Powered By Blogger

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

«Γκριζάρισμα» με υπογραφή Μητσοτάκη: Από το «ο αέρας πήρε τη σημαία» στο «ο αέρας έφερε το Oruc Reis»










Άρης Δημητρακόπουλος

Χθες ξεκίνησε η δεύτερη φάση «γκριζαρίσματος» και υφαρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι την Κρήτη από την Τουρκία, καθώς το Oruc Reis πραγματοποίησε σεισμογραφικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες από τα F-16 της ΠΑ.
Η πρώτη (de jure-νομική) φάση ήταν το σύμφωνο Άγκυρας-Τρίπολης και η ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ. Τώρα περάσαμε στη de facto φάση, δηλαδή τις έρευνες εντός της ανακηρυχθείσας ΑΟΖ.
Μάλιστα το «γκριζάρισμα» έγινε ανήμερα της επετείου των Ιμίων και έγινε και αυτό.. «λόγω καιρού». Φαίνεται πως οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν καθόλου την Ελλάδα, αφού εκτός από ελληνικές σημαίες, ο αέρας παρασύρει και τουρκικά σεισμογραφικά!
Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή εθνική ήττα φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία αρνήθηκε να λάβει σοβαρή δράση στηρίζοντας έμπρακτα τον Χαλίφα Χαφτάρ, όταν υπογράφηκε το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Άραγε έχουν αντιληφθεί στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ, πως οι έρευνες της Τουρκίας πλέον δεν αμφισβητούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά επιβεβαιώνουν την τουρκική ΑΟΖ; (Αυτό άλλωστε απάντησε και ο Τούρκος καπετάνιος του Oruc Reis στη φρεγάτα του ΠΝ «Nικηφόρος Φωκάς»: «είμαι στην τουρκική ΑΟΖ»).
Η «άμυνα» της ελληνικής κυβέρνησης στην χθεσινή έμπρακτη καταπάτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν ήταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης όπως άφηναν να εννοηθεί κατά καιρούς διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη της, αλλά μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινωνίας!
Στην αρχή το τουρκικό ερευνητικό μπήκε «για να προφυλαχθεί από την θαλασσοταραχή, χωρίς να κάνει έρευνες», ενώ για το υπόλοιπο της ημέρας «απομακρύνονταν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» (τελικά αποχώρησε σήμερα το πρωί).
Μάλιστα τις «διαρροές» των φιλοκυβερνητικών Μέσων επιβεβαίωσαν χθες ο υπουργός Επικρατείας και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με «μνημειώδεις» δηλώσεις για«συγκυριακή είσοδο λόγω καιρικών συνθηκών» οι οποίες θα γραφτούν στην ιστορία μαζί με το «τη σημαία την πήρε ο αέρας» του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Δυστυχώς στήνεται άλλο ένα σκηνικό κοροϊδίας των Ελλήνων πολιτών, ένα δρόμο τον οποίο φαίνεται να έχει επιλέξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα, από το Σκοπιανό στη «διπλωματική απομόνωση» του Ερντογάν, τώρα στην «είσοδο λόγω καιρού».
Το λυπηρό είναι πως η στάση αυτή φαίνεται να βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και την αντιπολίτευση η οποία τηρεί «σιγή ιχθύος» για τον χθεσινό τραγέλαφο.
Το σκηνικό εθνικής ήττας συμπληρώνει και η δίχως λογική παραχώρησης των Patriot στην Σαουδική Αραβία, η οποία θυμίζει πολύ την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο από τη Χούντα, ενώ η Τουρκία κλιμάκωνε τις απειλές της.
Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν πως οι στενοί σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σίγουροι πως η Τουρκία δεν θα μας επιτεθεί «γιατί αυτό έχει να γίνει από το 1922».
Εκτός κι αν στην κυβέρνηση τα έχουν ήδη συμφωνήσει με την Τουρκία γι’ αυτό δεν «καίγονται» ούτε για την Άμυνα της χώρας ούτε για τις τουρκικές προκλήσεις. Ας προσέξουν όμως γιατί και το 74’ φαίνεται πως «κάτι είχε συμφωνηθεί» για την Κύπρο και οι Τούρκοι έφτασαν μέχρι την… Λευκωσία.
ΥΓ.  Είναι βέβαιο πως την χθεσινή παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα ακολουθήσουν κι άλλες, οι οποίες κάποια στιγμή θα συνοδευτούν και με NAVTEX. Η Τουρκία δεν ανακήρυξε την ΑΟΖ για να την «κοιτάει».
Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι δημοσιογράφος και διεθνολόγος

Twitter: @ArisDimitrako

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου