Powered By Blogger

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Κουτοπονηριές από την Άγκυρα: Πρότειναν «βοήθεια» στην Αθήνα για το σεισμό στην Κρήτη

Κουτοπονηριές από την Άγκυρα: Πρότειναν «βοήθεια» στην Αθήνα για το σεισμό στην ΚρήτηΕπικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν (Burak Özügergin) με αφορμή τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νοτίως της Ιεράπτερας, στην Κρήτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο Τούρκος πρέσβης εξέφρασε την ετοιμότητα της γείτονος να παράσχει βοήθεια για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων από το σεισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Από πλευράς του, ο κ. Δεμίρης διευκρίνισε ότι από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ευτυχώς δεν προκύπτει να έχουν υπάρξει ζημιές ή τραυματίες και τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων τουρκικών αρχών και τη διάθεση συνδρομής.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας, «ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε νότια της Κρήτης, 100 χλμ. από την ακτογραμμή, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός στο νότιο τμήμα της Κρήτης, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή άλλες επιπτώσεις».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός έγινε στο προωθημένο τμήμα των εφιππεύσεων του ελληνικού τόξου πάνω στην Αφρική».
«Πρόκειται για ένα μέτωπο που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά ευτυχώς αυτό το προωθημένο μέτωπο πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός, είναι μακριά από τη χέρσο, είναι πάνω από 80 χλμ. Μακριά από τη νότια ακτογραμμή της Κρήτης. Συνεπώς δεν επηρεάζει τον χώρο. Έχει κι ένα μικρό βάθος, οπότε αποσβαίνεται γρήγορα μέσα στο υπέδαφος», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,0 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της νότιας ακτογραμμής της Κρήτης.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα. 

Tο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έδωσε λίγο μετά τις 16:00 αναθεωρημένη μέτρηση για το σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 104 χλμ. νοτίως της Ιεράπετρας και με εστιακό βάθος 40 χλμ.pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου