Powered By Blogger

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών προς εφ. Καθημερινή: “Το άρθρο που διακωμωδούσε τη στολή των Ευζώνων, ήταν άθλιο και εθνικά επιζήμιο”

Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών προς εφ. Καθημερινή: “Το άρθρο που διακωμωδούσε τη στολή των Ευζώνων, ήταν άθλιο και εθνικά επιζήμιο”
skal 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), απέστειλε επιστολή στον Διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή”, διαμαρτυρόμενο για τον ανοίκειο τρόπο με τον οποίο χαρακτήρισε την στολή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς σε άρθρο του, συντάκτης της εφημερίδας.
Η επιστολή, την οποία, σημειωτέον, μέχρι τώρα η Καθημερινή δεν την έχει δημοσιεύσει, έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Διευθυντά
Σε άρθρο της εγκρίτου εφημερίδας σας “H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”,  της 24ης Απριλίου, με τίτλο«Ταλιμπάν με μολότοφ;», μεταξύ άλλων αναγράφονται  και σχόλια που αφορούν την ενδυμασία των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς,  με  προφανή  σκοπό την λοιδορία και τον χλευασμό  της Ευζωνικής στολής (Φουστανέλας). Συγκεκριμένα το άρθρο την χαρακτηρίζει   ως γελοία,  επισημαίνοντας  ότι οι Εύζωνες ντύνονται γυναικεία από την μέση και κάτω με μίνι φούστα, καλτσόν και χοντροπάπουτσα (τσαρούχια) και  προτείνει στην Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ανανέωση της Ευζωνικής στολής,   όπως π.χ. «δικτυωτό καλτσόν και χαμηλοτάκουνα παπούτσια Prada». Βέβαια θεωρούμε το άρθρο   ελλιπές, καθόσον δεν αναφέρθηκαν και άλλες  περιπτώσεις   «γελοίων» γυναικείων  εμφανίσεων  ανδρών, όπως των Σκωτσέζων, που συνεχίζουν να φορούν με υπερηφάνεια ακόμη “γυναικεία φούστα” (κιλτ),  των αγωνιστών της επανάστασης του 1821  και ακόμη δε και  των αρχαίων Ελλήνων. Η φουστανέλα, σύμφωνα με ιστορικούς, ανάγει την ιστορική προέλευση της, ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα.
Κύριε Διευθυντά
 Δεν γνωρίζουμε αν το άρθρο είχε σκοπό την ψυχαγωγία μας, η απέβλεπε σε κάτι άλλο, αλλά αν αυτός ήταν ο σκοπός του,  θεωρούμε ότι το χιούμορ που επελέγη ήταν άθλιο,  εθνικά επιζήμιο και ειλικρινά λυπούμαστε για την ιστορική άγνοια. Η Ευζωνική στολή αποτελεί ένα από τα μοναδικά  εθνικά μας Σύμβολα που συνδέεται  με θυσίες, αίμα, στιγμές δόξας, εθνικές μνήμες, υπερβάσεις και εθνικά οράματα στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Στη θέα αυτού του τιμημένου (και αιματοβαμμένου) Συμβόλου,  ο απανταχού Ελληνισμός εμπνέεται, αναπολεί, δακρύζει και διακατέχεται  από εθνική υπερηφάνεια και ανάταση. Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια λοιδορίας ή απαξίωσης του εθνικού μας Συμβόλου, έστω και χωρίς πρόθεση,  προσβάλλουν βάναυσα   το εθνικό μας συναίσθημα, την τιμή και αξιοπρέπεια του Ελληνισμού  και  τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Τα αξιόπιστα και υπεύθυνα   ΜΜΕ, όπως είναι η  ιστορική  εφημερίδα Καθημερινή, είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και της εθνικής μας συνείδησης, τόσο απαραίτητα  την παρούσα περίοδο με τις υπαρκτές  απειλές να μας περιβάλλουν. Έτσι θεωρούμε  ότι πριν από κάθε αναφορά σε τέτοιας μορφής  θέματα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο  η Ελληνική ιστορία, τα ήθη και έθιμα  και η πατριδογνωσία, καθόσον η ζημιά που γίνεται, έστω και μη ηθελημένα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το εθνικό  φρόνημα του απανταχού Ελληνισμού, ιδιαίτερα  σήμερα.
Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία
Το ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου