις, καθώς είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν «κτυπήσει» μεγάλα κοιτάσματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, αυτό που γνωρίζει η κυβέρνηση από την ενημέρωση που έτυχε από τις ίδιες τις εταιρείες είναι ότι η ιταλογαλλική κοινοπραξία Total/ENI θα επανέλθει σ’ ένα χρόνο, δηλαδή τον Απρίλιο του 2021 και η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum θα συνεχίσει σ’ ενάμιση χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2021.
Όμως η επιστροφή των αδειοδοτημένων εταιρειών κάθε άλλο ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, καθώς οι λόγοι που επικαλέστηκαν κάθε άλλο παρά πειστικοί είναι: Η ύπαρξη του κορωνοϊού!
Όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης «Οι ίδιες εταιρείες, αντίθετα παρέμειναν στην ΑΟΖ του Λιβάνου, μέχρι να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, γιατί το κόστος να φύγουν και να επανέλθουν θα ήταν πολύ μεγαλύτερο». 
Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου αυτό δεν ίσχυσε. 
Η πραγματικότητα είναι ότι του τουρκικές απειλές και η απροθυμία των κυβερνήσεων τους να υποστηρίξουν ενόπλως, αν χρειαζόταν, την δραστηριότητα των ENI, Total, EXXON-Mobil, ήταν αιτία αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ και ο κορωνοϊός, απλώς η αφορμή.
Διαδοχικά έχουν ξεκινήσει και αποχωρούν και τα πολεμικά πλοία των χωρών τους που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, δηλαδή οι γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες.
Την τελευταία φορά μάλιστα οι η ελληνοκυπριακή πλευρά έσπευσε να πανηγυρίσει τον περασμένο χειμώνα για την έλευση και ιταλικής φρεγάτας κλάσης FREMM σε μία χρονική στιγμή έντασης με την Τουρκία, ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε απογοήτευση καθώς μετά από δύο ημέρες η ιταλική φρεγάτα συνασκήθηκε με σκάφη του τουρκικού Στόλου!
Πλέον τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα είναι μόνα τους στην κυπριακή ΑΟΖ ή για την ακρίβεια, πλέουν συνοδεία του τουρκικού Στόλου με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν ενσωματωμένες ομάδες ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να εκτελέσουν νηοψίες ή καταλήψεις πλοίων/πλωτών γεωτρύπανων των ξένων εταιρειών, αν απαιτηθεί.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα τουρκικά πλωτά γωτρύπανα δείχνουν να ξέρουν πού και πώς θα κινηθούν, σαν να έχουν πάρει στοιχεία από τις ξένες εταιρείες για τις υποθαλάσσιες περιοχές «υψηλού ενδιαφέροντος» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και με δεδομένη την αδυναμία ή «μη βούληση» του ελλαδικού μητροπολιτικού κέντρου να αντιδράσει, η Τουρκία έχει το πεδίο ελεύθερο να δράσει μέχρι σημείου έναρξης εξορύξεων: Εχει τα τεχνικά μέσα, τους πόρους, την στρατιωτική κυριαρχία και τον χρόνο για να πραγματοποιήσει τις κινήσεις της.
Η τεχνογνωσία για τα τελικά στάδια εξόρυξης είναι κάτι που πιθανόν δεν έχει ακόμα, αλλά και αυτό μπορεί να αποκτηθεί αφού όλα αγοράζονται.
Η ομάδα των κρατών Αιγύπτου,  Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας, που συνιστούσαν μέχρι πρόσφατα το αντιτουρκικό «μπλοκ» της Ανατολικής Μεσογείου δείχνει να έχει εισέλθει σε «χειμερία νάρκη» και αυτό είναι λογικό: Η Γαλλία που είναι ο σημαντικότερος «κρίκος» είναι απασχολημένη με τα του κορωνοϊού και η οικονομική καταστροφή που βιώνει και θα βιώσει τα επόμενα χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β'ΠΠ΄.
Η Ελλάδα έχει υποστεί τουλάχιστον «μερική» γεωστρατηγική «έκλειψη», χωρίς οικονομικούς πόρους και με τα γνωστά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με μια πολιτική ηγεσία που βλέπει την «συνεννόηση πάση θυσία» με την Τουρκία ως την μοναδική λύση να καθυστερήσει το αναπόφευκτο -κατά την εκτίμησή τους- δηλαδή η ήττα στα στρατιωτικό επίπεδο. 
Από την άλλη πλευρά η Κύπρος, «δεν υπάρχει» για την υποστήριξη τέτοιου είδους εγχειρημάτων.
Η Αίγυπτος είναι η μοναδική που έχει και διάθεση και όπλα και πόρους για να διαθέσει και πάνω απ'όλα έχει τον πρόεδρο αλ Σίσι να ανησυχεί για την στενή σχέση Τουρκίας και Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μιας Αδελφότητας, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο «άγρια» δύναμη στην Αίγυπτο.
Αλλά είναι υποχρεωμένος να παίξει ένα παιχνίδι ισορροπιών και αυτό έχει διαφανεί στην περίπτωση της Λιβύης. 

Σε ότι αφορά το Ισραήλ, μόλις τώρα δείχνει να εξέρχεται από μια βαθιά πολιτική κρίση περίπου δύο ετών, ως αποτέλεσμα των κατηγοριών σε βάρος του πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου για διαφθορά. Αλλά είναι άγνωστο αν και κατά πόσο μπορεί να αποτρέψει τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ... pronews.gr 

«Οι Έλληνες εγκατέλειψαν τα Ίμια - Σταμάτησαν να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα» λένε τουρκικά ΜΜΕ

«Οι Έλληνες εγκατέλειψαν τα Ίμια - Σταμάτησαν να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα» λένε τουρκικά ΜΜΕ «Επί μήνες τώρα σιωπή κυριαρχεί στις βραχονησίδες Ίμια από ελληνικής πλευράς, που επί χρόνια αποτελούσαν αιτία έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα» αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα με δόση ειρωνείας, εμφανίζοντας έτσι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως μια κατάσταση τουρκικής νίκης εφόσον η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων της!
«Οι Έλληνες στρατιώτες άρχισαν να μην ασχολούνται με τις βραχονησίδες Ίμια, που βρίσκονται στα δύο μίλια από το Μπόντρουμ.
Έγινε γνωστό πως ενώ οι ομάδες του τουρκικού λιμενικού και τα τουρκικά πολεμικά πλοία επί 24ώρου φυλούν σκοπιά στην περιοχή, οι μονάδες του ελληνικού λιμενικού επί μήνες τώρα δεν ασχολούνται με τοις βραχονησίδες Ίμια.
Το ελληνικό Λιμενικό εγκατέλειψε τις "παραβιάσεις" (σ.σ.: έτσι αναφέρουν τις περιπολίες της ΕΛΛ.ΑΚΤ. στα ελληνικά χωρικά ύδατα).
Οι ομάδες του ελληνικού λιμενικού που επί 26 έτη παραβίαζαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, φέτος έκαναν πολύ λίγες παραβιάσεις περνώντας από τις βραχονησίδες Ίμια. Το ελληνικό λιμενικό που στα περασμένα χρόνια σχεδόν καθημερινά έκανε παραβιάσεις και εισερχόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, φέτος επί μήνες δεν έχει έρθει στην περιοχή αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα».
Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από τα νησιά
 
«Εστω κι αν δεν έρχεται το ελληνικό Λιμενικό στα Ίμια, το τουρκικό λιμενικό  και τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν φεύγουν και δεν θα φύγουν από την περιοχή.  Οι βραχονησίδες παρατηρούνται επί 24ώρου από τον πύργο παρατήρησης που κατασκευάστηκε στο νησάκι Τσαβούς, ενώ σκάφη του λιμενικού όλη την μέρα συνεχίζουν τις περιπολίες τους» καταλήγει το τουρκικό, δημοσίευμα.

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Συγκλονιστικό βίντεο: Η ελληνική φρουρά της Ρω θυμίζει στην Άγκυρα σε ποιον ανήκει το νησί

Συγκλονιστικό βίντεο: Η ελληνική φρουρά της Ρω θυμίζει στην Άγκυρα σε ποιον ανήκει το νησί Ένα συγκλονιστικό βίντεο που απεικονίζει το επιβατικό πλοίο «Σταυρός» της εταιρίας «ΣΑΟΣ» να περνά από την νήσο Ρω και να χαιρετά τους ακρίτες στρατιώτες που φυλάσσουν το νησί και τον Ελληνισμό, ήρθε στην επιφάνεια.
Οι Έλληνες στρατιώτες ανταποδίδουν τον χαιρετισμό ανεμίζοντας την Γαλανόλευκη!
Ο Ε.Σ. είναι εκεί για να δείξει σε όλους ότι το σύμπλεγμα στο Καστελόριζο είναι ελληνικό! Όσοι έχουν ταχθεί να φυλάσσουν Θερμοπύλες στην ακριτική αυτή πλευρά της Ελλάδας είναι πάντα έτοιμοι να το αποδείξουν σε όποιον το επιβουλεύεται όσο και σε όποιον θεωρεί ότι μπορεί να "παίζει" με την ελληνική ΑΟΖ.
Και μπορεί ο ελληνικός στρατός να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον εθνικό χώρο που περιλαμβάνει και την ΑΟΖ,  όμως η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ που καταπατήθηκε από το τουρκολιβυκό μνημόνιο ακόμα παραμένει στα «αζήτητα».

Και μάλλον θα περιμένουμε πολύ καθώς μπορεί η Λιβυκή κρίση να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με ορατό το ενδεχόμενο να μην ανατραπεί εκ των έσω το Τουρκολυβικό Μνημόνιο (εξαντλείται και το χρονικό περιθώριο για την εξέταση του από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ), όμως οι αρμόδιοι εν Ελλάδι δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αρκετή μία επιστολή στον ΟΗΕ! 
Η Ελλάδα μετά από πολλούς μήνες προχώρησε σε… ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ εναντίον της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης αλλά συντεταγμένες; Όχι.   
Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, Μαρία Θεοφίλη, με επιστολή της η οποία δημοσιεύθηκε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 21 Απριλίου, παραθέτει πλήθος πολιτικών και νομικών επιχειρημάτων που αποδομούν το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή και η Κύπρος και με νέα επιστολή στον ΟΗΕ καταγγέλλει την νέα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την πραγματοποίηση της παράνομης γεώτρησης στο Οικόπεδο 6 από το γεωτρύπανο Γιαβούζ.
Στην ελληνική επιστολή επισημαίνεται το Μνημόνιο, οι συντεταγμένες του και ο επισυναπτόμενος χάρτης (που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φ. Σινιρογλου της 17ης Μαρτίου και παρατίθεται στη συνέχεια):
- Παραβιάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων γειτονικών κρατών
- Παραβιάζεται το αδιαίρετο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας
- Προβάλλεται η ακυρότητα του Μνημονίου καθώς έχει συναφθεί κατά παράβαση της Πολιτικής Συμφωνίας στην Λιβύη
- Τονίζεται ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν απέναντι η παρακείμενες ακτές και, ως εκ τούτου, δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει γεωγραφική και, συνεπώς ούτε νομική βάση για τη σύναψη συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης.
- Απορρίπτεται η «δόλια» και επιλεκτική επίκληση αρχών του Διεθνούς Δικαίου ( όπως «η παρουσία των ελληνικων νησιών στην λάθος πλευρά της μέσης γραμμής» ή η εξαφάνιση των θαλασσίων ζωνών των νησιών εκτος των χωρικών υδάτων τους)
- Ο χάρτης χαρακτηρίζεται εργαλείο « μολυσμένο από τους ίδιους παράνομους ισχυρισμούς τους οποίους έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει και καταδεικνύει την προσπαθεια της Τουρκίας « να αναδιαμορφώσει την γεωγραφία της περιοχής αγνοώντας εντελώς την ελληνική επικράτεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής».
- Η Ελλάδα δηλώνει τέλος ότι το Μνημόνιο και ο Χάρτης που το συνοδεύει δεν έχουν νομικές συνέπειες ,δεν μπορεί να γινει επίκληση τους έναντι της Ελλάδας η οποία τονίζει ότι «διατηρεί όλα τα δικαιώματα που έχει ipso facto και ab initio στην συγκεκριμένη περιοχή».

Η Κύπρος στην επιστολή της στον ΟΗΕ στις 30 Απριλίου καταγγέλλει την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την 6η απόπειρα παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ σε διάστημα ενός χρόνου επισημαίνοντας μάλιστα ότι το σημείο στο οποίο έχει δέσει το Yavuz απέχει 51 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κυπρου και 154 μίλια από την κοντινότερη ακτή της Τουρκίας και παραθέτει και αναλυτικούς χάρτες.

Ἀπάντηση στήν «Ἐπιτροπή 2021» καί στόν Κ. Χατζή

Ἀπάντηση στήν «Ἐπιτροπή 2021» καί στόν Κ. Χατζή
skal 
Μετά ἀπό πάρα πολλά χρόνια ἐπανέρχεται στό προσκήνιο ἡ προπαγάνδα τοῦ γερμανοῦ πράκτορα Φρειδερίκου Θείρσιου ὁ ὁποῖος εἶχε χαρακτηρίσει ὡς δικτάτορα τόν Καποδίστρια. Ἡ προπαγάνδα του τότε εἶχε νόημα, διότι ὁ συγκεκριμένος ἤθελε νά προλειάνει τό ἔδαφος γιά τήν θετική ὑποδοχή τοῦ Ὄθωνα στήν Ἑλλάδα. Γιά νά τό πετύχει αὐτό ἔπρεπε συκοφαντῶντας τήν προσωπικότητα τοῦ Καποδίστρια νά ἀποδομήσει τό ἔργο του.
Ἐνῶ ὁ Φρειδερίκος Θείρσιος εἶχε αὐτή τή δικαιολογία, δέν μποροῦμε νά καταλάβουμε σύγχρονοι «πνευματικοί» ἄνθρωποι ποιά δικαιολογία ἔχουν ὥστε νά ἀναμασοῦν ἐπιχειρήματα πού ἡ ἱστορική ἐπιστήμη ἐδῶ καί χρόνια ἔχει καταρρίψει. Διερωτώμεθα τί θέλει ὁ κύριος Χατζῆς καί ἡ κυρία Ἀγγελοπούλου νά πετύχουν μέσω τῆς ἐπιτροπῆς 2021 υἱοθετῶντας ἀστήριχτες ἐπιστημονικά ἀπόψεις;
Ἀπαντῶντας στήν θέση τῆς «Ἐπιτροπῆς 2021» ὅτι ὁ Καποδίστριας ἦταν δικτάτορας, μή δημοκράτης καί ὅτι ἀντιπαθοῦσε τά συντάγματα, θά θέλαμε χρησιμοποιῶντας ἱστορικά ντοκουμέντα καί ὄχι ἀνεύθυνες προσωπικές ἀπόψεις, νά παραθέσουμε τά παρακάτω.
Στή θητεία του ὡς Γενικός Γραμματέας τῆς Ἑπτανήσου Πολιτείας συνέταξε τό Σύνταγμα τῆς Ἑπτανήσου Πολιτείας. Ἕνα πρῶτο Σύνταγμα φιλελεύθερο καί προοδευτικό γιά τήν ἐποχή του στό ὁποῖο προβλεπόταν ἡ κατοχύρωση τῶν ἀτομικῶν δικαιωμάτων καί ἡ διάκριση τῶν ἐξουσιῶν.
Ὁ Καποδίστριας ὡς ἀπεσταλμένος τοῦ Τσάρου, θεμελίωσε τό Σύνταγμα τῆς Ἑλβετίας καί κατοχύρωσε τήν οὐδετερότητα καί ἀνεξαρτησία της. Τό γεγονός τοῦ καθεστώτος τῆς οὐδετερότητας τῆς Ἑλβετίας, διατηρεῖται ἀκόμα στίς μέρες μας.
Ἐπίσης τάχθηκε μέ εἰδικό ὑπόμνημα ὑπέρ τῆς κατάργησης τοῦ δουλεμπορίου τῶν μαύρων τῆς Ἀφρικῆς ὑποστηρίζοντας τήν ἀνθρώπινη ἀξιοπρέπεια.
Πῶς ὅμως ἕνας δικτάτορας θά κυβερνοῦσε χωρίς στρατιωτική ἰσχύ; Ὁ Καποδίστριας ἦταν ἀντίθετος ἀκόμα καί στήν ἰδέα ὅτι γιά νά κυβερνήσει ἔπρεπε νά στηριχθεῖ στά ὅπλα. «….Δέν φρονῶ ὅτι ἡ νέα ἑλληνική κυβέρνησις πρέπει νά ἔλθη εἰς τήν Ἑλλάδα ἐπί κεφαλής λόχων καί πυροβόλων. Τοῦτο εἶναι ἔξω τῶν δυνάμεών μου, ἀλλά καί ἄν ἠδυνάμην, δέν θά ἠρχόμην τοιουτοτρόπως».
Ὀφείλουμε νά ξεκαθαρίσουμε ὅτι ἀπό ἱστορικές πηγές ἀποδεικνύεται ὅτι ὁ Καποδίστριας δέν εἶχε πρόθεση νά ἐγκατασταθεῖ στήν Ἑλλάδα μετά τήν παραίτησή του ἀπό Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ρωσίας, πόσο μᾶλλον νά τήν κυβερνήσει.
Ὁ Καποδίστριας δέχθηκε τήν ἐκλογή του ὡς Κυβερνήτης τῆς Ἑλλάδος κατόπιν πολλαπλῶν προσκλήσεων καί πολλῶν πιέσεων. Ὁ ἴδιος δήλωνε πρός κάθε κατεύθυνση ὅτι ἄν εἶναι νά ἔρθει στήν Ἑλλάδα πρέπει νά εἶναι πρός ὄφελός της καί τήν κατάλληλη πολιτική στιγμή. Πρωτοφανές γιά «δικτάτορα» νά μήν βιάζεται νά κυβερνήσει.
Ἐνδεικτικά ἀναφέρουμε αὐτό πού γράφει πρός τόν φίλο του Μητροπολίτη Οὐγγροβλαχίας Ἰγνάτιο: « Περὶ τοῦ ἐρχομοῦ μου εἰς τὴν Ἑλλάδα χρειάζεται σκέψις…… Μ΄ ὅλα ταῦτα (πού λέγουν οἱ ἀντίπαλοί του) θεωροῦμαι ὡς Ρῶσσος, καὶ ἄν ἔλθω αὐτοῦ, θέλει στοχασθῆ ὅτι εἶναι σκοπὸς νὰ κάμωμεν τὴν Ἑλλάδα ἐπαρχίαν ῥωσσικὴν, καὶ πιθανόν περισσότερον νὰ βλάψω, παρὰ νὰ ὠφελήσω, καὶ μάλιστα τώρα ἐν ᾧ τὸ νέον Μινιστέρον τῆς Ἀγγλίας δὲν μᾶς ἔδωσεν ἀκόμη σημεῖα νὰ γνωρίσωμεν τὶ φρονεῖ περὶ Ἑλλάδος, καὶ ὁποῖα μέτρα θέλει λάβει εἰς ὅσα ἀποβλέπουν τὸ Γένος μας. Ὑποτάττω εἰς τὴν σοφίαν σας τοὺς στοχασμούς μου, καὶ ἐπειδὴ ἔχετε δοθέντα νὰ γνωρίζετε καλήτερα τὰ πράγματα, λάβετε μέτρα νὰ γενῇ ὁ ερχομός μου ἐν καιρῷ καὶ νὰ μὴ προξενηθῇ πολιτικῶς βλάβη
Γιά τό διάστημα πού μεσολαβεῖ μέχρι νά φθάσει ὁ Καποδίστριας στήν Ἑλλάδα διορίστηκε Ἀντικυβερνητική Ἐπιτροπή ἡ ὁποία ἀνέλαβε τήν διακυβέρνηση.
Οἱ ἀναφορές τῆς Ἐπιτροπῆς πού γίνονται γιά τό πρόσωπό του δηλώνουν τήν ἀναγνώριση, ἐκ μέρους τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἦθους καί τῆς προσωπικότητός του.
«Ἡ πεῖρα ἀπέδειξεν ὅτι διά νά διοικηθῶμεν καλῶς, ἔπρεπε νά ἔμβῃ ἐπί κεφαλῆς τῶν πραγμάτων ἄνθρωπος ἔμπειρος τῆς τέχνης τοῦ διοικεῖν. Τοῦτο ἐκπληροῦται σήμερον.
Ὁ Κόμης Κ. Ἰωάννης Καποδίστριας, διωρισμένος διά τοῦ ὑπ’ἀριθ. ΣΤ’ ψηφίσματος Κυβερνήτης, ἔφθασεν εὐτυχῶς εἰς τήν Πατρίδα μας.
Σπεύδομεν λοιπόν ν’ἀναγγείλωμεν τοῦτο πρός τό Πανελλήνιον, καί νά συγχαρῶμεν τό Ἔθνος, διότι ἀπολαμβάνει εἰς τούς κόλπους του ἄνδρα, τοῦ ὁποίου τά φῶτα, ὁ πατριωτισμός καί ἡ εἰς τά πράγματα ἐμπειρία, ὑπόσχονται βεβαίως ὅτι δέν θέλομεν ψευσθῆ εἰς τάς ἐλπίδας μας. Χαρῆτε λοιπόν, Ἕλληνες χαρῆτε, καί ἀποδώσατε εὐχαριστίας πρός τόν Ὕψιστον, ὅτι ἐπεσκέψατο ἡμᾶς καί ἀπέστειλε τῶν ἐπιθυμιῶν ἡμῶν τήν ἐκπλήρωσιν.
Ἐν Αἰγίνῃ τῇ 10 Ἰανουαρίου 1828
Ἡ Ἀντικυβερνητική Ἐπιτροπή
«Χαῖρομεν ὅτι παραδίδομεν τάς ἡνίας τῆς Κυβερνήσεως εἰς χεῖρας ἀνδρός, Σεβαστοῦ διά τήν ἀρετήν καί τά προτερήματά του, ἐμπείρου εἰς τά πράγματα, καί ἐν ἐνί λόγῳ τοιούτου, ὁποῖος μόνον ἐμπορεῖ νά φέρῃ τό Ἔθνος εἰς τήν ἀπόλαυσιν τῶν ἀγαθῶν τῆς διά τοσούτων αἱμάτων ἀποκτηθείσης ἐλευθερίας του.»
Ἐν Αἰγίνῃ τῇ 12 Ἰανουαρίου 1828
Ἡ Ἀντικυβερνητική Ἐπιτροπή
Ἀνταποκρινόμενος ὁ Καποδίστριας στήν πρόσκληση αὐτή ἔθεσε στήν Ἀντικυβερνητική Ἐπιτροπή καί στή Βουλή τῶν Ἑλλήνων τό σχέδιό του γιά τήν Προσωρινή κυβέρνηση, ζητῶντας ἄν συμφωνοῦν τήν ἐπικύρωση τοῦ σχεδίου του. Ἀναφέρει μάλιστα ὅτι: «Τοιαῦτα συλλογιζόμενος αἰσθάνομαι ζωηρὰν θλίψιν, ὅτι ἡ ἐν Τροιζῆνι Ἐθνικὴ Συνέλευσις δὲν ἐφωδίασε τὴν Βουλὴν μὲ ἀποχρώσας δυνάμεις, διὰ νὰ ἔχη τὴν ἐξουσίαν νὰ κυρώσῃ τὰ μέτρα, ἅτινα ἡ κοινὴ σωτηρία ἀποκαθιστᾷ εἰς τὸ ἑξῆς ἀνάγκης κατεπειγούσης ἀπαραίτητα.»
Τούς παρακαλεῖ δέ νά σκεφθοῦν αὐτά πού τούς λέει διότι: «οἱ ὑποθέσεις ἐπισωρεύονται, αἱ στιγμαί εἶναι πολύτιμοι σᾶς παρακαλῶ διά τοῦτο νά σκεφθῆτε περί τῆς παρούσης ἐπιστολῆς χωρίς καμία ἀναβολή καί νά μέ γνωστοποιήσετε τήν γνώμη σας ὅσο τάχος»»
Ἡ Ἀντικυβερνητική ἐπιτροπή ἀπαντᾶ:
«…Ἡ ἐπιθυμία, τήν ὁποίαν πάντοτε εἴχομεν, νά ἴδωμέν εἰς τήν πάσχουσαν πατρίδα τήν ποθητήν εὐνομίαν καί εὐταξίαν, καί ὁ ἐγνωσμένος διακαής ὑπέρ τῆς σωτηρίας τῆς Ἑλλάδος ζῆλος καί τά λαμπρά φῶτα τῆς Ἐξοχότητός Σας, μᾶς πείθουσι ν’ ἀποδεχθῶμεν ἀσμένως τήν σωτήριον ἀπόφασίν Σας, καί νά προσφέρωμεν ἑαυτούς, καθ’ οἷον δήποτε ἐγκρίνετε τρόπον, συμμετόχους τῶν ἔργων Σας καί συνυπευθύνους καθ’ ὅλην τήν ἔκτασιν…»
Ἐν Αἰγίνῃ τῇ 17 Ἰανουαρίου 1828
Τό ἴδιο καί ἡ Ἑλληνική Βουλή:
«Ἐπειδή ὁ παρά τοῦ Ἑλληνικοῦ ἔθνους ἐμπεπιστευμένος τάς ἡνίας τῆς Κυβερνήσεως Κύριος Ἰωάννης Α. Καποδίστριας ἔφθασεν εἰς τήν Ἑλλάδα·
Ἐπειδή αἱ δειναί τῆς πατρίδος περιστάσεις, καί ἡ διάρκεια τοῦ πολέμου δέν ἐσυγχώρησαν, οὔτε συγχωροῦσι τήν ἐνέργειαν τοῦ ἐν Τροιζῆνι ἐπικυρωθέντος, καί ἐκδοθέντος Πολιτικοῦ Συντάγματος καθ’ ὅλην αὐτοῦ τήν ἔκτασιν·
Ἐπειδή ἡ σωτηρία τοῦ ἔθνους εἶναι ὁ ὑπέρτατος πάντων τῶν νόμων, καί ἐπειδή ἡ Βουλή ἀνεδέχθη παρά τῶν λαῶν τήν πρόνοιαν τῆς ἑαυτῶν σωτηρίας·
Ἡ Βουλή μόνον σκοπόν ἔχουσα τό νά σωθῇ ἡ Ἑλλάς, καί ὡς ἱερώτερόν της χρέος θεωροῦσα τοῦτο, καί τήν εὐδαιμονίαν τοῦ Ἑλληνικοῦ ἔθνους, τοῦ ὁποίου ἐνεπιστεύθη τήν φροντίδα·
Καί ἐπειδή ὁ Κυβερνήτης ἐπρόβαλε σχέδιον μεταβολῆς Διοικήσεως προσωρινῶς·
Ψηφίζει
Α. Ὁ Κυβερνήτης μετά τῆς Βουλῆς συγκαλοῦσι τόν Ἑλληνικόν λαόν εἰς Ἐθνικήν Συνέλευσιν κατά τήν παραγρ. Δ τῆς Κ συνεδριάσεως τῆς ἐν Τροιζῆνι τρίτης Ἐθνικῆς Συνελεύσεως.
Β. Ἡ Προσωρινή Διοίκησις τῆς ἐπικρατείας κανονίζεται κατά τά ἐφεξῆς ἄρθρα. (Ἐνταῦθα ἀκολοθεῖ τό ψήφισμα Α’ – τό ὁποῖο ὁρίζει τόν τρόπο συγκρότησης Προσωρινῆς Κυβέρνησης)
Γ. Ἀποτίθεται ἡ Βουλή τό ὁποῖον ἀνέλαβε χρέος τῆς Νομοδοτικῆς ἐξουσίας
Ἐν Αἰγίνῃ τῇ 18 Ἰανουαρίου 1828
Ἡ ἴδια ἡ Ἑλληνική Βουλή ἀνέστειλε τό Σύνταγμα τῆς Τροιζήνας, παρέδωσε τήν νομοθετική ἐξουσία στήν προσωρινή κυβέρνηση ἐπικυρώνοντας τήν πρόταση τοῦ Καποδίστρια.
Ποιός δικτάτορας παρακαλεῖ τήν Βουλή ὄχι μόνο νά συμφωνήσει ἀλλά καί νά ἐγκρίνει τή διάλυσή της; Εἶναι σαφές ὅτι ἄν ὁ Καποδίστριας δέν ἔπαιρνε τήν ἔγκριση τῆς Βουλῆς θά ἀποχωροῦσε ἀπό τήν Ἑλλάδα.
Ὁ κ. Χατζῆς θαυμάζει σέ ἄρθρο του τόν Ἀλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ὡς τόν σημαντικότερο φορέα τῶν φιλελεύθερων ἰδεῶν κατά τή διάρκεια τῆς ἑλληνικῆς ἐπανάστασης ….
Ὁ Ἀλέξανδρος Μαυροκορδάτος ἦταν ἕνας ἀπό τούς βασικούς ἀντιπολιτευομένους τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια καί κατήγορος τοῦ Κυβερνήτη γιά τή μή ἐφαρμογή τοῦ Συντάγματος. Στήν ἀλληλογραφία τοῦ Σπ. Τρικούπη μέ τόν Ἀλ. Μαυροκορδάτο τό 1837, ὁ Σπ. Τρικούπης ἐλέγχει τόν Ἀλέξανδρο Μαυροκορδάτο γιά τήν ἄρνησή του νά ὑποστηρίξει τήν ἐφαρμογή τοῦ Συντάγματος θέτοντας ἕνα σωρό ὅρους καί προϋποθέσεις ὑποστηρίζοντας ὅτι ἡ πραγματοποίηση τοῦ Συντάγματος μπορεῖ νά ἀναβληθεῖ γιά τά ἑπόμενα ἔτη: «Ἄν εἰς τά 1831 ἐνόμιζες τούς Ἕλληνας ἀξίους εἰς ἄμεσον ἐνέργειαν συντάγματος καί ἔλαβες περί αὐτοῦ τούτου καί τά ὅπλα εἰς χεῖρας σου (ἐγώ δέν τά ἔλαβα), πῶς γίνεται μετά ἕξ χρόνους νά νομίζῃς ὅτι δέν εἶναι πλέον ἱκανόν;»
Εἶναι πολύ ὀφέλιμη αὐτή ἡ ἀλληλογραφία διότι ἀκριβῶς δείχνει τό ἦθος τοῦ Μαυροκορδάτου τόν ὁποῖο θαυμάζει ὁ κ. Χατζῆς.
Εἶναι κατανοητό ὅτι ὁ κ. Χατζῆς καί ἡ κα Ἀγγελοπούλου δέν μποροῦν νά καταλάβουν τήν προσωπικότητα τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια καί γι’ αὐτό συνεχῶς τήν διαστρέφουν. Δέν μποροῦν νά τήν καταλάβουν γιατί τό πιστεύω καί τό ἦθος του εἶναι ἄγνωστα σ’ αὐτούς. Ὅσο λοιπόν ἀσχολοῦνται μέ τό πρόσωπο τοῦ Μαρτυρικοῦ Κυβερνήτη, τό μόνο πού καταφέρνουν εἶναι νά ἀποδεικνύουν πόσο ἀποκομμένοι εἶναι ἀπό τήν Ἑλληνική καί Ὀρθόδοξη παράδοση, τῆς ὁποίας γνήσιος ἐκφραστής ἦταν ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας.
Καρζῆς Νικόλαος
Ἠλ/γος Μηχ/κος ΕΜΠ
Πηγή: Κοινωνία